Marktrapport Verenigd Koninkrijk: kansen in de waterstofsector

Gepubliceerd op:
2 juli 2021

Wat speelt er op dit moment in de Britse waterstofsector en welke kansen biedt dit u als Nederlandse ondernemer? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Hydrogen in the United Kingdom' dat deze vragen beantwoordt. U kunt ook het volledige rapport aanvragen. 

Rapport 'Hydrogen in the United Kingdom'

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ambassadenetwerk publiceren markrapporten over kansrijke sectoren in het Verenigd Koninkrijk (VK). In het voorjaar van 2021 voerde Energy Systems Catapult een marktonderzoek uit naar de Britse waterstofsector voor de Nederlandse ambassade in Londen en de Innovatie Attaché. Dit rapport biedt unieke inzichten in de Britse waterstofsector en de zakelijke mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Ook geeft het een overzicht van de belangrijkste Britse spelers om in contact mee te komen.

Achtergrond Britse waterstofsector

Op 18 november 2020 kondigde de Britse premier Boris Johnson zijn 'Tienpuntenplan' aan voor een groene industriële revolutie. Hierin benadrukt de Britse overheid haar focus op waterstof als middel om haar klimaatneutrale ('net zero') doelen te behalen. De Britten zetten sterk in op 'low-carbon hydrogen', wat zowel blauwe waterstof (waarbij de CO2 die vrijkomt wordt afgevangen en opgeslagen) als groene waterstof (geproduceerd met duurzame energie) omvat. De overheid heeft £ 240 miljoen geïnvesteerd om samen met de inzet en investeringen vanuit de Britse industrie een productiecapaciteit van 5 gigawatt te bereiken in 2030.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

De miljoeneninvestering van de Britse overheid biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om samen met Britse partners waterstoftechnologieën te ontwikkelen. Die zijn essentieel voor de overgang naar een duurzaam energiesysteem.

Het VK zet net als Nederland actief in op waterstof. Waterstof kan goed bijdragen aan de verduurzaming van onder andere mobiliteit, de bebouwde omgeving en de industrie. Nederland en het VK zijn allebei voorlopers op het gebied van innovaties die nodig zijn voor het creëren van een wereldwijde waterstofeconomie. Op dit moment staan vooral de ontwikkeling van technologieën (zoals hydrolyse en batterijtechnologie) en verdere kostenvermindering centraal bij het toepassen van waterstof in het energiesysteem.

Wat wordt behandeld in het rapport?

U leest meer over de volgende onderdelen van de Britse waterstofsector:

  • publieke en private investeringen;
  • financiering;
  • onderzoek en innovatie op het gebied van waterstof;
  • belangrijkste stakeholders (kennisinstellingen, overheid en industrie);
  • andere duurzame alternatieven in het VK;
  • kansen en obstakels voor waterstof in het VK.

Tips voor de Britse waterstofmarkt

1. Maak gebruik van de juiste netwerken

Het VK heeft meerdere netwerken vergelijkbaar met RVO, die u steun kunnen bieden als ondernemer. Ook zijn er verschillende incubator- en acceleratorprogramma's, die uw positie kunnen versterken in de waterstofsector. Een overzicht van deze relevante netwerken vindt u in het rapport. 

2. Ken de juiste spelers

De Nederlandse ambassade in Londen kan u helpen om in contact te komen met belangrijke relaties in de Britse waterstofsector. Zo vergroot u uw kans op succes. Neem contact op met de ambassade door een e-mail te sturen naar:

Tessel van Essen
Senior Commercial Attaché 
E: tessel-van.essen@minbuza.nl

Marjolein Bouwers
Innovatie Attaché
E: marjolein.bouwers@minbuza.nl

3. Overweeg financieringsmogelijkheden

Horizon Europe biedt een mooi platform voor Nederlandse en Britse organisaties om samen te werken aan waterstofprojecten. Het rapport biedt u daarnaast inzicht in de regionale fondsen in het VK, die openstaan voor Nederlandse ondernemers. 

Ontvang direct het gratis rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul onderstaand formulier in en ontvang het rapport direct in uw mailbox. 

 

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?