Zakelijke kansen in België
België en Nederland zijn belangrijke handelspartners van elkaar. Op deze pagina leest u over de meest kansrijke sectoren in België. Welke sector(en) bieden de beste kansen voor u? RVO en het Nederlandse ambassadenetwerk in België – bestaande uit de ambassade in Brussel en het consulaat-generaal in Antwerpen – staan klaar om u te helpen.
Agro & food
Landbouw
De Belgische landbouwsector kampt met uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en arbeidstekorten. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven met expertise in smart farming. In de kansenrapporten 'Smart Farming in Vlaanderen' en 'Smart Farming in Wallonië' vindt u concrete marktkansen binnen deze sector. Vraag de rapporten aan via bru-lnv@minbuza.nl.
Daarnaast krijgt de verduurzaming van de Belgische landbouw vorm via energieproductie. Zo winnen windmolens en pocketvergisters (waarbij bedrijven hun biomassa omzetten naar energie voor eigen gebruik) aan populariteit in de landbouw. Ook passen boeren sinds kort agriPV toe: de combinatie van zonnepanelen en gewassen op hetzelfde stuk grond. Verder staat de Belgische tuinbouwsector door de hoge energieprijzen open voor energiebesparende innovaties.
Voeding
Het voedingspatroon in België verandert. Onderstaande veranderingen bieden volop marktkansen:
- een trend naar meer gemak, zoals online boodschappen en gezonde kant-en-klaarmaaltijden;
- een toenemende behoefte aan natuurlijke, gezonde en seizoensgebonden ingrediënten. Deze ingrediënten zijn betaalbaar en van goede kwaliteit;
- meer aandacht voor alternatieve eiwitten en de overgang naar meer plantaardige eiwitten;
- meer aandacht voor duurzame verpakkingen;
- meer aandacht voor de rol die gepersonaliseerde voeding (o.a. voor senioren) kan spelen bij preventie in de gezondheidszorg;
- een toenemende vraag naar halal-producten;
- een toenemende vraag naar alcoholvrije dranken.
Duurzame en circulaire bouw
De overgang naar duurzaam en circulair bouwen biedt kansen voor samenwerking tussen buurlanden, vooral op het gebied van kennis en innovatie. Binnen de bouwsector gaat het om:
- meer circulaire en efficiënte renovaties van oude gebouwen;
- renovaties van appartementen zonder langdurige verhuizing, vooral binnen sociale huisvesting;
- breder en hoogwaardiger hergebruik van bouw- en sloopafval;
- stedelijke afvalstromen verbeteren en via innovatie materialen hergebruiken in hoogwaardige toepassingen;
- technieken en materialen die gebouwen energiezuiniger maken (EPC van 100 kWh/m²) via isolatie en duurzame energie;
- de levenslange milieu-impact van gebouwen beperken, onder meer door techniek, (biobased-)materialen en hergebruik.
In het kansenrapport 'Duurzame en circulaire bouw in België' komen kansen aan bod in 6 steden en gewesten: Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brussel en Wallonië. In het rapport leest u ook over aanbestedingskansen en belangrijke voorwaarden (bijvoorbeeld verzekering).
Meer weten? De Monitor Circulaire Economie Vlaanderen biedt meer informatie over de ontwikkelingen binnen de Vlaamse bouwtransitie en circulaire economie.
Slimme duurzame mobiliteit
Verduurzaming van Belgische binnensteden biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld de markt voor emissievrije voertuigen, laadinfrastructuur en slimme verkeerstoepassingen.
Daarnaast maken de miljoeneninvesteringen in fietsinfrastructuur in vooral Vlaanderen en Brussel deze markt erg interessant voor Nederlandse aanbieders. Ook het gebruik en de verkoop van stadsfietsen en e-(cargo)bikes neemt fors toe in België.
Duurzame chemie
Nederland en België zijn samen goed voor een flink deel van de totale Europese productie van chemische producten. Dit biedt mogelijkheden voor samenwerking in verduurzaming van de sector.
Enkele kansen in de Belgische chemiesector zijn:
- elektrificatieroutes voor bouwstenen in de chemische industrie;
- circulair gebruik van industrieel afvalwater in de chemische sector;
- circulair plastic.
Energietransitie
Net als in veel landen is ook in België innovatieve, duurzame energieproductie nodig. Inclusief een slimme en flexibele infrastructuur voor energietransport. Hierbij kunnen Nederlandse en Vlaamse organisaties goed samenwerken. Vooral op het gebied van de energietransitie en de infrastructuur die daarvoor nodig is in de gedeelde delta van de Rijn, Schelde en Maas.
De ketensamenwerking met Nederland op het gebied van waterstof en wind op zee is erg belangrijk om een goede concurrentiepositie te behouden. Het rapport 'Vlaams-Nederlandse samenwerking in waterstof en wind op zee' geeft inzicht in de kansen voor Nederlandse bedrijven.
Overige marktkansen
Artificial Intelligence
België beschikt over toonaangevende onderzoeksinstituten. Ook de ligging en het stimulerende overheidsbeleid maken België interessant voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in kunstmatige intelligentie (AI).
E-commerce in België
Wilt u met uw producten inspelen op de vraag van de Belgische markt? Met een online webshop verkoopt u in België vrij gemakkelijk producten. Toch moet u rekening houden met bepaalde zaken, om succesvol te starten op de Belgische e-commercemarkt.
Kansen in Wallonië
Nederland is de op 2 na grootste buitenlandse handelspartner van Wallonië, na Frankrijk en Duitsland. De Waalse markt is goed voor een jaarlijkse afzet van circa € 5 miljard uit Nederland, wat goed is voor 13 - 14% van de totale Waalse import. Dit biedt nog flinke groeimogelijkheden. Wij brachten de kansen in kaart voor de sectoren landbouw, life science and health, logistiek, cleantech, hightech en water.
Vraag de gratis marktstudie 'Kansen in Wallonië' aan
RVO VIDEO_2_BE_Regio's_DEF.mp4
De meest kansrijke
regio's in België.
België kent een hele andere
bestuurlijke indeling dan Nederland.
België is een federale
staat die is samengesteld...
uit drie gemeenschappen
en drie gewesten.
Daarbij is er een federale regering
onder leiding van de eerste minister.
Daarnaast zijn er de gewesten
met een eigen regering onder leiding...
van een minister-president.
De gemeenschappen hebben naast een
eigen regering ook een gemeenschapsraad.
De bevoegdheden in België
bevinden zich op nationaal niveau,
maar ook op gewestelijk
en gemeenschapsniveau.
Daardoor gelden in verschillende
gebieden soms ook verschillende...
regels voor ondernemers.
Let hierop.
De grootste Belgische steden zijn
Antwerpen, Brussel,
Charleroi, Luik en Gent.
De federale overheid is
verantwoordelijk voor Defensie,
Buitenlandse Zaken,
Economische en Monetaire Unie,
pensioenen en ziekteverzekering.
België kent drie gewesten
het Vlaams Gewest,
Waals Gewest en Brussels
Hoofdstedelijk Gewest.
De gewesten zijn verantwoordelijk
voor ruimtelijke ordening,
Milieu en landbouw, huisvesting,
energie, openbare werken en vervoer,
economie en buitenlandse handel en
toezicht op gemeenten en provincies.
Naast de drie gewesten kent de Belgische
federale staat ook drie gemeenschappen.
Men gaat daarbij uit van de
taal die wordt gesproken in de regio.
Daarom wordt gesproken over de Vlaamse,
de Franstalige...
en de Duitstalige Gemeenschap.
De gemeenschappen zijn verantwoordelijk
voor culturele aangelegenheden,
persoonsgebonden aangelegenheden
zoals welzijn en gezondheid,
sport, onderwijs,
onderzoek en taalgebruik.
Als ondernemer heb je,
afhankelijk van de sector en het
landsdeel waarin je actief bent,
dus te maken met verschillende
regels van verschillende overheden.
Hou hier goed rekening mee.
Uiteraard kun je op
de website van RVO...
meer informatie vinden of
contact opnemen met vragen.
Daarnaast staat de ambassade altijd
klaar om je te helpen bij het vinden...
van de juiste contacten, bijvoorbeeld bij
de verschillende Belgische overheden.
Meer weten over
zakendoen met België?
Wij denken graag met je mee.
De regio's van België
Ziet u zakelijke kansen in België? Denk dan na in welke regio u wilt starten. België is namelijk bestuurlijk anders ingedeeld dan Nederland. Als ondernemer krijgt u daardoor, afhankelijk van uw situatie, te maken met verschillende regels van verschillende overheden. Bekijk de video voor meer informatie.
Aanbestedingen en subsidies
Vanuit grote internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Unie komen ook kansen via aanbestedingen.
Belgische openbare aanbestedingen boven Europese drempelbedragen worden aangekondigd via e-Notification van Public Procurement. Dit is de officiële pagina voor Belgische federale, regionale en lokale overheidsopdrachten.
Aanbestedingen onder de Europese drempelbedragen worden door commerciële aanbieders en vakbladen gepubliceerd.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.
In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs adviseren u graag welke financiering bij u past, ook buiten RVO.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Meer informatie
Wij ondersteunen bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij hun ambities op de Belgische markt. Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij over kansrijke sectoren in België.
- Informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op België en de gewenste sector.
- Het buitenlandnetwerk brengt ontwikkelingen in België onder de aandacht in een economische nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt. Wilt u zich abonneren? Stuur een e-mail naar de Nederlandse ambassade in België.
Ontdek uw kansen
Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken