Handel Nederland – België

Laatst gecontroleerd op:
13 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

België en Nederland zijn belangrijke handelslanden voor elkaar. Nederland heeft al jaren een plek in de top 3 landen met de hoogste exportwaarde naar België. In 2023 was deze exportwaarde € 75 miljard (2022: € 83 miljard). De invoerwaarde vanuit België ligt met € 59 miljard wat lager (2022: € 65 miljard). Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers over de Nederlands-Belgische handel.

Wilt u meer weten over België, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet België.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met België? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Economic Forecast for Belgium (februari 2024) van de Europese Commisie (EC), kende de Belgische economie een groei van 1,5% in 2023. De EC verwacht ook voor 2024 en 2025 een groei van rond 1,5%. De groei van 2023 zat vooral in stijgende particuliere consumptie en groeiende investeringen.

Door minder scherpe prijsstijgingen en een groeiende arbeidsmarkt zal de particuliere consumptie de komende jaren waarschijnlijk nog meer groeien. Na een flinke daling in 2023, verwacht de EC dat de import en export de komende jaren weer zullen toenemen.  

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het IMF beleeft België een lichte economische groei. 

Bekijk alle World Economic Outlooks van het IMF.

Handelscijfers Nederland - België

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en België
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 75,8 miljard 2023
Totale invoer € 59,8 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en België in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar België

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar België
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten Niet bekend 2023
Diverse fabricaten € 3,1 miljard 2023
Organische chemische producten € 3,1 miljard 2023
Andere chemische producten € 3,0 miljard 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 2,7 miljard 2023

 

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar België. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers. Selecteer onder 'Perioden' de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit België

Top 5 invoer vanuit België naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 6,5 miljard 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 5,4 miljard 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 5,0 miljard 2023
Organische chemische producten € 2,2 miljard 2023
Diverse fabricaten € 2,0 miljard 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit België naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Selecteer onder 'Perioden' de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit België bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van België? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Belgische markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?