Marketing in Vietnam

Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2020
Gepubliceerd op:
25 juni 2013

Vietnam is met ruim 96 miljoen inwoners een interessante en relatief onontdekte markt voor Nederlandse ondernemers. Een goed marketingplan helpt bedrijven om succesvol zaken te doen in Vietnam. Het is nuttig om de mogelijkheden goed te onderzoeken.

Producten verkopen in Vietnam: wat zijn de trends?

Vietnam heeft een van de snelst groeiende economieën van Azië. De vraag naar producten voor consumenten stijgt. Dat komt onder andere door de steeds grotere koopkracht van consumenten.

Jonge kopers gaan voor scherpe prijzen

Vietnam heeft een jonge en merkbewuste bevolking. Vietnamezen zijn prijsbewust en ze waarderen scherpe prijzen. Bij de hogere middenklasse en de hogere klasse zijn luxegoederen, kleding en schoenen populair. Vietnamezen uit deze klassen kopen die producten vooral in winkelcentra.

Buitenlandse producten populair in grote steden

In Ho Chi Minh-stad en de provincies eromheen woont de grootste groep consumenten met een hoog inkomen. Meer dan de helft van alle buitenlandse producten wordt in deze regio verkocht. Bedrijven doen er daarom goed aan om in Ho Chi Minh-stad te beginnen. Andere grote steden zijn Hanoi in het noorden en Danang in het midden van Vietnam.

Welke verkoopkanalen kunt u inzetten voor uw product?

De distributiekanalen die het meest voorkomen, zijn groothandel (zowel particulier als vanuit de overheid) en onafhankelijke Vietnamese agenten of distributeurs. Ook is er de traditionele verkoop op straat.

Toename aan westerse producten

In de omgeving van grote steden verschijnen steeds meer westers georiënteerde winkelcentra. U vindt er ook horeca en ander entertainment. Buitenlandse investeringen zorgen ervoor dat ook het aantal supermarkten snel groeit.

Online kopers gaan voor korting

E-commerce groeit sterk in Vietnam. Ruim een derde van de Vietnamese bevolking heeft een smartphone. De mobiele telefoon is het belangrijkste apparaat waarmee Vietnamezen online gaan. Kleding, cosmetica en schoenen verkopen online het best. Daarna volgen elektronica en apparaten voor in huis. Internetshoppers zijn gevoelig voor scherpe prijzen en kortingen. Zij betalen meestal via Cash on Delivery of overboekingen.

Social media zijn belangrijk

Door de enorme groei in smartphonegebruik zijn Vietnamezen te vinden op social media. Meer dan 90% van de bevolking maakt gebruik van Facebook en YouTube. Snapchat en Reddit zijn juist niet populair in Vietnam.

Marketing: verover de Vietnamese markt

In Vietnam kunt u op verschillende manieren reclame voor uw bedrijf maken. Doordat het smartphonegebruik flink stijgt, heeft u veel mogelijkheden om reclame te maken via internet.

Televisiereclames werken goed

Televisie is belangrijk als het gaat om marketing en reclame in Vietnam. De kosten voor een reclamespotje zijn hoog. De gemiddelde Vietnamees kijkt minimaal 2,5 uur per dag televisie. Naast de staatsomroep (VTV) heeft het land nog 5 grote regionale en tientallen lokale televisiestations. Radio wordt bijna niet gebruikt voor reclame.

Jongeren zitten op social media

Voor Vietnamezen tussen de 15 en 40 jaar (het grootste deel van de bevolking) zijn sociale media een belangrijke aanvulling op televisie. Veel bedrijven richten hun marketing daarom op social media.

Veel tijdschriften en dagbladen

In Vietnam verschijnen verschillende Engelstalige kranten en tijdschriften waarvan Viet Nam News de grootste is. Het weekblad Vietnam Investment Review en het maandblad Vietnam Economic Times zijn ook populaire bladen. Deze gaan meer de diepte in.

Een overzicht van Vietnamese dagbladen en tijdschriften vindt u op Worldpress.org.

Strenge wetten en regels

Buitenlandse adverteerders moeten zich houden aan de Vietnamese wetten en regels voor reclame en marketing, zoals:

  • Buitenlandse bedrijven mogen alleen samen met lokale bedrijven aan marketing doen.
  • Reclames voor producten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zijn verboden. Denk bijvoorbeeld aan tabak of alcohol.
  • Reclames die beledigend kunnen zijn voor Vietnam zijn ook verboden.
  • Het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme keurt alle reclames.
  • Bij reclame voor onder andere farmaceutica en cosmetica heeft u toestemming van het verantwoordelijke ministerie nodig. Voor zulke reclames heeft u dus goedkeuring van 2 ministeries nodig.

Hoe kan RVO.nl u helpen?

Heeft u specifieke vragen over marketing in Vietnam? Of loopt u rond met andere vragen rondom uw exportplannen? RVO.nl is er om u als internationale ondernemer te helpen.

Cultuurverschillen

Een succesvolle marketingstrategie in Nederland is niet zomaar om te zetten naar Vietnam. Er zijn verschillen in cultuur, voorkeuren en smaak. Heeft u vragen over marketing in Vietnam? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer informatie

  • Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in Vietnam. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.
  • Het programma The Buzz op VietnamBusiness.TV is geheel gericht op marketing en media in Vietnam. Naast interviews is er veel aandacht voor onderwerpen als branding en creativiteit.

Wilt u meer weten over producten verkopen en marketing in Vietnam? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?