Zakelijke kansen in Griekenland
Griekenland is onder Nederlanders vooral bekend als vakantiebestemming. Maar u kunt in Griekenland ook uitstekend zakendoen. Bijvoorbeeld in de toeristische sector. Op deze pagina vindt u informatie over zakelijke kansen in Griekenland, maar ook over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Agrifood & landbouw
De afgelopen jaren heeft de Griekse overheid samengewerkt met boeren om – met steun van de Europese Unie – de landbouw te moderniseren. Er zijn hierdoor kansen voor Nederlandse ondernemers ontstaan in de tuinbouw, fruitsector, aquacultuur en het agro-toerisme.
Bijzondere aandacht is er voor de 'klimaatslimme landbouw'. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van digitale technologie voor exacte bewatering en bemesting voor gewassen. Dit moet op termijn lagere kosten en hogere oogsten opleveren. Daarnaast wordt een deel van de Griekse gewassen nog zonder machines verbouwd. Ook hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemingen die agrarische machines produceren, of die kennis en kunde hebben op dit gebied. Lees meer over de landbouwsector in Griekenland bij Enterprise Greece.
Rapport: marktkansen in de Griekse tuinbouwsector
Bent u actief in de tuinbouwsector? En wilt u meer weer over de marktkansen in Griekenland op het gebied van groente, fruit en aardappelen? Vraag dan het (Engelstalige) marktrapport over horticulture in Griekenland aan. Deze studie bevat een uitgebreid overzicht van de stand van zaken. Daarnaast komen de kansen en uitdagingen in de agrarische handel tussen Nederland en Griekenland aan bod.
Defensie & veiligheid
De Griekse overheid investeert veel in nieuwe producten, diensten en opleidingen op het gebied van defensie en veiligheid. De focus ligt hierbij op de volgende subsectoren:
- luchtvaart
- maritiem
- ICT (cybersecurity)
- grondsystemen
Griekenland ziet Nederland als een technologisch hoog ontwikkeld land. Er is grote interesse om samen te werken op het gebied van defensie en veiligheid. Bent u actief op dit gebied, en geïnteresseerd in Griekenland? Het Partners for International Business (PIB) programma Dutch Coalition for Defense and Security (DCDS) kan u wellicht helpen bij toetreding tot de Griekse markt.
Duurzame energie
Met 250 dagen zon per jaar heeft Griekenland een enorm potentieel op het gebied van duurzame energie. Naast zonne-energie heeft het land ook veel mogelijkheden voor andere duurzame bronnen, zoals windenergie en biomassa. Een belangrijk deel van het potentieel wordt nog niet goed benut. Naar verwachting verandert dit de komende jaren. Europese milieueisen, de Europese Recovery and Resilience Facility en ruimte in de Griekse overheidsfinanciën kunnen de sector een flinke duw in de rug geven.
Rapport: kansen in hernieuwbare energie in Griekenland
In 2023 lieten wij samen met de Nederlandse ambassade in Athene een onderzoek uitvoeren naar de hernieuwbare-energiesector in Griekenland. De resultaten hiervan staan in het rapport 'Plugging into the Greek Energy Transition'. Lees een samenvatting van het rapport of vraag direct het rapport aan.
Water & maritiem
Water
De Griekse water- en energiebronnen zijn van groot belang voor het land. Van alle beschikbare watervoorraden in Griekenland wordt meer dan 70% gebruikt in de landbouwsector. Helaas hebben waterbronnen in Griekenland te maken met klimaatextremen. Gevolgen hiervan zijn onder andere een kleinere oogst, bodemverlies en minder watervoorraden. Om de houdbaarheid van waterbronnen in Griekenland te garanderen, zijn er nieuwe technieken nodig voor efficiënter water- en energiegebruik. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.
Maritiem
Griekenland is al sinds de oudheid een zeevarende natie. Veel grote transportbedrijven zijn Grieks. Dat heeft vooral te maken met de strategische ligging: aan zee en op de grens van zowel Afrika als Azië. Bovendien heeft het land met Piraeus (Athene) een van de grootste Europese havens. De haven heeft een grote overslag van goederen. Wat passagiers betreft behoort Piraeus tot de top 10 havens van Europa.
Elke 2 jaar vindt het evenement Posidonia plaats in Athene. Dat is een grote internationale expositie van de maritieme sector. Onder andere brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) en de Nederlandse ambassade in Griekenland zijn aanwezig op dit evenement.
Elektrisch vervoer
Naast duurzame energie is er in Griekenland ook steeds meer aandacht voor elektrisch vervoer. Ook tijdens de coronacrisis was e-mobiliteit een groeimarkt. De belastingvoordelen voor elektrische auto's en fietsen, maken het interessant voor bedrijven en particulieren om nu een aankoop te doen. Naast vervoersmiddelen is er ook veel vraag naar onderhoud en het opzetten van een laadinfrastructuur. De markt is nu nog relatief klein, maar groeit hard.
Toerisme
Griekenland is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Europa. Naast Nederlanders, Duitsers en toeristen uit de Scandinavische landen kent het land ook veel bezoekers van buiten de EU. Daarnaast is het land geliefd bij zowel jongeren en gezinnen (tijdens de zomermaanden) als bij ouderen (in het voor- en najaar). Door deze diversiteit trekt Griekenland het hele jaar vakantiegangers. Verder wordt naast het 'normale' toerisme, het ecotoerisme ook steeds populairder. Deze markt is in Griekenland nog relatief klein.
Door de reisbeperkingen heeft de toeristische sector in Griekenland harde klappen gekregen in 2020. Toch blijft de sector interessant. Enterprise Greece heeft meer informatie over de toerismesector in Griekenland.
Aanbestedingen en subsidies
Aanbestedingen in Griekenland
Er komen kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees hier meer over op de pagina over subsidies en financiering bij internationaal zakendoen.
Griekenland ontvangt een groot deel van de Next Generation EU-fondsen. Denk daarom ook aan kansen via aanbestedingen in Griekenland.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels kunt uitslaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.
In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Meer weten over zakelijke kansen in Griekenland?
- Enterprise Greece is de Griekse tegenhanger van RVO. Hier vindt u meer informatie over investeren in Griekenland en sectoren die het land zelf als kansrijk bestempeld.
- De Nederlandse ambassade in Athene publiceert marktstudies en -rapporten. Deze vindt u terug in onder documenten en publicaties Griekenland of op Internationaalondernemen.nl
- Ministerie van Buitenlandse Zaken