Zakelijke kansen in Polen

Gepubliceerd op:
23 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
22 maart 2023

Het centraal gelegen Polen heeft een economie met goede groeimogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Duurzaam vervoer

De overheid in Polen investeert actief in duurzaam vervoer. Deze Poolse sector staat nog in de kinderschoenen, maar biedt daardoor ook veel mogelijkheden. Zo zijn er subsidies voor elektrische voertuigen, laadstations en infrastructuur om waterstof te tanken. Er liggen concrete kansen op het gebied van:

 • elektrische bedrijfswagens, zoals vrachtwagens en bussen;
 • uitbreiding van het publieke laadnetwerk voor elektrische voertuigen;
 • privélaadstations voor consumenten;
 • lithium-ionbatterijen, waaronder softwareoplossingen en energieopslag;
 • gedeeld vervoer, zoals deelscooters en -fietsen.

Verder lezen? Download hieronder het kansenrapport over elektrisch vervoer in Polen.

Klimaatbestendige landbouw

Ook de Poolse landbouw merkt de gevolgen van de klimaatverandering. Zo kampt het land al 20 jaar met droogte. Er is behoefte aan kennis en technologie die de sector klimaatbestendiger maakt. Bijvoorbeeld op het gebied van bodembeheer, precisielandbouw en waterbeheer. Dit biedt Nederlandse bedrijven kansen op het gebied van:

 • wateropslag, -kwaliteit en -beschikbaarheid;
 • irrigatie- en sensortechnieken;
 • verbetering van bodemkwaliteit.

Meer weten?

Waterbeheer

Door de economische ontwikkelingen in Polen stijgt ook de waterbehoefte. De waterbeheersector heeft te maken met een aantal problemen, zoals drinkwatertekort, droogte en moeite om water vast te houden. Het oplossen van die problemen biedt kansen aan Nederlandse ondernemers, die veel ervaring hebben met waterbeheer.

Gratis marktrapport

Meer weten? Ons gratis marktrapport over waterbeheer in Polen geeft u inzicht in de problemen en kansen voor buitenlandse ondernemers in deze sector. Ook ontdekt u wie belangrijke spelers zijn. Dat is waardevolle kennis als u een zakelijk partnerschap wilt aangaan.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

  Spoorlogistiek

  De spoorsector in Polen is een van de grootste in de Europese Unie. Er is veel vraag naar spooronderdelen, treincontrole- en signaleringssystemen, en rollend materieel voor passagiers en goederen. Het grootste initiatief tot nu toe is het Nationale Spoorwegprogramma. Dat omvat ongeveer 230 verschillende projecten en 9.000 km aan spoor.

  Gratis marktrapport

  Ons gratis 'Polish Railway Market Report 2021' gaat in op de plannen voor het vernieuwen van de spoorsector. Hierin leest u welke kansen dit oplevert voor Nederlandse bedrijven en wat de beste aanpak is om deze kansen te benutten.

  Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

  Circulaire economie (meerdere sectoren)

  Er komt steeds meer aandacht voor de circulaire economie in Polen. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven op verschillende vlakken, waaronder:

  • bio-economie (biologische producten, biogasproductie, duurzaam grondbeheer);
  • energie (zonne-energie, windenergie, doorontwikkeling opslag en verdeling van energie);
  • gebouwde omgeving (circulaire meubels, stadsontwikkeling, circulaire bouw).

  Download het gratis marktrapport en verdiep u in deze kansen:

  Aanbestedingen en subsidies

  Kansrijke aanbestedingen

  Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

  Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

  Subsidies en financiering

  Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

  In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

  Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

  Marktrapporten over Poolse sectoren

  Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Polen:

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?