Zakendoen in Senegal

Laatst gecontroleerd op:
13 augustus 2024
Gepubliceerd op:
17 juni 2019

Het Afrikaanse land Senegal werd in 1960 onafhankelijk. We kennen het land vooral van muzikanten als Youssou N’Dour en voetballers als Sadio Mané. Wist u dat er ook zakelijke kansen liggen in Senegal? Maar hoe doet u er zaken? En waar vindt u informatie over MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Senegal.

Inwoners en maatschappij van Senegal

Het gebied van Senegal een lange geschiedenis. Door de strategische ligging aan de westkust van Afrika is het ook wel bekend geworden als de 'poort naar Afrika'. Eind 19e eeuw kwam het onder controle van Frankrijk en bleef een kolonie tot 1960. Toen werd het onafhankelijk. Eerst als onderdeel van een federatie met Mali, daarna helemaal zelfstandig. Het land was lang grotendeels afhankelijk van de export van pinda's, maar de economie is langzaam maar zeker wat diverser geworden.

Senegal is een presidentiële republiek in het westen van Afrika en grenst aan Mauritanië, Guinee, Guinee-Bissau en Mali. Het land Gambia is helemaal omsloten door Senegal en grenst aan zee. Hoofdstad van Senegal is Dakar, vooral bekend als vroegere finishplaats (tot 2007) van de rally Parijs-Dakar, maar ook een bekende toeristische bestemming.

Het land telt 16,7 miljoen inwoners (2020), onderverdeeld in stammen als de Wolof, Fula, Serer en Jola. In 2011 leefde nog bijna de helft van de Senegalese bevolking onder de armoedegrens. Dat is sindsdien iets afgenomen. Het land staat nu 169e in de Human Development Index.

Economie van Senegal

Senegal kent al jarenlang een forse economische groei. Volgens de Global Economic Prospect van de Wereldbank behoort Senegal tot de snelstgroeiende economieën ter wereld. Belangrijke sectoren zijn visserij, toerisme en landbouw. De winning van olie en gas wordt steeds belangrijker.

Senegal is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en de Economic Community of West African States (ECOWAS).

Recente economische ontwikkelingen

Na een kleine economische krimp in 2020, groeide de economie weer. In 2022 (3,8%) en 2023 (3,7%) is de economische groei stabiel. De inflatie nam wel toe tot 6% in 2023. Vooral de voedselprijzen stegen.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Senegal? Bekijk dan de analyse op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland-Senegal

In 2023 exporteerde Nederland voor € 577,0 miljoen naar Senegal.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Handelsrelatie EU-Senegal

Senegal valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Senegal behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

"Ik leg ondernemers uit: Hier liggen kansen, maar wees je ook bewust van die andere manier van zakendoen."

Bekijk 7 tips over zakendoen in Afrika van 3 RVO-experts: Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?

Renate Douwes
Business Development Coach Senegal

Zakelijke kansen in Senegal

Voor Nederlandse ondernemers zijn er in Senegal kansen op het gebied van onder meer landbouw, havenontwikkeling, toerisme, afvalverwerking en energiewinning. Bekijk onderstaande rapporten en video's  voor meer informatie.

Ziet u zakelijke kansen in Senegal? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Circulaire economie

De studie 'Circular Economy Senegal’ is in opdracht van RVO en de Nederlandse Ambassade in Senegal uitgevoerd om brengt de status van circulaire economie in Senegal in kaart. De focus ligt op afval management en plastic.

Het rapport beschrijft de verschillende uitdagingen waar Senegal voor staat, inclusief een overzicht van wet- en regelgeving, stakeholders en vraag naar Nederlandse kennis, expertise en financiële middelen. Het rapport geeft inzicht in hoe de Nederlandse overheid en de Nederlandse private sector de transitie naar een circulaire economie in Senegal kunnen ondersteunen.

Duurzame energie

Lees het rapport Scoping Study Renewable Energy Senegal hieronder voor meer informatie over deze sector. Dit onderzoek naar de Senegalese duurzame energie-sector is bedoeld om niches en kansen te identificeren voor partnerschappen en bedrijven tussen de twee landen. De bedoeling is om hiermee de toegang tot duurzame energie in Senegal te bevorderen. Het rapport is gemaakt in opdracht van RVO en de Nederlandse ambassade in Senegal.

Helpen bij toegang tot hernieuwbare energie in Senegal?

Is uw organisatie een bedrijf of ngo? En wilt u bijdragen aan toegang tot hernieuwbare energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden? Dan kan uw project mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het programma SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results).

Landbouw

Bekijk onderstaande rapporten om meer te weten te komen over de kansen in de waardeketens van:

  • landbouw (algemeen)
  • pluimvee
  • aardappelen
  • uien
  • groenten

Vind kansen in de tuinbouwsector in de Niayes-regio

De combitrack HortiCôte Senegal biedt grote kansen in Senegal. Doet u al zaken in Senegal of de agrosector in West-Afrika? Of bent u een innovatief bedrijf en wilt u uw eerste exportstappen maken? In beide gevallen loont het om te ontdekken welke kansen zakendoen in de Niayes-regio u kan opleveren en wat u in Senegal kunt betekenen.

Ontwikkeling van de haven van Ziguinchor

Bent u ondernemer op het gebied van infrastructurele projecten? Denk dan aan de mogelijkheden die er zijn voor aanbestedingen van infrastructurele projecten. De haven van Ziguinchor is ontwikkeld met financiële steun van de Nederlandse overheid, en expertise van Nederlandse bedrijven. Bekijk de video.

Ondernemen in Senegal

Gids voor zakendoen in Senegal

De Nederlandse ambassade heeft in 2024 een Doing Business in Senegal laten maken. Deze praktische, Engelstalige gids is specifiek bedoeld voor Nederlandse ondernemers met interesse in Senegal.

In deze gids vindt u onder andere informatie over:

  • De bilaterale handel tussen Senegal en Nederland
  • De Senegalese wetgeving
  • Macro-economische en politieke perspectieven van Senegal
  • Kansen en uitdagingen van zakendoen in Senegal
  • Financieringsmogelijkheden
  • Personeel in Senegal
  • Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Tips voor de Senegalese zakencultuur

En nog veel meer.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Senegal. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Senegal staat op plaats 123 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.

Praktische informatie over zakendoen in Senegal vindt u op de (Franstalige) website Au-Senegal.com

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Senegal er mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Senegal

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dakar staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Kennismaken met de landbouwraad van Ivoorkust en Senegal? Lees het interview met landbouwraad Ben Kubbinga in Agroberichten.

“Ketenontwikkeling in vooral tuinbouw, cacaosector en pluimveehouderij betekent voor deze landen een flinke stap voorwaarts. Aan mij de taak om hiervoor kennis en technologie van de Nederlandse agrofoodsector in te zetten.”

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Senegal?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?