Zakelijke kansen in Griekenland

Gepubliceerd op:
19 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
14 januari 2021

Griekenland is onder Nederlanders vooral bekend als vakantiebestemming. Maar u kunt in Griekenland ook uitstekend zakendoen. Bijvoorbeeld in de toeristische sector. Ook andere sectoren worden, naarmate de economie zich herstelt, steeds interessanter. Waar liggen de kansen voor uw onderneming?

Hieronder hebben we een aantal kansrijke sectoren verder toegelicht. Staat uw sector er niet bij of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners.

Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Griekse markt.

Landbouw

De Griekse landbouw staat voor een grote verandering. Terwijl andere sectoren hard geraakt worden door het coronavirus en de maatregelen, staat de voedselzekerheid juist extra in de schijnwerpers. De Griekse overheid werkt daarom samen met boeren om – met steun van de Europese Unie – de landbouw te moderniseren. Zo wordt er in 2021 naar verwachting € 1 miljard in de sector gestoken. Er zijn hierdoor kansen voor Nederlandse ondernemers in de tuinbouw, de fruitsector, de aquacultuur en in het agro-toerisme

Bijzondere aandacht is er voor de 'slimme landbouw'. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van digitale technologie voor exacte bewatering en bemesting voor gewassen. Dit moet op termijn lagere kosten en hogere oogsten opleveren. Daarnaast wordt een deel van de Griekse gewassen nog zonder machines verbouwd. Ook hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemingen die kennis, kunde en agrarische machines produceren. Enterprise Greece heeft meer informatie over de landbouwsector in Griekenland.

 

Rapport over Marktkansen in de Griekse Tuinbouwsector

Bent u actief in de tuinbouwsector? En wilt u meer weer over de marktkansen in Griekenland op het gebied van groente, fruit en aardappelen? Vraag dan het (Engelstalige) marktrapport over horticulture in Griekenland aan. Deze studie bevat een uitgebreid overzicht van de stand van zaken. Daarnaast komen de kansen en uitdagingen in de agrarische handel tussen Nederland en Griekenland aan bod.

Toerisme

Griekenland is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Europa. Naast Nederlanders, Duitsers en toeristen uit de Scandinavische landen kent het land ook veel bezoekers van buiten de EU. Daarnaast is het land geliefd bij zowel jongeren en gezinnen (tijdens de zomermaanden) als bij ouderen (in het voor- en najaar). Door deze diversiteit trekt Griekenland het hele jaar vakantiegangers. Verder wordt naast het 'normale' toerisme, het ecotoerisme ook steeds populairder. Deze markt is in Griekenland nog relatief klein.

Door de reisbeperkingen heeft de toeristische sector in Griekenland harde klappen gekregen in 2020. Toch blijft de sector interessant. De verwachting is dat – zodra het coronavirus is verdwenen – vakanties dicht bij huis populairder zullen zijn dan verre reizen. Griekenland heeft een goede uitgangspositie om daarvan te profiteren. Enterprise Greece heeft meer informatie over de toerismesector in Griekenland.

Duurzame energie & (e)mobiliteit

Met 250 dagen zon per jaar heeft Griekenland een enorm potentieel op het gebied van duurzame energie. Naast zonne-energie heeft het land ook nog veel mogelijkheden voor andere duurzame bronnen als windenergie en biomassa. Een belangrijk deel van het potentieel is tot dusverre nog onderbenut. De verwachting is dat dat de komende jaren gaat veranderen. Europese milieueisen, de Europese Recovery and Resilience Facility en ruimte in de Griekse overheidsfinanciën kunnen de sector een flinke duw in de rug geven.

Naast duurzame energie is er in Griekenland ook steeds meer aandacht voor elektrisch vervoer. Ook tijdens de coronacrisis is e-mobiliteit een groeimarkt. De belastingvoordelen voor elektrische auto's en fietsen, maken het interessant voor bedrijven en particulieren om nu een aankoop te doen. Naast vervoersmiddelen is er ook veel vraag naar onderhoud en het opzetten van een laadinfrastructuur. De markt is nu nog relatief klein, maar groeit hard.

Haven- en scheepvaartindustrie

Griekenland is al sinds de oudheid een zeevarende natie. Veel grote transportbedrijven zijn Grieks. Dat heeft vooral te maken met de strategische ligging: aan zee en op de grens van zowel Afrika als Azië. Bovendien heeft het land met Piraeus (Athene) een van de grootste Europese havens. De haven heeft een grote overslag van goederen. Wat passagiers betreft behoort Piraeus tot de top 10 havens van Europa.

Aanbestedingen en subsidies

Aanbestedingen in Griekenland

Er komen kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Griekenland ontvangt een groot deel van de Next Generation EU-fondsen. Denk daarom ook aan kansen via aanbestedingen in Griekenland.

Subsidies en financieringen via RVO

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?