Zakelijke kansen in België
België en Nederland zijn al jaren belangrijke handelspartners van elkaar. Op deze pagina leest u over de meest kansrijke sectoren in België. Daarbij speelt duurzaamheid in alle sectoren een grote rol. Welke sector(en) bieden de beste kansen voor u?
Vlaams Nederlandse Handelsdag
Bent u klaar om met uw bedrijf de grens over te gaan? Wilt u meer weten over zakendoen in het Nederlandstalige deel van België? Kom op 27 november naar de Vlaams - Nederlandse Handelsdag in Breda. Experts vertellen u wat er komt kijken bij werken over de grens.
Agro & food
Digitale landbouw zal de komende jaren een grote vlucht nemen in zowel Vlaanderen als Wallonië. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven met kennis van digitale landbouw. Denk bijvoorbeeld aan:
- technieken voor precisielandbouw;
- gebruik van GPS;
- gebruik van data om werkprocessen verder te optimaliseren;
- gebruik van artificiële intelligentie.
Meer weten? Welke projecten en technologieën een rol spelen ziet u in de video 'De Belgische landbouwer: digibeet of digifiel'.
Bij voeding is een trend te zien naar kwalitatieve kant-en-klare producten. Hiermee wordt ingespeeld op de veranderende, snelle levensstijl in België. Ook biologische voeding is erg in trek. Verder is functionele voeding steeds belangrijker voor senioren. En er is een opmars van gluten- en lactosevrije producten.
Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven in de volgende markten:
- etnische voeding & dranken;
- biologische producten;
- dieetvoedingsmiddelen ('free from…'-artikelen);
- horeca.

Kansenrapport etnische agrovoeding
Van de wereldbevolking is zo’n 25% moslim. In België en Vlaanderen is dit respectievelijk 15% en 10% van de populatie. Deze percentages zijn sterk groeiend. Uit onderzoek blijkt dat deze groep een specifieke vraag heeft naar voeding en drank. Vraag waar men in België nog niet voldoende aan voldoet. Nederlands bedrijven kunnen hier op inspelen door etnische voedingsproducten in België aan te bieden.
Vraag het rapport aan om hier meer over te weten te komen.
Circulaire economie
Net als Nederland is België koploper op het terrein van circulaire economie. Geen enkel Europees land sorteert zijn verpakkingen beter dan België. Zo worden 84% van de huishoudelijke verpakkingen gerecycled en wordt 90% van de gerecyclede materialen hergebruikt. Ter vergelijking: in Nederland scheidt men ongeveer 50% van het afval.
Circulair samenwerken
In België liggen grote kansen voor circulair samenwerken. Onder andere op het terrein van duurzame plastics, eco design, circulair bouwen en duurzame ontmanteling van windmolens.
De Engelstalige 2-pager 'Belgium Circular Economy (pdf)' biedt meer informatie over deze markten.
Circulaire bouw
In het kansenrapport 'Duurzame en circulaire bouw in België' komen kansen aan bod in 6 steden en gewesten: Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brussel en Wallonië. Naast circulaire bouw wil men in België ook grootschalige renovaties doorvoeren en biobased (hout)bouw toepassen. In het rapport leest u tevens over aanbestedingskansen en kritische randvoorwaarden (bijv. verzekering).
Vraag het rapport aan om uw kansen te onderzoeken.

E-commerce in België
Wilt u met uw producten inspelen op de vraag van de Belgische markt? Met een online webshop verkoopt u in België vrij gemakkelijk producten. Toch moet u rekening houden met bepaalde zaken, om succesvol te starten op de Belgische e-commercemarkt.
Artificial Intelligence
Het marktrapport 'Introductie tot het Belgische AI landschap' maakt Nederlandse bedrijven met interesse in Artificiële Intelligentie (AI) in België wegwijs. Het gaat in op 3 onderwerpen: smart health, smart buildings en autonome systemen. U krijgt een overzicht van de belangrijkste trends, uitdagingen, spelers en (overheids)initiatieven in België.
Wilt u de Belgische AI markt verkennen? Vraag het rapport aan.
Energietransitie
Net als in veel landen is ook in België innovatieve, duurzame energieproductie nodig. Inclusief een slimme en flexibele infrastructuur voor energietransport. Ook de ketensamenwerking met Nederland op het gebied van waterstof en wind op zee is erg belangrijk om een goede concurrentiepositie te behouden. De volgende rapporten geven inzicht in de kansen voor Nederlandse bedrijven:
- Vlaams-Nederlandse samenwerking in waterstof en wind op zee
- Urban energy in België (Engelstalig)
Vraag de rapporten aan en ontdek uw kansen.

Slimme duurzame mobiliteit
In de regio Antwerpen worden de komende jaren miljarden geïnvesteerd in mobiliteit. Bijvoorbeeld in het verder uitbouwen van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, het verbeteren van faciliteiten voor fietsers en het ontwikkelen van slimme en digitale verkeerstoepassingen.
De volgende kansenrapporten belichten de kansen voor Nederlandse ondernemers:
- Fiets en fietsinfrastructuur in België
- Slimme duurzame mobiliteit in België
- Elektrisch vervoer en laadinfrastructuur in België
Vraag de rapporten aan en krijg inzicht in uw mogelijkheden.
Kansen in Wallonië
Nederland is de op twee na grootste buitenlandse handelspartner van Wallonië, na Frankrijk en Duitsland. De Waalse markt is goed voor een jaarlijkse afzet van 4,7 miljard euro uit Nederland. Dat is 13-14% van de totale Waalse import. Hier zit nog groei in. De groeimogelijkheden zijn voor de volgende sectoren in kaart gebracht: landbouw, life sciences & health, logistiek, cleantech, hightech en water. Daarnaast geeft de marktstudie Wallonië een beeld van de economie, de bestuurlijke structuur en de beleidsprioriteiten van dit Franstalige deel van België.
Wilt u hier meer over weten? Vraag de marktstudie Wallonië aan.
Aanbestedingen internationale organisaties
Vanuit grote internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Unie komen ook kansen via aanbestedingen. Meer informatie hierover leest u op onze pagina Hulp bij financiering in Europa.
Belgische openbare aanbestedingen boven Europese drempelbedragen worden aangekondigd via e-Notification van Public Procurement (tot 4 maart uit de lucht). Dit is de officiële pagina voor Belgische federale, regionale en lokale overheidsopdrachten. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Public Procuremnent.
Aanbestedingen onder de Europese drempelbedragen worden door commerciële aanbieders en vakbladen gepubliceerd. Een voorbeeld hiervan is Bouwkroniek, de uitgever van 'Bouwkroniek, weekblad voor bouw en industrie'.
Meer informatie
Wij ondersteunen bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij hun ambities op de Belgische markt. Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij over kansrijke sectoren in België.
- Informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op België en de gewenste sector.
- Het buitenlandnetwerk brengt ontwikkelingen in België onder de aandacht in de economische nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt. Wilt u zich abonneren? Stuur een e-mail naar de Nederlandse ambassade in België.
Ontdek uw kansen
Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken