Mijn product of dienst verkopen in Hongarije
U bent van plan om zaken te gaan doen in Hongarije. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Hongaarse markt, zakelijke (betaal)gewoonten en de Hongaarse consument.
Marktonderzoek doen
Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.
Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier leest u meer over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bieden wij ook informatie per sector, inclusief marktstudies over specifieke sectoren in Hongarije.
Er bestaan ook verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.
Praat ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk het liefst samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren onderzoek doen – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken of uw product bij de markt past. Met de DHI-regeling kunt u daar subsidie voor krijgen.
De Hongaarse consument
Als u uw product of dienst in Hongarije wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Hongaarse consument. Het is waarschijnlijk verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.
Taal: pas aan naar het land
Hongaars is de officiële taal in het land. Als u uitbreidt naar Hongarije is het nuttig om uw marketingmateriaal en klantenservice aan te passen naar het Hongaars. Het helpt ook om vertrouwen op te bouwen. Pas uw communicatie en strategie in Hongarije daarom altijd aan.
Consumentenvoorkeuren: prijsbewust
Er is een groei te zien in online aankopen. In 2024 deed 82% van de Hongaren aankopen via internet. Hongaarse consumenten zijn prijsbewust. Deze prijsgevoeligheid is vooral zichtbaar buiten de hoofdstad, waar meer mensen kiezen voor goedkopere producten. Verder is er een groei te zien in de voorkeur voor duurzame producten.
Marketing
Om uw product of dienst effectief in Hongarije te verkopen, is het belangrijk om de juiste marketingkanalen te gebruiken. In Hongarije werkt een mix van verschillende advertentiekanalen het beste.
De Hongaarse advertentiemarkt is zeer gedigitaliseerd. Social media-marketing wordt veel ingezet in Hongarije, vooral op Facebook, Instagram en TikTok. Er is een groei te zien in gepersonaliseerde en lokaalgerichte reclame in de Hongaarse advertentiemarkt. Televisie- en printreclame blijven ook belangrijke kanalen om de Hongaarse consument te bereiken.
Cultuurverschillen
Om succesvol zaken te doen in Hongarije, is het belangrijk om kennis te hebben van cultuurverschillen. Het kost ook tijd om een zakenrelatie op te bouwen in Hongarije. Wees daarbij niet bang om persoonlijke zaken te delen. In hun omgang met zakenpartners communiceren Hongaren indirect. Houd ook rekening met de hiërarchie in Hongaarse bedrijven.
Lees meer over de zakencultuur in Hongarije
Product- en verpakkingseisen
Als uw producten aan alle producteisen in de EU voldoen, mogen ze vrij worden verhandeld in alle EU-lidstaten, dus ook in Hongarije. Ontbreekt EU-wetgeving, maar voldoet uw product wel aan de wettelijke producteisen in Nederland? Ook dan mag u uw product verhandelen in Hongarije.
Let op: Landen binnen de EU mogen wel aparte eisen stellen. Bijvoorbeeld aan de taal op productlabels en gebruiksaanwijzingen.
Betalen en facturen
Hongarije is lid van de Europese Unie, maar gebruikt de Hongaarse forint (HUF) als munteenheid. In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Daarnaast gelden er regels voor facturen die bedrijven naar elkaar sturen:
- Heeft u met een ander bedrijf een contract opgesteld? Dan moeten de facturen binnen 60 dagen worden betaald. Behalve als u samen een langere termijn afspreekt.
- Heeft u geen contract opgesteld met een ander EU-bedrijf? Dan moeten facturen binnen 30 dagen worden betaald.
Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied. Of lees onze 5 tips voor internationale betalingen.
Hoe Hongaarse consumenten betalen: veel digitale betalingen
Hongaarse consumenten maken steeds meer gebruik van digitale betaalmethoden. In 2024 gaf 64% van de Hongaren de voorkeur aan digitale betalingen, terwijl maar 9% alleen contant betaalde. SimplePay was in 2024 de meestgebruikte digitale betaalmethode in Hongarije, gevolgd door Barion en CIB Bank.
Bij fysieke aankopen verschilt de betalingsvoorkeur. In bijvoorbeeld supermarkten betaalt 35% contant, 27% digitaal en 38% gebruikt beide betaalmethoden. Webshops bieden verschillende betaalopties aan, waarbij bankoverschrijvingen (84%) en contant betalen bij levering (82%) het meest voorkomen.
Bron: Statista
Netwerk opbouwen en zakenpartners vinden
Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.
Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.
De Nederlandse ambassade in Boedapest en de LVVN-raad Hongarije kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Hongarije en bekijk de contactgegevens.
Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Meedoen is een goede manier om contacten te leggen. Bekijk of er binnenkort evenementen voor Hongarije op de agenda staan. Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees onze 9 tips.
Meer bronnen
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers over de handel tussen Nederland en Hongarije, maar ook over de export en import van goederen specifiek. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.
- Ook de website World Integrated Trade Solution (een samenwerkingsproject van de Wereldbank en UNCTAD) biedt statistieken over de Hongaarse economie.
- De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van Hongarije.
- Op internationaalondernemen.nl vindt u soms nuttige informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden in Hongarije. Ook plaatsen andere organisaties hier interessante marktrapporten.
Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken