Zakelijke kansen in Polen

Gepubliceerd op:
23 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
22 maart 2023

Het centraal gelegen Polen heeft een economie met goede groeimogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Duurzaam vervoer

De overheid in Polen investeert actief in duurzaam vervoer. Deze Poolse sector staat nog in de kinderschoenen, maar biedt daardoor ook veel mogelijkheden. Zo zijn er subsidies voor elektrische voertuigen, laadstations en infrastructuur om waterstof te tanken. Er liggen concrete kansen op het gebied van:

 • elektrische bedrijfswagens, zoals vrachtwagens en bussen;
 • uitbreiding van het publieke laadnetwerk voor elektrische voertuigen;
 • privélaadstations voor consumenten;
 • lithium-ionbatterijen, waaronder softwareoplossingen en energieopslag;
 • gedeeld vervoer, zoals deelscooters en -fietsen.

Verder lezen? Download hieronder het kansenrapport over elektrisch vervoer in Polen.

Landbouw

Eiwitrijke gewassen

De productie van eiwitrijke gewassen in Polen groeit. Maar de Poolse teelt heeft nog niet genoeg kwaliteit en kwantiteit om importen te vervangen. De Poolse overheid wil de productie van eiwitgewassen stimuleren. Dit levert kansen op voor Nederlandse ondernemers. Volgens de LNV-raad van de Nederlandse ambassade biedt de Poolse markt ruimte voor nieuwe bedrijven, producten en onderzoek.

Via hun website Agroberichten Buitenland vertelt de LNV-raad u meer over deze martkt:

Klimaatbestendige landbouw

Ook de Poolse landbouw merkt de gevolgen van de klimaatverandering. Het land kampt al 20 jaar met droogte. Er is behoefte aan kennis en technologie die de sector klimaatbestendiger maakt. Bijvoorbeeld door bodembeheer, precisielandbouw en waterbeheer. Dit biedt Nederlandse bedrijven kansen op het gebied van:

 • wateropslag, -kwaliteit en -beschikbaarheid;
 • irrigatie- en sensortechnieken;
 • verbetering van bodemkwaliteit.

Meer weten?

Glastuinbouw

De verwarming van kassen kost veel energie en geld. Er is daarom behoefte aan innovatieve technieken die energie en kosten besparen. Ook in de robotisering liggen er mogelijkheden. Poolse tuinbouwers staan hiervoor open. Ze kijken daarbij ook naar de ontwikkelingen in Nederland. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven.

De Nederlandse ambassade vertelt u meer over deze kansen:

Waterbeheer

Door de economische ontwikkelingen in Polen stijgt ook de waterbehoefte. De waterbeheersector heeft te maken met een aantal problemen, zoals drinkwatertekort, droogte en moeite om water vast te houden. Het oplossen van die problemen biedt kansen aan Nederlandse ondernemers, die veel ervaring hebben met waterbeheer.

Gratis marktrapport

Meer weten? Ons gratis marktrapport over waterbeheer in Polen geeft u inzicht in de problemen en kansen voor buitenlandse ondernemers in deze sector. Ook ontdekt u wie belangrijke spelers zijn. Dat is waardevolle kennis als u een zakelijk partnerschap wilt aangaan.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Waterstof

Polen produceert relatief veel waterstof, maar gebruikt hierbij nog weinig duurzame energie. Ook stimuleert het land met subsidies, voertuigen op waterstof. Deze ontwikkelingen leveren verschillende kansen op voor Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld:

 • productie van groene waterstof;
 • transport en opslag van waterstof;
 • bouw van infrastructuur voor de import van waterstof;
 • aanleg van verwarming die werkt met waterstof;
 • bouw van infrastructuur voor voertuigen op waterstof;
 • bouw van stadsbussen op waterstof.

Verder lezen? De volgende rapporten bieden uitgebreide informatie:

  Spoorlogistiek

  De spoorsector in Polen is een van de grootste in de Europese Unie. Er is veel vraag naar spooronderdelen, treincontrole- en signaleringssystemen, en rollend materieel voor passagiers en goederen. Het grootste initiatief tot nu toe is het Nationale Spoorwegprogramma. Dat omvat ongeveer 230 verschillende projecten en 9.000 km aan spoor.

  Gratis marktrapport

  Ons gratis 'Polish Railway Market Report 2021' gaat in op de plannen voor het vernieuwen van de spoorsector. Hierin leest u welke kansen dit oplevert voor Nederlandse bedrijven en wat de beste aanpak is om deze kansen te benutten.

  Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

  Aanbestedingen en subsidies

  Kansrijke aanbestedingen

  Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

  Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

  Subsidies en financiering

  Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

  In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

  Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

  Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

  Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

  De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

  Onderzoek de risico's

  Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

  Meer weten of hulp nodig?

  Marktrapporten over Poolse sectoren

  Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Polen:

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?