Betalingsverkeer Italië
Bij het zakendoen in Italië krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Italië en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden?
Betalen in Italië
Euro en vrij verkeer van kapitaal
Als lid van de Europese Unie gebruikt Italië de euro. In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.
Kijk op de website van Europese Centrale Bank (ECB) om de koers van de euro af te zetten tegen andere munteenheden.
Single European Payment Area
Italië is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in heel Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.
Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Wilt u meer weten over elektronisch betalen? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.
Meest populaire betalingen in Italië
- SEPA-betalingen zijn in Italië vanwege hun snelheid en veiligheid het meest populair.
- Een andere gebruikelijke vorm van betalingen doen in Italië is een betaling via een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u meer hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.
- Italië heeft ook nog zijn eigen betalingsvorm: de Ricevuta Bancaria (Riba heet de elektronische variant). Met dit financiële instrument kunnen ondernemers ook betalingen doen via Italiaanse banken.
De betalingsgewoonten van bedrijven in Italië
'Op krediet' neemt af
De laatste jaren is het percentage b2b-verkoop op krediet opnieuw gedaald, zowel aan binnenlandse als aan buitenlandse bedrijven. Toch is het percentage nog steeds hoger dan gemiddeld in West-Europa.
Ruime betalingstermijnen
Betalingstermijnen in Italië zijn iets korter geworden, maar zijn nog steeds langer dan in de meeste West-Europese landen. Het gemiddelde ligt rond de 43 dagen. Alleen voor b2b-klanten in de staalsector liggen de betaaltermijnen ruim lager.
Late betalingen, wel betere cashflow
late betalingen hebben invloed op 55% van de b2b-betalingen. De moeilijk te innen schulden zijn toegenomen in 2023. Italiaanse bedrijven hebben wel hun cashflow verbeterd.
Lees meer over betalingsgewoonten in de Payment Practices Barometer van Italy van Atradius.
Bij geschillen is het in Italië altijd aan te raden om een minnelijke schikking (transazione) te treffen, omdat de juridische procedures tijdrovend en kostbaar kunnen zijn.
Betalingsrisico’s in Italië
Vertragingen
Vooral in de binnenlandse Italiaanse B2B-markt komen vertragingen vaak voor, met name als het gaat om bouwmaterialen, machines en textielindustrieën.
Twijfel over kredietwaardigheid
Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Italiaans bedrijf. Lees op evofenedex meer over:
- het indekken van financiële risico’s via debiteurencontrole;
- vertragingen bij rechtstreekse betalingen.
Lees op Ondernemersplein.nl meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.
Meer weten?
- Bezoek de website van de Banca d’Italia, de centrale bank van Italië;
- Bekijk de statistische maandrapportages van Banca d’Italia over de Italiaanse financiële sector;
- Lees meer over betalingsvormen bij internationaal zakendoen op de website van Ondernemersplein.
Vragen over ondernemen in Italië?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken