Marketing Egypte

Gepubliceerd op:
26 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
31 mei 2023

Egypte heeft een grote afzetmarkt met 102,1 miljoen inwoners (cijfers 2021). Bijna een kwart van de bevolking woont in en rondom de hoofdstad Caïro. In Alexandrië wonen ongeveer 5 miljoen Egyptenaren.

Hoe bereikt u de Egyptische consument? Wij helpen u alvast op weg met enkele tips.

Product: kleding en elektronica meest populair

In Egypte is er niet veel verschil tussen populaire producten online of in fysieke winkels.

De meest populaire producten in fysieke winkels zijn kleding/schoenen, drogisterijproducten en elektronica. Egyptische consumenten kopen hun apotheek- en drogisterijproducten en boeken over het algemeen meer in fysieke winkels.

Online verkopen kleding, tassen, schoenen, elektronica en persoonlijke verzorging het beste.

Prijs: vergelijkbaar met de regio

De consumentenprijzen van Egypte zijn vergelijkbaar met de rest van de MENA-regio. Bekijk de vergelijkende cijfers op de website van de Wereldbank.

Kleine winkels

De gemiddelde Egyptenaar doet zijn inkopen op de markt of bij kleine winkels omdat de prijzen daar lager liggen dan bij grotere winkels. Onderhandelen over de prijs is gewoon in Egypte.

Shopping malls populair bij middenklasse

De Egyptische middenklasse koopt producten in de shopping malls in Caïro, Alexandrië en in andere grote steden. Het consumeren van duurdere kwaliteitsproducten is een teken van maatschappelijke status. Dat zijn vooral producten van westerse merken.

Plaats: verkoop online neemt toe

In Egypte kunt u uw product via verschillende kanalen verkopen. E-commerce neemt snel toe, maar de traditionele detailhandel doet het ook nog steeds goed.

Moderne winkelcentra en hoge huren

De Egyptische detailhandel maakt een langzame maar stabiele groei door. Er komen nieuwe winkelcentra en hypermarkten bij. Dit biedt kansen voor exporteurs van luxe consumentengoederen.

Waar bijna de helft van de supermarkten in de Verenigde Arabische Emiraten onderdeel is van een keten, is dat in Egypte nog vrij weinig. Ook belangrijk om te weten is dat de huren voor detailhandel bijna nergens in Afrika zo hoog liggen als in Cairo.

Snelle toename van e-commerce

Op dit moment heeft Egypte in Afrika de op een-na-grootste e-commercemarkt, alleen die van Nigeria is nog groter. De e-commerce kent enorme groeicijfers. De coronaperiode heeft de e-commerce in Afrika een duwtje in de rug gegeven. Toch ligt het nog steeds achter op het wereldwijde gemiddelde van online verkoop. E-commerce retail zit nog maar op 3 tot 4% van de totale retailverkoop - waar het wereldwijde gemiddelde rond de 20% zit.

De meerderheid gebruikt het liefst een smartphone bij het zoeken naar producten. Populaire webwinkels zijn Souq, Alibaba en Jumia. Maar Egyptenaren kopen wat minder met de smartphone. Het aandeel m-commerce is momenteel 40% van de hele online verkoop.

Een uitdaging voor e-commerce is het nog lage aantal creditcardhouders in Egypte. Sowieso zijn Egyptenaren vaker niet aangesloten bij een bank dan in andere grote Afrikaanse landen. Betalen met cash is ook voor online retail de meest gebruikte methode.

In absolute aantallen heeft Egypte wel de meeste internetgebruikers van de regio. Het land staat daarmee 11e wereldwijd, alleen Nigeria heeft in Afrika meer internetgebruikers. Bovendien besteedt de Egyptenaar, regionaal gezien, dagelijks ook de meeste tijd online.

Promotie: radio en televisie zijn grootste markten

Verreweg het meeste marketinggeld gaat naar televisie. Daarna volgen advertenties in kranten en radio. De markt voor digitale reclames is nog te verwaarlozen.

Radio en televisie: reclameboodschappen belangrijke bron van inkomsten

Advertenties op televisie bereiken een enorm publiek. 85% van alle advertentiebestedingen gaat naar tv-reclame. Tijdens de ramadan stijgen de prijzen van reclames op radio en televisie. Egyptenaren kunnen via de satelliet buitenlandse zenders ontvangen.

Kranten en weekbladen: een kwart van alle advertenties

Egyptenaren zijn fervente krantlezers. Het belangrijkste dagblad Al-Ahram heeft een oplage tot ongeveer 1 miljoen exemplaren. Andere belangrijke kranten zijn Al Ahkbar, Gomhouriya, Al Wafd en het Engelstalige Egyptian Gazette. Populaire weekbladen zijn Akhbar al Yom, Akher Saa magazine, Rose al Youssef en Al Ahram Weekly. Daarnaast bestaan er verschillende economische magazines. Een derde van de advertenties in de geschreven pers komt van buitenlandse bedrijven.

Een overzicht van alle Egyptische dagbladen vindt u op Worldpress.org.

Digitale promotie: 3e markt in de MENA-regio

In de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) wordt alleen in Saoedi-Arabië en de VAE meer uitgegeven aan online reclame. De markt van Egypte is vergelijkbaar met landen als Marokko en Koeweit. Hoewel de markt dus niet klein is in Egypte, is het minder dan de helft van bijvoorbeeld de VAE.

Denk ook aan de cultuurverschillen

Een succesvolle marketingstrategie in Nederland is niet zomaar om te zetten naar Egypte. Er zijn verschillen in cultuur, voorkeuren en smaak. Kijk hiervoor op onze pagina Do's-and-don'ts.

Meer weten?

  • De website van de Egyptian Consumer Protection Agency biedt meer informatie over regelgeving voor consumenten.
  • Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in Egypte. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.

Heeft u nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

De data van bovenstaande teksten komt – tenzij anders aangegeven – van Statista.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?