Ondernemen in Egypte
Egypte biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers en hun expertise. Bijvoorbeeld als het gaat om het moderniseren van de agrosector of watermanagement. Tegelijkertijd zijn er wel uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op deze pagina vindt u zowel specifieke informatie over zakendoen in Egypte als algemene informatie voor uw exportplannen.
Gevolgen situatie Israël en Iran
Door spanningen tussen Iran en Israël is de veiligheidssituatie in het hele Midden-Oosten onvoorspelbaar. Houd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.
Doet u zaken in Egypte en heeft de situatie invloed op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze RVO-adviseurs voor persoonlijk advies.
Praktische informatie over zakendoen in Egypte
Marktonderzoek doen

- Marktinformatie
- Consumentenvoorkeuren en betaalgewoonten
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Diensten verlenen

- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw

Zakelijke gewoonten in Egypte
Als u zaken gaat doen in Egypte is het goed om rekening te houden met culturele verschillen. Zo spreken de meeste Egyptenaren Engels of Frans, maar stellen het wel op prijs als u wat woorden Arabisch spreekt. Houd er rekening mee dat hiërarchie een grote rol speelt in Egyptische bedrijven. Gebruik ook titels in een gesprek.
Veelgestelde vragen over zakendoen in Egypte
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Neem contact op met onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden.
Subsidies en financiering voor zakendoen in Egypte
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Ook interessant als u zakendoet in Egypte
Tips voor zakendoen in Noord-Afrika
Plannen om zaken te gaan doen in Noord-Afrika? Lees dan tips van experts en ondernemers die u helpen met voorbereiden op zakendoen in Noord-Afrika.
Klimaat- en waterslimme landbouw in Egypte
De combitrack Klimaat- en waterslimme landbouw in Egypte biedt grote zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers in de tuinbouw-, zaad- en watersector. Doel is de ontwikkeling van een toekomstbestendige agrarische sector, bestand tegen hoge temperaturen, watertekorten en verzilting, in Egypte.
Marktrapport: Beschermde teelt in Egypte
Egypte kampt met uitdagingen zoals beperkte watervoorraden, klimaatverandering, en de invoering van geavanceerde technologieën. Toch is het doel van Egypte om de landbouwproductiviteit te verhogen. Kortom: er liggen kansen in de klimaat- en waterslimme landbouw. Lees meer in het (gratis) rapport.
Lees meer over zakendoen in Egypte
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze rapporten, blogs en artikelen over ondernemen in Egypte.

Waarom zakendoen in Egypte?
Van alle Noord-Afrikaanse landen exporteren we het meeste naar Egypte. Het land biedt dan ook veel kansen, vooral op het gebied van landbouw, water, energie en afvalverwerking.
In Egypte hebben vooral de water- en landbouwsectoren te maken met de gevolgen van klimaatverandering. De Egyptische overheid heeft geld beschikbaar gesteld voor vergroening, en voor oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van waterbeheer, irrigatie, duurzame landbouw en toelevering.
Ondanks deze kansen is handel tussen Nederland en Egypte niet vanzelfsprekend. Vanwege de economische crisis in Egypte is het voor buitenlandse bedrijven soms lastig om buitenlandse valuta het land uit te krijgen. Ook de politieke situatie kan drempels opwerpen. Daarom is het nodig om betrouwbare lokale partners te hebben en kennis van de lokale omstandigheden.
Vragen over zakendoen in Egypte
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken