Bedrijf starten in India

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in India? Of misschien een partnerschap aangaan met een Indiaas bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in India. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een bedrijf beginnen in India

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in de vorm van grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. India staat 63e (ranking 2020). India scoort goed op de punten elektriciteit verkrijgen en een eigen bedrijf beginnen, maar minder goed als het gaat om de registratie van onroerend goed en het afdwingen van contractuele afspraken.

Rapport Doing Business in India

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' verzameld in een rapport: Doing Business in India 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk Verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van de lokale situatie.

Lees meer informatie over MVO bij internationaal ondernemen.

MVO in India

MVO is in opkomst in India. MVO wordt steeds minder gezien als liefdadigheid en meer als onderdeel van de kernactiviteiten van een bedrijf. De grote verschillen in welvaart tussen platteland, stad en deelstaten onderling, vormen een groot probleem in India. Ongeveer 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, vooral minderheidsgroepen, kastelozen en vrouwen. Bovendien heeft India te maken met problemen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden, waaronder kinderarbeid.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

 • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
 • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
 • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
 • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Ondernemingsvormen

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in India kan investeren zijn:

 • Proprietorship
 • Private Limited Company
 • Public Limited Company
 • Limited Liability Partnership
 • Partnership Firm

Speciale economische zones

Er zijn verschillende economische zones in India. Meer informatie over deze Special Economic Zones vindt u op de website van het Indiase ministerie van Handel en Industrie.

Investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO)

Per 1 december 2016 is de investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) tussen Nederland en India beëindigd. Investeringen die zijn gedaan voor deze datum worden nog 15 jaar beschermd onder het verdrag.

Voor meer informatie over de IBO kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, directie Internationale Marktordening en Handelspolitiek (IMH):
E: imh-hiam@minbuza.nl
T: (070) 348 52 64 (secretariaat)

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in België. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Indiase overheid

Het investeringsagentschap Invest India geeft uitgebreide informatie over zakendoen en investeren in India. U vindt hier zowel algemene informatie over interessante sectoren als specifieke informatie over het aanvragen van werkvergunningen en visums.

Investeringsgidsen consultants

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in India

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in India. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?