Veelgestelde vragen netcapaciteit en netcongestie
Wij geven u antwoord op een aantal vragen over netcongestie.
Het elektriciteitsnet is op veel plekken overbelast. Dit noemen we netcongestie. Daardoor worden nieuwe zonne-energieprojecten niet altijd direct gerealiseerd. Ook bestaande zonne-energieprojecten hebben hier last van. Met netcapaciteit of transportcapaciteit geven we aan hoeveel elektriciteit er door een net getransporteerd kan worden.
Netbeheerders werken hard om het elektriciteitsnet te verbeteren en te verzwaren. Toch krijgen veel initiatiefnemers van zonne-energieprojecten ook de komende jaren nog geen (volledige) aansluiting. Zij moeten daar nog langere tijd wachten. Wij helpen met advies, begeleiding en subsidie (waar mogelijk) om tóch zoveel mogelijk zonne-energie-initiatieven aan te kunnen sluiten op het elektriciteitsnet.
- Krapte op het elektriciteitsnet raakt komende jaren iedereen - Artikel Netbeheer Nederland
- Verbeten van netinpassing: 10 toepassingen in kaart gebracht - Rapport DHV
Sommige zonne-energieprojecten zijn aangesloten op een kleinverbruikaansluiting (op het laagspanningsnet). Dit is een tussenoplossing voor projecten waarvoor nog geen congestiegebieden zijn. Het duurt soms meer dan een jaar om die nieuwe aansluiting te krijgen.
Het probleem bij zonne-energieprojecten is het tekort aan beschikbare capaciteit voor teruglevering. Door de economische groei is er op verschillende plaatsen een tekort aan transportcapaciteit voor levering. Hierdoor kunnen nieuwe bedrijven zich niet altijd vestigen. Of worden nieuwe woonwijken (tijdelijk) niet op het net aangesloten.
In alle provincies zijn al congestiegebieden voor zonne-energieprojecten die een grootverbruikaansluiting gebruiken (op het midden- of hoogspanningsnet) om terug te leveren aan het net. Zijn ze er bij u nog niet? Dan worden die gebieden binnenkort verwacht.
Bekijkt u de capaciteitskaart van invoeding van elektriciteitsnet van Netbeheer NL of de consumentenwijzer van ACM over de energietransitie.
Netbeheerders houden zogenaamde wachtlijsten bij van projecten die een aansluiting en/of transportcapaciteit wensen. Zodra er nieuwe netcapaciteit beschikbaar is, worden projecten op volgorde van aanmelden aangesloten. Hoe beter netbeheerders en gemeenten van alle projectplannen op de hoogte zijn, des te beter kunnen zij inplannen waar en welke netverzwaringen nodig zijn. Blijft u daarom altijd in gesprek met zowel uw netbeheerder als gemeente.
Heeft u er al aan gedacht om een innovatie te gebruiken? Zo zorgt u voor betere netinpassing.
In het convenant Zon betaalbaar op het net leest u welke afspraken Netbeheer Nederland en de zonsector maakten om zoveel mogelijk zonne-energieprojecten toch aan te sluiten op het net.
In de Regionale Energie strategieën (RES) bepalen lokale overheden samen met de netbeheerder en omwonenden waar zonne-energieprojecten moeten of kunnen komen. Daardoor start de netbeheerder op tijd met netverzwaringen. Als u uw project aanmeldt bij uw gemeente, neemt de netbeheerder deze via de RES mee in de netplannen.
De Rijksoverheid kijkt samen met de netbeheerders naar mogelijke wetswijzigingen. Met subsidies en fiscale voordelen stimuleert de Rijksoverheid innovaties en 'marktrijpe' oplossingen, die zorgen voor minder netbelasting.
In het rapport Aansluiting vinden voor zonne-energie geven wij daarnaast tips, adviezen en praktijkverhalen over de rol van gemeenten bij het inpassen van zonne-energieprojecten op het elektriciteitsnet.