Open voor aanvragen

MIA en Vamil voor ondernemers

Gepubliceerd op:
23 augustus 2017
Laatst gecontroleerd op:
30 november 2023

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Meld de kosten van uw investering bij ons en pas de investeringsaftrek toe in uw belastingaangifte.

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Bent u leverancier van een innovatieve, milieuvriendelijke techniek? De MIA\Vamil maakt de marktintroductie en -verbreding van uw bedrijfsmiddel makkelijker door deze op de Milieulijst te zetten.

Het budget voor 2023 voor MIA is € 192 miljoen. Voor Vamil is in 2023 € 25 miljoen beschikbaar.

Voor wie?

De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Bereken uw belastingvoordeel

Met de MIA\Vamil kan uw belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Wilt u berekenen hoe groot dit voordeel voor u is?

Bekijk onze rekenvoorbeelden

Voorwaarden

Wilt u voor uw investering gebruikmaken van het belastingvoordeel van MIA of Vamil in uw belastingaangifte? Een belangrijke voorwaarde is dat de techniek of het bedrijfsmiddel waarin u investeert op de Milieulijst staat.

Bekijk alle voorwaarden

Branches en thema's

Waar kunt u aan denken bij milieuvriendelijke investeringen? Wilt u binnen uw onderneming bijvoorbeeld aan de slag met de circulaire economie? Of werkt u in de landbouw, industrie, mobiliteit of gebouwde omgeving? Lees dan hoe u MIA en Vamil kunt inzetten voor uw investeringen. Daarnaast kan de MIA\Vamil een rol spelen om een Green Deal tot uitvoering te brengen. 

Milieulijst

Op de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen en technieken die minder milieubelastend zijn. En die vaak verdergaan dan wat de wet voorschrijft. Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (aanschafdatum). Lees meer over de Milieulijst en de belangrijkste wijzigingen in 2023.

U krijgt belastingvoordeel van de MIA of Vamil als u investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de Milieulijst staan. En als deze voldoen aan de daarin gestelde eisen. U kunt op 3 manieren zoeken naar milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel:

  1. Interactieve infographic
    Een grafische weergave van de investeringsmogelijkheden per sector (industrie, landbouw, gebouwde omgeving en mobiliteit).
  2. Zoektool
    Een online tool om te zoeken in de Milieulijst 2023. Dit kan per sector, milieudoel, trefwoord of code van de Milieulijst.
  3. MIA\Vamil brochure en Milieulijst 2023 (pdf)
    Via de inhoudsopgave en aanklikbare iconen navigeert u eenvoudig in de Milieulijst.

Van enkele bedrijfsmiddelen van een bepaald merk en type is al duidelijk dat deze voldoen aan de eisen. Kijk of uw bedrijfsmiddel op een van deze positieve lijsten staat.

Bekijk de positieve lijsten

Bent u leverancier en wilt u uw bedrijfsmiddel opnemen op de Milieulijst?

Doe een voorstel voor opname op de Milieulijst

Aanvragen

Wilt u gebruikmaken van de MIA\Vamil? Dan moet u uw investering eerst bij ons melden. U doet de melding met eHerkenning. Dat moet u doen binnen 3 maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan. Daarna kunt u de MIA\Vamil toepassen in uw belastingaangifte.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Wilt u weten hoe en wanneer u MIA\Vamil aanvraagt? Bijvoorbeeld over de stappen in het aanvraagproces en aanvraagtermijnen? Of wat er gebeurt na uw aanvraag? Lees dan onze pagina MIA\Vamil aanvragen.

Kent u de voorwaarden? En wilt u een aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag.

Na uw aanvraag

Binnen enkele uren na de verzending van uw aanvraag ontvangt u per e-mail een bevestiging met een referentienummer. Gebruik dit referentienummer bij correspondentie over uw aanvraag.

Bekijk hoe het na uw aanvraag verdergaat

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de MIA\Vamil? Bekijk dan eerst onze antwoorden op veelgestelde vragen MIA\Vamil.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?