Energie-investeringsaftrek voor ondernemers aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

30-03-2021

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Energielijst

De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de regeling EIA. Belangrijk is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan.

Ga dit na met behulp van de brochures (pdf) of met de online zoektool waarmee u snel kunt zoeken op bijvoorbeeld code, techniek en branche of ander trefwoord. Op de Energielijst staan:

  • duidelijk omschreven investeringen (specifieke code), en
  • maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en binnen een bepaalde tijd zijn terugverdiend (generieke code).
Meer algemene informatie over de Energielijst.
 

Voorwaarden

Zoals al genoemd is een belangrijke voorwaarde dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst. Als u EIA wilt aanvragen zorg dat u ook let op de andere voorwaarden.

Aanvragen

Afhankelijk van het soort kosten gelden voor uw EIA aanvraag verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de aanvraagprocespagina.

Bekijk het aanvraagproces

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden, ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Meer weten over wat u na uw aanvraag kunt verwachten over bijvoorbeeld ontvangst en registratie, controle, beslissing en bijhorende correspondentie?

Bekijk hoe het na uw aanvraag verdergaat

Naar uw aanvraag

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de EIA? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruik maakten van de EIA? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Publicaties

Bent u benieuwd naar het jaarverslag van de EIA? Of bent u op zoek naar meer achtergrondinformatie? Interessante EIA-publicaties zijn als download of als link beschikbaar.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.