Betalingsverkeer Italië

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
29 juli 2020

Bij het zakendoen in Italië krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Italië en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Hieronder gaan we in op deze vragen. Mist u desondanks nog informatie? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

  Vrij verkeer van kapitaal in de EU

  Euro

  Als lid van de Europese Unie gebruikt Italië de euro. In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.

  Kijk op de website van Europese Centrale Bank (ECB) om de koers van de euro af te zetten tegen andere munteenheden.

  Betalen met IBAN

  Italië is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in heel Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.

  Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

  Wilt u weten welke landen precies zijn aangesloten bij SEPA en hoe SEPA en IBAN precies werken? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.

   Meest voorkomende betalingsvormen in Italië

   SEPA-betalingen

   SEPA-betalingen zijn in Italië vanwege hun snelheid en veiligheid het meest populair.

   L/C

   Een gebruikelijke vorm van betalingen doen in Italië is een betaling via een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u meer hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

   Ricevuta Bancaria

   Italië heeft ook nog zijn eigen betalingsvorm: de Ricevuta Bancaria (Riba heet de elektronische variant). Met dit financiële instrument kunnen ondernemers ook betalingen doen via Italiaanse banken.

    De betalingsgewoonten van bedrijven in Italië

    Op krediet daalt

    De laatste jaren zakt het percentage B2B-verkoop op krediet, zowel aan binnenlandse als aan buitenlandse bedrijven. Toch is het percentage nog steeds hoger dan gemiddeld in West-Europa.

    Ruime betalingstermijnen

    Betalingstermijnen in Italië zijn ruimer dan in de meeste West-Europese landen. Het gemiddelde ligt rond de 50 dagen. Alleen voor B2B-klanten in de landbouwsector liggen de betaaltermijnen ruim lager.

    Late betalingen

    Italië en Griekenland hebben in de EU het meest te maken met late betalingen. Dat komt omdat hun binnenlandse B2B-klanten te weinig geld op hun rekening hebben staan. Het gemiddelde van die landen ligt ruim boven het gemiddelde in West-Europa.

    Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Italy meer informatie over de betalingsgewoonten.

    Bij geschillen is het in Italië altijd aan te raden om een minnelijke schikking (transazione) te treffen, aangezien de juridische procedures tijdrovend en kostbaar kunnen zijn.

     Betalingsrisico’s in Italië

     Vertragingen

     Vooral in de binnenlandse Italiaanse B2B-markt komen vertragingen vaak voor, met name als het gaat om bouwmaterialen, machines en textielindustrieën.

     Twijfel over kredietwaardigheid

     Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Italiaans bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

     Lees op Ondernemersplein.nl meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

      Meer informatie

      Vragen over ondernemen in Italië?

      Onze adviseurs helpen u graag verder.

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?