Belasting en zakelijk betalen in Duitsland

Laatst gecontroleerd op:
27 mei 2024
Gepubliceerd op:
30 januari 2018

U krijgt bij het zakendoen met Duitse bedrijven te maken met lokale gewoonten voor betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. RVO helpt u uw weg te vinden in het Duitse betalingsverkeer.

Betalingsgewoonten in Duitsland

Duitsland is lid van de Europese Unie (EU) en de euro is het officiële betaalmiddel. Binnen de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. 

Particulieren: contant betalen blijft populair

Betalen met contant geld (Duits: 'Bargeld') is nog altijd populair in Duitsland. Er geldt geen limiet voor cashbetalingen. Consumenten hebben gemiddeld €100 in hun portemonnee en hogere bedragen als back-up thuis. 

E-commerce: achteraf betalen is normaal

Om zeker te weten dat alles in orde is, betalen consumenten in Duitsland liever na ontvangst van het product. Het is aan te raden om bij e-commerce in Duitsland meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden. Denk vooral aan kopen op rekening en Paypal. De lokale variant van iDeal, Sofortüberweisung, is minder populair.

B2b: betalingstermijn

Duitsland staat bekend om de korte betalingstermijnen in de b2b-handel. Kredietverzekeraar Atradius publiceert jaarlijks een B2B Payment Practices Trend; uit de editie van 2024 blijkt dat Duitsland weer terug is op een korte betalingstermijn van 54 dagen.

Betalingsrisico's

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het indekken van financiële risico's via debiteurencontrole. Op Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering. Met zo'n verzekering kunt u uw bedrijf indekken tegen risico's.

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? Dan kunt u een commerciële kredietbeoordelaar inhuren. Zo kunt u inzicht krijgen in de financiële status van een ander bedrijf.

Belastingen in Duitsland

Voor belastingvragen bij zakendoen met Duitsland kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Duitse belastingdienst terecht.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?