Zakendoen in Libanon

Gepubliceerd op:
13 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

De Libanese keuken is wereldberoemd en over de hele wereld wonen Libanezen. Libanon is ook altijd een belangrijk commercieel centrum in het Midden-Oosten geweest. Toch is zakendoen met Libanon nog niet zo vanzelfsprekend. Hoe doet u zaken in Libanon? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Libanon.

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Libanon.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Libanon? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Libanon een succes te maken.

Inwoners en maatschapij van Libanon

Als u zaken wilt doen in Libanon, is het goed om de politieke geschiedenis van deze parlementaire republiek te kennen. Het land is getekend door een 15 jaar durende burgeroorlog van 1975 tot 1990. Ook de buurlanden Syrië en Israël mengden zich in deze burgeroorlog. Bij de burgeroorlog vielen meer dan 120.000 doden.

Volgens het Ṭā'if-akkoord van 1989 zijn de zetels van het parlement gelijk verdeeld over christelijke en moslimgroepen. Dat heeft te maken met de bontgekleurde religieuze samenstelling van de Libanezen. Een kwart is sjiiitische moslim, een kwart soennitische moslim, een kwart maronitische christen en het laatste kwart bestaat uit diverse religies.

In Libanon wonen zo’n 6,9 miljoen mensen (2019). Naast de religieuze groepen is het land ook etnisch zeer divers. De voornaamste etnische groepen zijn Libanese Arabieren, Palestijnse Arabieren, Armenen en Koerden. De officiële taal is Arabisch. Frans is de tweede taal van het land en er wordt ook Engels en Armeens gesproken. Hoewel er soms wel ethnische spanningen zijn, is Libanon een tolerant land.

Beiroet: motor van de economie

Beiroet is de hoofdstad van Libanon. Libanon is sterk verstedelijkt en de meeste Libanezen wonen in de regio rondom Beiroet. De stad is ook de economische motor van het land. Libanon (en ook Beiroet) heeft een relatief jonge bevolking. De helft van de bevolking is jonger dan 30 jaar. Door de burgeroorlog zijn ook veel Libanezen geëmigreerd, met name naar de Verenigde Staten, Europa, Latijns-Amerika, Australië en elders in het Midden-Oosten.

Economie van Libanon

Van oudsher heeft Libanon de functie van commercieel centrum in het Midden-Oosten met een sterke vrijemarkteconomie. De burgeroorlog had echter grote gevolgen voor de economie en de schuldenlast werd steeds groter. De economie krabbelde daarna weer op en groeide ondanks de crisis in de jaren 2007–2010 jaarlijks met 8%. Maar de staatsschuld is nog steeds een groot probleem. De schuld als percentage van het bruto binnenlands product is 151%. Lees er meer over in het overzicht van Libanon op de website van de Wereldbank.

Daarnaast heeft de burgeroorlog in Syrië ook gevolgen voor de economie van Libanon, aangezien het buurland een belangrijke handelspartner was voor Libanon. Libanon kreeg te maken met meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen, bijna een kwart van de hele Libanese bevolking.

De Libanese economie heeft een grote dienstensector. Maar liefst twee derde van de Libanezen werkt in die sector. De industrie is goed voor ongeveer een vijfde van de werkende bevolking. De werkloosheid is al 10 jaar relatief laag: rond de 6%. Wel is er sinds eind 2019 sprake van politieke onrust.

Handel Nederland – Libanon

Voor Nederland staat Libanon op nummer 84 van de landen waar we we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Libanon 233,0 miljoen. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Oman en Belarus.

Bekijk het rapport Handelscijfers Libanon - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Libanon, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Libanon.

Handelsrelatie EU-Libanon

De EU en Libanon hebben sinds 2006 een handelsakkoord. Daarin staan  afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor sommige landbouwproducten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan Access2Markets.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Zakelijke kansen in Libanon

Op zoek naar zakelijke kansen in Libanon? Er zijn kansen in onder meer (duurzame) energie, de watersector, ICT, de bouwsector en agro-food.

Duurzame energie

De Libanese energiesector biedt veel kansen. De vraag naar energie is groot in Libanon. De productiecapaciteit wordt de komende jaren vergroot. Met name op het gebied van hernieuwbare energiebronnen is er veel ruimte tot verbetering. Voor de kust van Libanon zijn bovendien nog te exploiteren olie- en gasvoorraden gevonden.

Agro-food

Ook de agrofood-sector biedt mogelijkheden. In 2017 heeft de universiteit van Wageningen een analyse gemaakt van de waardeketen van tuinbouwgroenten in Libanon: Value chain analysis of (greenhouse) vegetables in Lebanon (pdf). Als u zaken wilt doen op het gebied van agrofood in Libanon, kunt u zich verdiepen in deze analyse.

Opkomende techsector

Daarnaast biedt de opkomende techsector kansen. Veel oprichters van grote Libanese start-ups hebben in het buitenland gewoond en nemen westerse kennis mee. De bedoeling is dat het Beirut Digital District (BDD) een technologisch hart van Libanon wordt – een soort lokale variant van Silicon Valley.

Libanon staat wereldwijd in de top 10 van smartphonegebruikers (cijfers 2018). Slechts 5% van de Libanezen heeft géén mobiele telefoon. Het internetgebruik ligt ook hoog. Toch doen Libanezen nog niet veel aan online shopping. Er is nog niet veel vertrouwen om online aankopen te doen. Lees meer over de techsector in Technology Sector in Lebanon 2018 Factbook (pdf) van Invest in Lebanon.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Libanon? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Libanon. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Libanon

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Libanon. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Libanon staat op plaats 143 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Investeringen doen in Libanon

Op de website IDAL (Invest in Lebanon) vindt u informatie over zakendoen in Libanon, welke organisatievormen er gebruikelijk zijn en hoe u een eigen bedrijf kunt opzetten. De FAQ's van IDAL geven antwoord op vragen als:

  • Heb ik een vergunning nodig om in Libanon te investeren?
  • Is het makkelijk om een bedrijf in Libanon te vestigen?
  • Welke restricties zijn er opgelegd aan buitenlanders?
  • Wat is het gemiddelde belastingpercentage?
  • Zijn Libanese exportproducten vrijgesteld van btw?

Voor vergunningen heeft IDAL ook de belangrijkste zaken ook op een rij gezet. Kijk ook op de investeringskaart van Invest in Lebanon om te zien of er financiële regelingen zijn in de regio waar u wilt investeren.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Libanon mogelijk zijn.

Exportregels voor Libanon

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Libanon. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Libanon is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Islamitische voorschriften

Voor een deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Beiroet staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. De ambassade werkt ook regelmatig samen met de Lebanese Dutch Business Association (LDBA). Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Libanon en een interview met de ambassadeur in Libanon.

Meer informatie over Libanon

Vragen over ondernemen in Libanon?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?