Zakelijke kansen in Polen
Het centraal gelegen Polen heeft een economie met goede groeimogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?
Circulaire economie (meerdere sectoren)
Er komt steeds meer aandacht voor de circulaire economie in Polen. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in sectoren zoals:
- bouw: onder meer hergebruik van materialen, bestaande huizen energiezuiniger maken, materialen gebruiken die langer meegaan;
- agrofood: onder meer mineraalvrije kunstmest, plantaardig en lokaal voedsel, en voedselverspilling tegengaan;
- vervoer: deelauto's, fiets- en wandelinfrastructuur, flexwerken, openbaar vervoer, elektrische voertuigen.
- maakindustrie: minder grondstofgebruik door procesverbetering, minder opbrengstverliezen en schroot scheiden van stortplaatsen.
- energie: duurzame, hernieuwbare energie voor levering van elektriciteit en verwarming.
Lees meer over deze kansen in The Circularity Gap report: Poland van de Circle Economy Foundation.
Tip: bezoek de Business Day Centraal- en Oost-Europa 2024
Als u interesse heeft in de Poolse markt, dan is dit evenement op 26 september een echte aanrader. Ontdek zakelijke kansen, leer van ervaren ondernemers, breid uw netwerk uit, en krijg tips en tricks over de zakencultuur en overheidssteun.
Duurzaam vervoer
De overheid in Polen investeert actief in duurzaam vervoer. Deze Poolse sector staat nog in de kinderschoenen, maar biedt daardoor ook veel mogelijkheden. Zo zijn er subsidies voor elektrische voertuigen, laadstations en infrastructuur om waterstof te tanken. Er liggen concrete kansen op het gebied van:
- elektrische bedrijfswagens, zoals vrachtwagens en bussen;
- uitbreiding van het publieke laadnetwerk voor elektrische voertuigen;
- privélaadstations voor consumenten;
- lithium-ionbatterijen, waaronder softwareoplossingen en energieopslag;
- gedeeld vervoer, zoals deelscooters en -fietsen.
Verder lezen? Download hieronder het kansenrapport over elektrisch vervoer in Polen.
Landbouw
Eiwitrijke gewassen
De productie van eiwitrijke gewassen in Polen groeit. Maar de Poolse teelt heeft nog niet genoeg kwaliteit en kwantiteit om importen te vervangen. De Poolse overheid wil de productie van eiwitgewassen stimuleren. Dit levert kansen op voor Nederlandse ondernemers. Volgens de LVVN-raad van de Nederlandse ambassade biedt de Poolse markt ruimte voor nieuwe bedrijven, producten en onderzoek.
Via hun website Agroberichten Buitenland vertelt de LVVN-raad u meer over deze markt:
Klimaatbestendige landbouw
Ook de Poolse landbouw merkt de gevolgen van de klimaatverandering. Het land kampt al 20 jaar met droogte. Er is behoefte aan kennis en technologie die de sector klimaatbestendiger maakt. Bijvoorbeeld door bodembeheer, precisielandbouw en waterbeheer. Dit biedt Nederlandse bedrijven kansen op het gebied van:
- wateropslag, -kwaliteit en -beschikbaarheid;
- irrigatie- en sensortechnieken;
- verbetering van bodemkwaliteit.
Op de website Agroberichten Buitenland vindt u een uitgebreid artikel over wat de landbouwsector in Polen nodig heeft.
Glastuinbouw
De verwarming van kassen kost veel energie en geld. Er is daarom behoefte aan innovatieve technieken die energie en kosten besparen. Ook in de robotisering liggen er mogelijkheden. Poolse tuinbouwers staan hiervoor open. Ze kijken daarbij ook naar de ontwikkelingen in Nederland. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven.
De Nederlandse ambassade vertelt u meer over deze kansen:
- in het Engelstalige rapport over glastuinbouw in Polen;
- in een Engelstalig webinar over de Poolse glastuinbouw.
Waterstof
Polen produceert relatief veel waterstof, maar gebruikt hierbij nog weinig duurzame energie. Ook stimuleert het land met subsidies, voertuigen op waterstof. Deze ontwikkelingen leveren verschillende kansen op voor Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld:
- productie van groene waterstof;
- transport en opslag van waterstof;
- bouw van infrastructuur voor de import van waterstof;
- aanleg van verwarming die werkt met waterstof;
- bouw van infrastructuur voor voertuigen op waterstof;
- bouw van stadsbussen op waterstof.
Verder lezen? De volgende rapporten bieden uitgebreide informatie:
- 'Hydrogen Alliance': lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.
- 'Poland drives e-mobility': download het rapport (pdf) met Poolse subsidies voor onder meer waterstofvoertuigen.
Aanbestedingen en subsidies
Kansrijke aanbestedingen
Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:
Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.
In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Marktrapporten over Poolse sectoren
Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Polen:
- Eerder op deze pagina vindt u per sector onze rapporten.
- Bezoek ook internationaalondernemen.nl voor informatie en rapporten van het buitenlandnetwerk én particuliere partijen.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken