Zakelijke kansen in Polen

Gepubliceerd op:
23 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
10 februari 2022

Het centraal gelegen Polen heeft een economie met goede groeimogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Hieronder staan een aantal kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van kansen. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Poolse markt.

Landbouw

Polen heeft al veel geïnvesteerd in de modernisering van landbouw. Hierdoor is deze sector flink gegroeid. Er liggen onder meer kansen op het gebied van:

Spoorlogistiek

De spoorsector in Polen is een van de grootste in de Europese Unie. Er is veel vraag naar spooronderdelen, treincontrole- en signaleringssystemen, en rollend materieel voor passagiers en goederen. Het grootste initiatief tot nu toe is het Nationale Spoorwegprogramma. Dat omvat ongeveer 230 verschillende projecten en 9.000 km aan spoor.

Marktrapport: kansen in de spoorsector

Het 'Polish Railway Market Report 2021' gaat in op de plannen voor het vernieuwen van de spoorsector. Hierin leest u welke kansen dit oplevert voor Nederlandse bedrijven en wat de beste aanpak is om deze kansen te benutten.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Duurzame energie en elektrisch vervoer

In Polen groeit de interesse voor het thema duurzaamheid. Ondanks de coronacrisis investeerde de Poolse overheid in 2020 nog in verduurzaming. Zo richtte zij zich op elektrisch vervoer (e-mobility) en duurzame energie. In hetzelfde jaar investeerde de Europese Investeringsbank (EIB) ruim € 2 miljard in duurzame initiatieven in Polen. Hieronder vielen onder meer zonne- en windenergie, openbaar vervoer, en elektrisch vervoer. Al deze investeringen bieden perspectief aan Nederlandse bedrijven die actief zijn op dit gebied.

Verder lezen? Deze bronnen geven u meer inzicht:

  • Ons Engelstalige rapport Circular Business Opportunities (pdf) gaat onder andere in op kansen in de duurzame energie en de bouw in Polen.
  • Download het kansenrapport over elektrisch vervoer in Polen hieronder.

Watermanagement

Door de economische ontwikkelingen in Polen stijgt ook de waterbehoefte. De waterbeheersector heeft te maken met een aantal problemen, zoals drinkwatertekort, droogte en onvoldoende retentieniveau. Het oplossen van die problemen biedt kansen voor Nederlandse ondernemers met hun uitgebreide ervaring op het gebied van waterbeheer.

Marktrapport: kansen in de watermanagementsector

Het 'Water Management Market Research Report' biedt een duidelijk overzicht van de bestaande problemen en kansen voor buitenlandse ondernemers. Het besteedt aandacht aan belanghebbenden en spelers op de waterbeheermarkt in Polen. Dat is waardevolle informatie als u een zakelijk partnerschap wilt aangaan.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Gezondheidszorg

Modernisering van ziekenhuizen

Veel Poolse ziekenhuizen moeten opnieuw gestructureerd, gerenoveerd en uitgebreid worden. Dit om de ontwikkelingen op het gebied van demografie, ambulante zorg en overheidseisen bij te houden. Financiering vanuit de EU en publiek-private samenwerkingen maken het extra aantrekkelijk om deze markt te betreden.

eHealth

eHealth is een relatief nieuw onderwerp voor Polen. Maar het biedt veel oplossingen voor problemen als vergrijzing, personeelstekorten en lange reisafstanden voor plattelandsbewoners. Nederlandse bedrijven kunnen op deze behoeftes inspelen. Bovendien heeft de coronapandemie deze subsector extra in de belangstelling gezet. Zo was er in 2020 flink meer behoefte aan online- en telefonische huisarts- en apothekersdiensten.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Marktrapporten over Poolse sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Polen. Als er rapporten beschikbaar zijn, vindt u ze hieronder.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Rapport: circulaire kansen in Polen in meerdere sectoren

Aandacht voor de circulaire economie in Polen biedt kansen aan Nederlandse ondernemers op verschillende vlakken, waaronder:

  • bio-economie (biologische producten, biogasproductie, duurzaam grondbeheer);
  • energie (zonne-energie, windenergie, doorontwikkeling opslag en verdeling van energie);
  • gebouwde omgeving (circulaire meubels, stadsontwikkeling, circulaire bouw).

Download het gratis marktrapport en verdiep u in deze kansen:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?