380 kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord

Laatst gecontroleerd op:
10 september 2024
Gepubliceerd op:
12 april 2023

TenneT TSO B.V. (TenneT) en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) starten een ruimtelijke procedure voor de aanleg van een nieuwe bovengrondse 380 kV hoogspanningsverbinding naar Middenmeer met de daarbij benodigde hoogspanningsstations.

Wilt u reageren op de concept-NRD?

Van vrijdag 6 september tot en met donderdag 17 oktober 2024 kunt u reageren op de concept-NRD voor dit project. Reageren kan via onderstaande knop.

Digitaal reactieformulier

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.tennet.eu.

Waarom uitbreiding van het hoogspanningsnet?

De uitbreiding van het hoogspanningsnet is nodig om knelpunten in het elektriciteitsnet te voorkomen en de energietransitie te kunnen faciliteren. Deze knelpunten zijn nu al aanwezig en nemen in de periode tot 2030 sterk toe. Door de uitbreiding van het hoogspanningsnet:

  • Worden de bestaande en toekomstige knelpunten op 150 kV-niveau in Noord-Holland Noord opgelost;
  • Wordt de transportcapaciteit in Noord-Holland Noord toekomstbestendig uitgebreid;
  • Wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de industrie;
  • Kan transport van windenergie mogelijk gemaakt worden.

Wat houdt het project in?

Het project betreft de aanleg van een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding naar het hoogspanningsstation Middenmeer150, en ten minste één 380 kV hoogspanningsstation en een 380/150 kV hoogspanningsstation. De nieuwe hoogspanningsverbinding wordt in principe bovengronds aangelegd. De nieuwe verbinding wordt aan de zuidzijde aangesloten op een nader te bepalen locatie langs het bestaande 380 kV netwerk (dat loopt tussen Beverwijk, via Oostzaan naar Diemen) met een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation.

Om de nieuwe 380 kV verbinding aan te sluiten op het bestaande 150 kV netwerk bij Agriport A7 (in de gemeente Hollands Kroon) zijn een nieuw 380/150 kV hoogspanningsstation en een ondergrondse 150 kV kabelverbinding naar het bestaande hoogspanningsstation Middenmeer150 noodzakelijk. Het plan is om in 2025 een voorkeursbeslissing te nemen en in 2029 het projectbesluit te nemen. Na vaststelling van het projectbesluit worden de nieuwe verbinding en bijbehorende hoogspanningsstations gebouwd.

Wat is de samenhang tussen windenergie van zee en de 380 kV netuitbreiding?

Tussen 2031 en 2040 verwacht het Rijk een sterke groei van de windmolenparken op zee. Om elektriciteit van windmolenparken op zee aan land te brengen, wordt gekeken naar locaties in de Kop van Noord-Holland. Voor het transport van elektriciteit afkomstig van zee is een extra lijn van masten noodzakelijk, bovenop de lijn die nodig is om de knelpunten op te lossen. Er is nog niet besloten of er een aanlanding in de Kop van Noord-Holland komt. De minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft besloten om vooruitlopend op de beslissing of er een ruimtelijke procedure start voor een aanlanding van wind op zee, gelijktijdig in dit project te onderzoeken wat de ruimtelijke implicaties zijn van een tweede lijn van masten.

Projectfase

In onderstaande afbeelding ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Tijdlijn fase 2 - 380 kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord

Stand van zaken

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ligt van vrijdag 6 september tot en met donderdag 17 oktober 2024 ter inzage. In diverse huis-aan-huisbladen en in de Staatscourant van donderdag 5 september 2024 is hiervan een kennisgeving geplaatst.

Wat is een concept-NRD?
De concept-NRD is een eerste opzet voor een onderzoeksplan. Hierin staat welke milieueffecten het projectteam onderzoekt, hoe men dat wil doen en tot in welk detail. Zo krijgt het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over energieprojecten. Op deze conceptversie kan iedereen reageren.

Nu ter inzage

Op dit moment ligt de concept-NRD ter inzage.

Inloopbijeenkomsten en webinar

Tussen dinsdag 17 en donderdag 26 september 2024 worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. U bent van harte welkom om op deze bijeenkomsten vragen te stellen en informatie te krijgen over het project en de procedure. Medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en van TenneT zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U kunt vrij in- en uitlopen op ieder moment tussen 19:00 en 21:00 uur. Er is geen algemene presentatie. De bijeenkomsten vinden plaats op: 

  • Dinsdag 17 september 2024 – Ontmoetingskerk De Meerbaak, Professor Ter Veenweg 4, Middenmeer
  • Woensdag 18 september 2024 - Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar
  • Maandag 23 september 2024 - Villa Groet, Het Hoog 1, Avenhorn
  • Dinsdag 24 september 2024 – Taborkerk, Maasstraat 2, Purmerend
  • Donderdag 26 september 2024– Buurtcentrum A3, Dorpsstraat 386, Assendelft

Webinar

  • Maandag 16 september 2024, van 19:00-20:00 uur - webinar (online). Aanmelden kan via het aanmeldformulier

Participatieplan

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en TenneT vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode.

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?