Marketing in China
Of uw exportproduct succesvol is, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Product, prijs, plaats en promotie zijn essentieel.
Zoekt u meer informatie over producten verkopen in China dan u hieronder tegenkomt? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten voor een adviesgesprek.
China is een groot en divers land met vele miljoenen koopkrachtige consumenten en meerdere binnenlandse markten. Waar sommige regio's een sterke economische groei laten zien, kan verderop in het land een flinke daling voorkomen. Ook zijn inkomensverschillen in China erg groot.
Marketingstrategie in China
Als u een marketingstrategie maakt voor de Chinese markt, doet u er goed aan om rekening te houden met de grote verschillen tussen Nederland en China op cultureel gebied. Maar ook qua wetgeving. Zo speelt de symboliek van bijvoorbeeld kleuren, getallen en uitdrukkingen in de taal een grote rol in de Chinese cultuur. Bepaalde beelden of teksten kunnen verkeerd overkomen, zonder dat u het doorheeft. Daarnaast stellen de Chinese autoriteiten eisen aan bepaalde reclame-uitingen.
Andere taal, andere merknaam
Het begint al bij het kiezen van uw Chinese merknaam. De naam wordt in het Chinees uitgesproken en kan daardoor ineens een totaal andere betekenis hebben.
Het kiezen van een Chinese merknaam is praktisch een wetenschap. Het is belangrijk dat Chinese consumenten de letterlijke vertaling begrijpen. Taaldeskundigen en analisten werken samen om de beste karakters voor een merk te vinden. Deze karakters moeten soepel over de tong glijden en het juiste gevoel overbrengen. Hierbij moeten zij ook nog eens rekening houden met een grote hoeveelheid dialecten. Wat in het ene dialect goed klinkt kan in het andere dialect lachwekkend of ongepast klinken.
Het is dus verstandig om met een bureau te werken dat de marketingcultuur in China kent. Wilt u hier advies over? Neem dan contact op met onze adviseurs.
Kě kǒu kě lè?
Coca Cola is een mooi voorbeeld van een goede Chinese merknaam. Zij hebben gekozen voor 可口可乐 (kě kǒu kě lè.) De naam bevat een karakter voor 'mond' en suggereert hiermee dat het om een voedingsmiddel gaat en een karakter voor 'geluk'. Letterlijk vertaald betekent het: kan lekker zijn, kan blij zijn. De uitspraak van de naam ligt erg dicht bij het origineel en suggereert tegelijkertijd luchtigheid en blijheid.
Product: past uw product op de Chinese markt?
Zijn er al soortgelijke producten op de Chinese markt? Vult het juist een gat in de markt? Belangrijke vragen waarop u het antwoord moet weten voordat u gaat exporteren. Om u een beeld te geven van de huidige stand van zaken geven we hieronder de belangrijkste trends weer.
Statussymbolen en 'China-chic'
Chinezen geven graag geld uit aan electronica en huishoudelijke artikelen, maar ook aan luxe goederen. Statussymbolen zijn daarbij ook erg belangrijk: zij die meer te besteden hebben in China, laten die status ook graag zien. Een interessante groep daarbij is de eenkindgeneratie, mensen die geboren zijn in de tijd van de eenkindpolitiek in China (tussen 1979 en 2015). Deze groep geeft graag geld uit aan onder meer onderwijs, luxeproducten, reizen, vrijetijdsactiviteiten en consumptiegoederen. Vaak gaat het dan om het topsegment met bekende namen. Een goed voorbeeld hiervan is de explosieve stijging van het aantal verkochte luxeauto's.
'China-chic' is ook een trend; men zoekt vaker Chinese designproducten van goede kwaliteit, met typisch Chinese culturele kenmerken.
Bewuste en duurzame keuzes
Chinese consumenten maken steeds vaker weloverwogen keuzes. Zij zijn bereid meer geld uit te geven aan duurzame producten die hen een goed gevoel geven. Ook geven ze steeds meer geld uit aan kennisontwikkeling door onderwijs, en aan producten en diensten op het gebied van zelfzorg.
In de voeding kiezen consumenten vaker voor kwaliteit en gezondheid. Zo is er meer vraag naar biologische producten, voedingsmiddelen met minder suiker en 'functionele voeding' met gezondheidsbevorderende stoffen. De vraag naar plantaardige voeding en vleesvervangers groeit ook.
Gemeenschapszin
Gemeenschapszin is erg belangrijk in de collectivistische Chinese cultuur. Het koopgedrag van de groep heeft sterke invloed op het koopgedrag van een individu. Dat kan het lastiger maken om nieuwe producten te introduceren. Aan de andere kant: als een product eenmaal aanslaat binnen een groep, wil iedereen het hebben.
Prijs: gevoelig voor luxe, maar ook voor prijs
Luxegoederen nog steeds populair
De Chinese economie blijft groeien en de levensstandaard ligt steeds hoger. Daarom richten meer Chinezen zich op producten van hoge kwaliteit en op luxeproducten, zoals hierboven omschreven.
China heeft na de VS de grootste markt ter wereld voor luxegoederen. Daarbij gaat het met name om cosmetica, parfum, schoenen, kleding en sieraden.
Prijsbewust
Bij de aankoop van luxegoederen zijn het statussymbool en de kwaliteit belangrijker dan de prijs. Bij de dagelijkse aankopen is vooral de prijs belangrijk. Vooral Chinezen die minder te besteden hebben, winkelen zeer prijsbewust. Over het algemeen is de Chinese consument gevoelig voor aanbiedingen.
Plaats: veel onlineshopping
E-commerce
Bent u als bedrijf niet fysiek aanwezig in China? Dan kunt u uw producten online verkopen via een platform. Van alle landen ter wereld, doen Chinezen de meeste internetaankopen. De meeste kopers doet dat met een smartphone of tablet.
Naast Baidu (de Chinese versie van Google) zoeken Chinezen hun aankopen op e-commerceplatforms als Alibaba, Taobao, Tmall, Pinduoduo, JD.com en WeChat.
Social media
Daarbij neemt de verkoop via verschillende socialmediakanalen een speciale plek in. Ook meer dan een miljard Chinezen gebruiken social media. Vooral twintigers en dertigers zijn online te vinden. Voor elk socialmediakanaal is in China een alternatief. Zorg dat u hiervan goed op de hoogte bent.
In onderstaand RVO-rapport 'Cross-border E-commerce Guidebook' vindt u meer informatie over hoe de Chinese e-commercemarkt eruitziet. De informatie uit het Guidebook komt uit 2019 maar is nog steeds van toepassing.
Promotie: online marketing
Content in het Mandarijn
Omdat Chinezen vaak online winkelen, is het internet een belangrijk kanaal voor uw marketing. Houd er wel rekening mee dat 98% van de zoekopdrachten gedaan wordt in Mandarijn. Engelstalige en Nederlandstalige content zijn nauwelijks zichtbaar voor de Chinese gebruiker. China is praktisch een aparte internetregio. U begint dus helemaal opnieuw met het opbouwen van uw merk.
Digitale platformen
Marketing op digitale media is erg populair in China. Er gaat meer dan € 100 miljard om in de digitale marketingsector. Online mediaplatformen zijn dus een belangrijk onderdeel van uw marketingstrategie. Chinezen zijn grootgebruikers van social media. U kunt kiezen uit tal van platformen - de meesten daarvan worden niet gebruikt in Nederland, maar zijn een Chinese tegenganger van de meer bekende social media in ons land.
De populairste socialmedia-app is WeChat. Die wordt niet alleen gebruikt om te chatten, maar ook voor financiële dienstverlening, games, winkelen, dating en taxi-diensten. Enkele andere veelgebruikte apps zijn Tiktok-alternatief Douyin, microblogsite Weibo en de Chinese Instagram-equivalent Xiaohongshu.
Gevoelig voor aanbevelingen van anderen
Chinezen zijn op social media gevoelig voor aanbevelingen van influencers en experts of ervaringsdeskundigen in een bepaalde branche. Dit werkt met name goed in advertenties voor levensmiddelen.
Meer weten?
Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in China. Het is nuttig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.
De data van bovenstaande teksten komt - tenzij anders aangegeven - van Statista.
Heeft u vragen?
Onze adviseurs helpen u gratis verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken