Belasting en zakelijk betalen Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
5 december 2023
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U krijgt bij het zakendoen met Britse bedrijven te maken met lokale gewoonten voor betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. RVO helpt u uw weg te vinden in het Britse betalingsverkeer.

Betalingsgewoonten in het Verenigd Koninkrijk

Officiële valuta: het Britse pond

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is geen EU-land meer en de officiële valuta in het VK is het Britse pond (GBP). De Engelstalige naam is de 'Pound Sterling'. Hou bij het zakendoen rekening met de actuele wisselkoersen.

Kijk op de website van Europese Centrale Bank (ECB) voor de koers van het Britse pond.

Particulieren: betalen met pinpas populair 

In fysieke winkels betalen de meeste Britse consumenten met hun pinpas. Weinig mensen betalen daar nog met contant geld.

E-commerce: bied meerdere betaalmethoden aan

In het VK is het inmiddels de norm geworden om producten online te kopen. Online consumenten betalen in het VK het liefst met een creditcard, debitcard of Paypal. Maar zij vinden het ook fijn om de optie te hebben om achteraf met contant geld te betalen. Het is daarom aan te raden om bij e-commerce in het VK meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden.

B2b: betalingstermijn 

Het VK heeft in vergelijking met andere West-Europese landen een relatief lange betalingstermijn in de b2b-handel. Kredietverzekeraar Atradius publiceert jaarlijks een B2B Payment Practices Trend; uit de editie van 2023 blijkt dat de betalingstermijn in het VK gemiddeld 37 dagen is. In Nederland is het 30 dagen. 

Financieel geschil: Letter Before Action

Krijgt u een financieel geschil met uw zakenpartner? Dan kunt u juridische stappen ondernemen. Eerst moet u een zogeheten 'Letter Before Action' sturen, met een laatste verzoek tot betaling. Hier heeft de zakenpartner 7 dagen de tijd voor.

B2b: betalingsvormen

Elektronische overschrijvingen zijn de meestgebruikte betalingsvorm van bedrijven. In het VK heet dit ook wel de 'Bacs Direct Credit'. Het is een populaire methode om bulkbetalingen te doen en bijvoorbeeld om salarissen uit te keren.

Het is in de b2b-sector van het VK normaal om op krediet te verkopen. In de eerste helft van 2023 was 47% van de b2b-verkopen op krediet. Dit percentage neemt wel snel af.

Elektronisch geld overmaken met BIC-code 

Het VK is geen EU-land en heeft als officiële valuta het Britse pond. Toch is het mogelijk om in euro's geld over te maken naar het VK. Dat komt doordat het VK toegang heeft tot SEPA. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt.    

Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van de bank welke code u nodig heeft.

Betalingsrisico's in het VK

Betalingen doen in het VK is niet zonder risico's. Lees hieronder waar u op moet letten. 

Betalen met cheques

Let op als zakenrelaties betalen met cheques. Het uitschrijven van ongedekte cheques is niet strafbaar in het VK.

Vertragingen en oninbare schulden

Het VK heeft over het algemeen een hoog percentage achterstallige b2b-facturen. In 2022 was 50% van de facturen nog niet betaald op de vervaldag. In hetzelfde jaar steeg het percentage oninbare schulden met 80%.

Deze ontwikkelingen komen waarschijnlijk door de gevolgen van Brexit. Ook het stoppen van overheidssteun die werd gegeven tijdens de coronacrisis speelt hier een rol in.

Meer informatie 

Belastingen in het VK

Voor belastingvragen bij zakendoen met het VK kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Britse belastingdienst terecht. 

  • Kijk voor meer informatie over btw in het VK op de website van de KVK.
  • U kunt ook gebruik maken van deze tool van de Belastingdienst, speciaal voor ondernemers die zakendoen in het buitenland.  

Bankrekening openen in het VK 

Als u een bedrijf start in het VK, kan het zijn dat u een Britse bankrekening moet openen. Wat u daarvoor nodig heeft, verschilt per bank. Over het algemeen moet u rekening houden met het volgende:

  • U moet een adres hebben in het VK. Dit kan een bedrijfsadres zijn, het adres van een partnerschap, uw eigen adres of het woonadres van een werknemer. 
  • De aanvraag wordt afgerond door de centrale bank. Het is vaak niet mogelijk om een bankrekening te openen via een lokale vestiging. 
  • Een vertegenwoordiger van het bedrijf moet de machtiging voor het openen van een bankrekening op locatie komen ondertekenen. 
  • U kunt bij de meeste FinTech/NeoBanks online een bankrekening openen.

Meer informatie over het openen van een Britse bankrekening vindt u op de website van de Britse overheid.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?