Zakendoen in Senegal

Gepubliceerd op:
17 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023

Het Afrikaanse land Senegal werd in 1960 onafhankelijk. We kennen het land vooral van muzikanten als Youssou N’Dour en voetballers als Sadio Mané. Wist u dat er ook zakelijke kansen liggen in Senegal? Maar hoe doet u er zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Senegal.

Inwoners en maatschappij van Senegal

Het gebied van Senegal een lange geschiedenis. Door de strategische ligging aan de westkust van Afrika is het ook wel bekend geworden als de 'poort naar Afrika'. Eind 19e eeuw kwam het onder controle van Frankrijk en bleef een kolonie tot 1960. Toen werd het onafhankelijk. Eerst als onderdeel van een federatie met Mali, daarna helemaal zelfstandig. Het land was lang grotendeels afhankelijk van de export van pinda's, maar de economie is langzaam maar zeker wat diverser geworden.

Senegal is een presidentiële republiek in het westen van Afrika en grenst aan Mauritanië, Guinee, Guinee-Bissau en Mali. Het land Gambia is helemaal omsloten door Senegal en grenst aan zee. Hoofdstad van Senegal is Dakar, vooral bekend als vroegere finishplaats (tot 2007) van de rally Parijs-Dakar, maar ook een bekende toeristische bestemming.

Het land telt 16,7 miljoen inwoners (2020), onderverdeeld in stammen als de Wolof, Fula, Serer en Jola. In 2011 leefde nog bijna de helft van de Senegalese bevolking onder de armoedegrens. Dat is sindsdien iets afgenomen. Het land staat nu 168e in de Human Development Index.

Economie van Senegal

Senegal kent al jarenlang een forse economische groei. Volgens de Global Economic Prospect van de Wereldbank behoort Senegal tot de snelstgroeiende economieën ter wereld. Belangrijke sectoren zijn visserij, toerisme en landbouw. De winning van olie en gas wordt steeds belangrijker.

Senegal is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en de Economic Community of West African States (ECOWAS).

Recente economische ontwikkelingen

Door de coronacrisis ging Senegal van de onstuimige economische groei in 2018 en 2019 naar een kleine economische krimp in 2020. In 2022 was er wel weer een groei (4,2%) maar die was minder hoog dan voorheen. De inflatie is ook toegenomen. Vooral de voedselprijzen stegen.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Senegal? Bekijk dan de analyse op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland-Senegal

In 2021 exporteerde Nederland voor € 840,0 miljoen naar Senegal. Senegal staat daarmee op de 57e plaats van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Estland en IJsland. Nederland exporteert vooral minerale brandstoffen en voeding naar Senegal.

Meer weten?

Handelsrelatie EU-Senegal

Senegal valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Senegal behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

"Ik leg ondernemers uit: Hier liggen kansen, maar wees je ook bewust van die andere manier van zakendoen."

Bekijk 7 tips over zakendoen in Afrika van 3 RVO-experts: Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?

Renate Douwes
Business Development Coach Senegal

Zakelijke kansen in Senegal

Voor Nederlandse ondernemers zijn er in Senegal kansen op het gebied van onder meer landbouw, havenontwikkeling, toerisme, afvalverwerking en energiewinning. Bekijk onderstaande rapporten en video's  voor meer informatie.

Heeft u vragen over het zakendoen in Senegal? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Circulaire economie

De studie 'Circular Economy Senegal’ is in opdracht van RVO en de Nederlandse Ambassade in Senegal uitgevoerd om brengt de status van circulaire economie in Senegal in kaart. De focus ligt op afval management en plastic.

Het rapport beschrijft de verschillende uitdagingen waar Senegal voor staat, inclusief een overzicht van wet- en regelgeving, stakeholders en vraag naar Nederlandse kennis, expertise en financiële middelen. Het rapport geeft inzicht in hoe de Nederlandse overheid en de Nederlandse private sector de transitie naar een circulaire economie in Senegal kunnen ondersteunen.

Landbouw

Bekijk onderstaande rapporten om meer te weten te komen over de kansen in de waardeketens van:

  • landbouw (algemeen)
  • pluimvee
  • aardappelen
  • uien
  • groenten

Duurzame energie

Lees het rapport Scoping Study Renewable Energy Senegal hieronder voor meer informatie over deze sector. Dit onderzoek naar de Senegalese duurzame energie-sector is bedoeld om niches en kansen te identificeren voor partnerschappen en bedrijven tussen de twee landen. De bedoeling is om hiermee de toegang tot duurzame energie in Senegal te bevorderen. Het rapport is gemaakt in opdracht van RVO en de Nederlandse ambassade in Senegal.

Bent u ondernemer in de duurzame energie en wilt u meer weten over kansen in Senegal? Bekijk dan het webinar van mei 2021 over duurzame energie terug op het RVO-kanaal op YouTube. Experts uit de Nigeria, Senegal en Marokko vertellen over deze sector en de kansen voor Nederlandse bedrijven. Het webinar was onderdeel van de Africa Business Week.

Helpen bij toegang tot hernieuwbare energie in Senegal

Is uw organisatie een bedrijf of ngo? En wilt u bijdragen aan toegang tot hernieuwbare energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden? Dan kan uw project mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het programma SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

Bekijk deze video over het project VITALITE. VITALITE levert kleine, gebruiksklare zonne-energiesystemen voor woningen, ook in Senegal. RVO ondersteunt dit project via SDG 7 Results.

Ontwikkeling van de haven van Ziguinchor

Bent u ondernemer op het gebied van infrastructurele projecten? Denk dan aan de mogelijkheden die er zijn voor aanbestedingen van infrastructurele projecten. De haven van Ziguinchor is ontwikkeld met financiële steun van de Nederlandse overheid, en expertise van Nederlandse bedrijven. Bekijk de video.

Ondernemen in Senegal

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Senegal. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Senegal staat op plaats 123 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Praktische informatie over zakendoen in Senegal vindt u op de (Franstalige) website Au-Senegal.com. Op de eveneens Franstalige website Invest in Senegal vindt u 8 redenen om te investeren in Senegal.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Senegal er mogelijk zijn.

Exportregels voor Senegal

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dakar staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Kennismaken met de landbouwraad van Ivoorkust en Senegal? Lees het interview met landbouwraad Ben Kubbinga in Agroberichten.

“Ketenontwikkeling in vooral tuinbouw, cacaosector en pluimveehouderij betekent voor deze landen een flinke stap voorwaarts. Aan mij de taak om hiervoor kennis en technologie van de Nederlandse agrofoodsector in te zetten.”

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Senegal?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?