Renovatie Enspijkstraat Tiel Tiel, Gelderland

Meer artikelen

Omschrijving

Door het toepassen van meerdere energiebesparende maatregelen gingen de huizen er qua duurzaamheid flink op vooruit. Het label van de woningen steeg van E naar A.

Projectsamenvatting

De bewoners van de Enspijkstraat in Tiel zijn ronduit tevreden met de renovatie van hun huizen. Het onderhoud door woningcorporatie SCW startte in september 2010 en nam 5 maanden in beslag. Het resultaat is ernaar, ook op het gebied van duurzaamheid. Dankzij een pakket aan energiebesparende maatregelen ging het label van de huizen er met een opwaardering van E naar A flink op vooruit. Bovendien heeft de straat een heel nieuw aanzicht.

Nieuwe buitenschil
De energiebesparing van de huizen zit ‘m vooral in het aanpassen van de buitenschil. Die is grotendeels vervangen. Zo hebben de huizen een nieuwe voor- en achtergevel, inclusief een goede isolatie en nieuwe beplating. Ook de ramen, deuren en ruiten zijn nieuw, met kozijnen die HR++-beglazing omvatten. De isolatie van vloeren en daken is weer up-to-date, bovendien zijn de gas- en elektra-installaties uitgebreid gecontroleerd.

Minder woonlasten
De besparingsmaatregelen zorgen voor een verlaging van 21,50 euro per woning per maand. De helft van de investeringen voor de energiebesparende maatregelen komt voor rekening van de huurders. De andere helft is voor SCW.
De corporatie garandeert de bewoners dat de woonlasten dalen. Is dit na 1 jaar nog niet het geval, dan volgt voor de bewoners een eenmalige compensatie voor 3 jaar en een herberekening van de huur.

Weer jaren vooruit
Naast het pakket aan energiebesparing omvatte de renovatie nog veel meer. Zo zijn de toiletten en douches opgeknapt en ook de goten en hemelwaterafvoeren vervangen. De woningen zijn voorzien van zonwering aan de voor- en achterzijde. Dankzij de maatregelen kunnen de woningen in de Enspijkstraat weer jaren mee.

Kenmerken

Projecttype

Rijwoning - Renovatie & onderhoud

Energievoorziening

Individueel op woning- of gebouwniveau

Monitoring

Impact op bewoners, gebruiksfase monitoring.

Geleerde lessen

- Bij renovatie van huizen loont het om verder te kijken dan alleen naar wat echt vervangen moet worden. Door het aspect duurzaamheid mee te nemen, kan een opdrachtgever een flinke kostenbesparing realiseren.
- Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat de huizen er qua duurzaamheid flink op vooruit gaan. Dit zorgt uiteindelijk ook voor lagere woonlasten.
- Energiebesparing hoeft niet automatisch vervanging te betekenen. Zo is ook een controle van gas- en elektra-installaties in het voordeel van het duurzame karakter van woningen.

Betrokkenen

Opdrachtgever: Corporatie SCW Tiel

Media
 

Links

Meer informatie

SCW Tiel

 

Service menu right