Lokale energie-initiatieven
Bij lokale duurzame energie-initiatieven speelt zonne-energie vaak een grote rol. Zonnepanelen zijn gemakkelijk op daken of op bedrijventerreinen te leggen. En ze geven meteen duurzame stroom. U kunt met uw buurtgenoten uw eigen energie opwekken met zonne-energie.
Wij voeren namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) regelingen uit die lokale initiatieven steunen. Wilt u een energie-initiatief starten? Doe hier uw inspiratie op.
Kansen en knelpunten onderzoeken
Wij doen regelmatig onderzoek om de ontwikkelingen van lokale energie-initiatieven te volgen. Wat is er nodig? Wat zijn de kansen en knelpunten? Waar kunnen wij nog meer helpen? Hier Opgewekt voerde op ons verzoek 2 onderzoeken uit die energiecoöperaties helpen bij de uitvoering van deze lokale gezamenlijke initiatieven.
Uw eigen energie opwekken
Wilt u samen met dorps- of wijkgenoten uw eigen energie opwekken? Ontwikkelaars van bijvoorbeeld zonneparken stellen soms een deel van hun zonnepanelen beschikbaar voor inwoners. Of inwoners starten zelf een project. Om gebruik te maken van de opgewekte energie kunt u met andere inwoners een coöperatie starten. Daarbij gaat het om samen energie besparen, samen energie opwekken én stappen zetten in het verduurzamen van uw eigen leefomgeving.
Duurzame energietechnieken
Duurzame (hernieuwbare) energietechnieken zijn interessant voor lokale initiatieven. U kunt dan zelf bepalen waar uw energie vandaan komt en u bent onafhankelijk van een leverancier. Heeft u al aan onderstaande technieken gedacht bij uw initiatief?
In de praktijk
Bij de opwekking van lokale duurzame energie is samenwerking tussen coöperaties en gemeenten nodig. Maar hoe doe je dat? Verzilver de kansen voor lokale duurzame energie.
En hoe werkt dit dan in praktijk? Lees 2 inspirerende energie-initiatieven:
- Zonnecentrale Fablohal
Een Haarlemse tennishal legde zonnepanelen op daken en voorziet 220 huishoudens van energie. Deze huishoudens gebruikten hiervoor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Dit is de voormalige postcoderoosregeling. - Zonnewijde Breda
Bedrijventerrein Steenakker in Brede legde bijna 7.000 zonnepanelen neer. Meer dan 500 burgers en bedrijven investeerden in het park. Zo ontstond het grootste zonne-energie crowdfundingproject van Nederland. Zij maakten hiervoor gebruik van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Wilt u meer inspiratie opdoen met lokale energie-initiatieven van coöperaties die u voorgingen? En wat daar allemaal bij komt kijken? Kijk voor meer voorbeelden in onze initiatievendatabase.
Lokale overheden
Voor het organiseren van uw energie-initiatief heeft u uw gemeente hard nodig. Dat kan zijn voor toestemming, vergunningen of antwoord krijgen op een vrijblijvende vraag. Lokale overheden hebben ervaring met energie-initiatieven. Betrekt u daarom altijd uw gemeente bij uw plannen. Lees ook de pagina Aan de slag met zonne-energie: lokale overheden.
Inspraak zonne-energieprojecten
Via de website van uw gemeente of provincie kunt u ontwerpbesluiten van zonne-energieprojecten in uw regio bekijken. Projecten van >50 MW (megawatt) vermogen vindt u op de website van het Bureau Energieprojecten. De ontwerpbesluiten worden ter kennisgeving gepubliceerd in regionale en/of nationale dag- of weekbladen. U kunt een zogenaamde 'zienswijze' (reactie op het besluit) indienen. Hiermee laat u de (lokale) overheid uw mening weten over de plannen.
Meer weten?
HIER opgewekt:
- HIER Klimaatbureau
- HIER opgewekt
- Lokale Energie Monitor
- Zonnepanelen op eigen dak
- Samen energie opwekken
Andere interessante informatie:
- Veelgestelde vragen Lokale duurzame energie-initiatieven
- Energie Samen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)
- Green Deal Regionale energiestrategieën
- Rijkswaterstaat Leefomgeving (RWS)
- Lokale Energiemonitor
- Samen slagen: hoe coöperaties en bedrijven samenwerken
- Groen gas voor energiecoöperaties
- Publicaties over lokale duurzame energie-initiatieven
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat