Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

18-09-2020

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Energielijst

De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de regeling EIA. Belangrijk is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan.

Ga dit na met behulp van de brochure (pdf) of met de digitale zoektool waarmee u snel kunt zoeken op bijvoorbeeld code, techniek en branche of ander trefwoord. Op de Energielijst staan:

  • duidelijk omschreven investeringen (specifieke code), en
  • maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en voldoen aan een besparingsnorm (generieke code).
Meer algemene informatie over de Energielijst vindt u hier.
 

Voorwaarden

Zoals al genoemd is een belangrijke voorwaarde dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst. Als u EIA wilt aanvragen zorg dat u ook let op de andere voorwaarden.

Aanvragen

U vraagt de Energie-investeringsaftrek aan via mijn.rvo.nl. Afhankelijk van het soort kosten gelden hiervoor verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de pagina Energie-investeringsaftrek aanvragen. Daar leest u ook wat u na uw aanvraag kunt verwachten over bijvoorbeeld ontvangst en registratie, controle, beslissing en bijhorende correspondentie.

Nieuw is dat wij op 8 juni 2020 zijn gestart om correspondentie ook digitaal beschikbaar te stellen in eLoket. Dit geldt alleen voor EIA-meldingen die zijn ingediend op of na 8 juni 2020 en niet van daarvoor.

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de EIA? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruik maakten van de EIA? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Publicaties

Bent u benieuwd naar het jaarverslag van de EIA? Of bent u op zoek naar meer achtergrondinformatie? Interessante EIA-publicaties zijn als download of als link beschikbaar.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.