Belasting en zakelijk betalen in Duitsland

Gepubliceerd op:
30 januari 2018
Laatst gecontroleerd op:
12 januari 2023

U krijgt bij het zakendoen met Duitse bedrijven te maken met lokale gewoonten voor betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. RVO helpt u uw weg te vinden in het Duitse betalingsverkeer.

Betalingsgewoonten in Duitsland

Duitsland is lid van de Europese Unie (EU) en de euro is het officiële betaalmiddel. Binnen de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. 

Particulieren: contant betalen blijft populair

Betalen met contant geld (Duits: 'Bargeld') is nog altijd populair in Duitsland. Er geldt geen limiet voor cashbetalingen. Consumenten hebben gemiddeld €100 in hun portemonnee en hogere bedragen als back-up thuis. 

E-commerce: achteraf betalen is normaal

Om zeker te weten dat alles in orde is, betalen consumenten in Duitsland liever na ontvangst van het product. Het is aan te raden om bij e-commerce in Duitsland meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden. Denk vooral aan kopen op rekening, Paypal en automatische incasso, of incasso. De lokale variant van iDeal, Sofortüberweisung, is minder populair.

B2b: betalingstermijn van ongeveer 90 dagen

Waar Duitsland lange tijd voorop liep in kortste betalingstermijnen binnen de EU, is dat tijdens de coronapandemie veranderd. Bijna de helft (43%) van de bedrijven gaf aan te werken met een betalingstermijn van langer dan 90 dagen. Dit blijkt uit de Payment practices of businesses in Western Europe van kredietverzekeraar Atradius. 

Elektronisch geld overmaken met BIC-code

Duitsland is net als Nederland een SEPA-land. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt. Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van uw bank welke code u nodig heeft.

Belastingen in Duitsland

Voor belastingvragen bij zakendoen met Duitsland kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Duitse belastingdienst terecht.

Betalingsrisico's

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het indekken van financiële risico's via debiteurencontrole. Op Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering. Met zo'n verzekering kunt u uw bedrijf indekken tegen risico's.

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? Dan kunt u een commerciële kredietbeoordelaar inhuren. Zo kunt u inzicht krijgen in de financiële status van een ander bedrijf.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?