Ondernemen in België
Ons buurland België biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de verduurzaming van de landbouw en circulaire bouw. Onderschat de cultuurverschillen tijdens het zakendoen niet. Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders en een vertrouwensband is heel belangrijk. Op deze pagina vindt u zowel specifieke informatie over België als algemene informatie voor uw exportplannen.
Praktische informatie over ondernemen in België
Marktonderzoek doen

- Marktinformatie
- Belgische consumentenvoorkeuren
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Diensten verlenen

- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw

Zakelijke gewoonten in België
Ondanks dat Nederland en België buren zijn, zijn er zakelijke cultuurverschillen waar u rekening mee moet houden. Onderschat deze verschillen niet.
Nederland is een contractland en België een contactland. In België is het opbouwen van een vertrouwensband belangrijk.
Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders en hechten daarom meer waarde aan zakelijke etiquette. Ze stellen beleefdheid erg op prijs. Tutoyeer niet totdat de zakenpartner dit voorstelt. Direct ter zake komen met een Belgische zakenpartner is ook niet altijd verstandig.
Met welke culturele verschillen kunt u nog meer rekening houden bij het zakendoen in België?
Veelgestelde vragen over zakendoen in België
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
De landen van de Europese Unie (EU) hebben gemeenschappelijke btw-regels, namelijk het geharmoniseerd btw-stelsel. Welke regels gelden, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of u goederen of diensten levert. En of uw klant ondernemer of particulier is. Lees ons artikel over btw-regels in Europa.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën FOD leest u meer over btw in België.
Verkoopt u verpakte producten in België? Dan moet u voldoen aan de verpakkingswetgeving daar. In België is de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) verantwoordelijk voor de verpakkingswetgeving. Er zijn 3 zaken waar u aan moet denken.
- Terugnameplicht
De terugnameplicht geldt als u meer dan 300 kg per jaar aan verpakkingen op de Belgische markt brengt. De terugnameplicht houdt in dat u jaarlijks verplicht bent een vast percentage van de verpakkingen te recyclen. - Informatieplicht
Dit betekent dat u jaarlijks de IVC moet informeren. U moet informatie doorgeven over de hoeveelheid, het type en het recyclingspercentage van verpakkingen die uw bedrijf op de Belgische markt brengt. - Preventieplicht
De plicht om preventieplannen te maken geldt voor bedrijven die minstens 300 ton eenmalige verpakkingen op de Belgische markt brengen. Ook geldt deze plicht als u goederen in België verpakt of laten verpakken met een minimum van 100 ton eenmalige verpakkingen. U moet plannen maken welke maatregelen u zal nemen om minder verpakkingen op de markt te brengen. U dient dan elke 3 jaar een preventieplan in te dienen bij de IVC.
Nederland voert vanaf 9 december 2024 extra controles uit bij de grens met België. Dit kan leiden tot een langere reistijd. De Marechaussee geeft meer informatie over de controles. Ook organisaties voor transport en logistiek zoals TLN en evofenedex kunnen u informatie bieden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.
Lees meer op onze pagina over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Neem contact op met onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden.
Evenementen
Innovatiemissie België: Smart farming in akkerbouw en open teelten
Subsidies en financiering voor zakendoen met België
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Ook interessant als u zakendoet in België
Artikel: Zakelijk betalen in België
Geld ontvangen van of sturen naar uw Belgische zakenpartner? Lees onze informatie over zakelijk betalen en (digitaal) factureren.
Artikel: Tips voor e-commerce in België
De Belgische markt is een populaire keuze voor de Nederlandse ondernemer met exportambities. Vooral in e-commerce is de stap voor de hand liggend. Lees onze tips van ondernemers en experts.
Marktrapport: Kansen in duurzame en circulaire bouw
De duurzame en circulaire bouw in België biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer hierover weten? Ontvang gratis het marktrapport.
Lees meer over zakendoen in België
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze rapporten, blogs en artikelen over ondernemen in België.

Waarom ondernemen in België?
België biedt talloze kansen voor de Nederlandse ondernemer in verschillende sectoren. Vooral op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Denk aan verduurzaming van de landbouw en de chemiesector. Ook Nederlandse innovaties op het vlak van stikstofreducerende maatregelen kunnen op veel belangstelling rekenen. Daarnaast liggen er ook marktkansen in de duurzame mobiliteit en circulaire bouw in België.
De samenwerking met Nederland op het gebied van energietransport, waterstof en wind op zee is erg belangrijk om een goede concurrentiepositie te behouden. Dit biedt kansen voor Nederandse ondernemers die actief zijn in sectoren rondom de energietransitie.
Verder biedt de Belgische voedingsindustrie, kunstmatige intelligentie (AI) en de e-commercemarkt mogelijkheden voor bedrijven die willen uitbreiden naar onze zuiderburen.
Hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies op maat
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree maakt of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken