Circulair ondernemen in Afrika

Gepubliceerd op:
5 februari 2024

Circulair ondernemen in Afrika biedt veel kansen. Verschillende landen op dit continent kunnen de expertise van Nederlandse bedrijven gebruiken. Bijvoorbeeld voor afvalverwerking en gebruik van reststromen in de landbouw. Bekijk ons overzicht van circulair ondernemen in Afrika.

Waarom circulair ondernemen in Afrika?

Circulair ondernemen betekent productieprocessen verduurzamen en materialen hergebruiken. Door bijvoorbeeld afvalstromen te hergebruiken, neemt de milieudruk af. 

Lees meer over circulair ondernemen

Van Marokko tot Zuid-Afrika (zie foto) wordt al veel gedaan aan circulair ondernemen. Vooral in sectoren als afvalverwerking, aquacultuur en landbouw worden veel reststoffen hergebruikt.

Voor deze processen is meestal extra kennis nodig en Nederlandse bedrijven hebben die kennis. Zij hebben een sterke reputatie op het gebied van innovatie en staan bekend om hun expertise in het ontwikkelen en invoeren van innovatieve processen.

In november 2023 werd daarom in Den Haag een conferentie gehouden over succesvol circulair ondernemen in Afrika. Experts van de overheid gingen daar in gesprek met de volgende bedrijven, die al in deze sector in Afrika ondernemen: Plastic Recycling Africa, Closing the Loop en Chalé Spirulina.

Zakelijke kansen

In onze landeninformatie leest u veel over kansen voor Nederlandse bedrijven in circulair ondernemen in Afrika. Bekijk de kansen in:

Ziet u voor uw bedrijf kansen in een land en wilt u daar graag over sparren? Neem contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee!

Rapporten over circulair ondernemen in Afrika

De website Holland Circular Hotspot is speciaal bedoeld voor iedereen die in deze sector betrokken is.

Bekijk de inhoudelijke landenrapporten over circulair ondernemen in Afrika op hun website.

Tip: PIB in Zuid-Afrika

Voor circulair afvalbeheer in Zuid-Afrika kunt u de markt betreden met andere bedrijven, om samen sterker te staan. Dit loopt via de regeling Partners International Business (PIB). 

Lees meer over dit PIB-cluster Zuid-Afrika.

Ondernemen in opkomende markten via combitracks

Als circulair ondernemer kan het ook interessant zijn om u aan te sluiten bij een van de 'combitracks'. Hierbij gaan overheid, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties – in Nederland én in 14 partnerlanden – met elkaar (zakelijke) kansen verzilveren. En samen oplossingen bieden voor lokale uitdagingen in vergroening en digitalisering. Bij deze 'combitracks' is vaak kennis van circulair ondernemen vereist.

Bekijk onze informatie over ondernemen met impact in opkomende markten.

Denk aan de bescherming van uw ideeën

Als u circulair onderneemt, zijn uw innovatieve ideeën vaak waardevol. Bekijk de 5 tips van Octrooicentrum Nederland voor circulaire ondernemers: slim omgaan met innovatieve kennis.

Verwerking van afvalwater van bovenaf gezien.

Gratis marktrapporten

Hieronder staan rapporten over circulair ondernemen in Afrika, die u gratis kunt downloaden.

Vindt u geen informatie voor het land waarmee u zaken wilt doen? Neem dan contact op met een van onze Afrika-adviseurs. Zij denken graag met u mee over kansen in Afrika.

Evenementen over circulair ondernemen in Afrika

Jaarlijks zijn er verschillende evenementen, waar u informatie vindt en inspiratie opdoet over circulair ondernemen in Afrika.

Bekijk daarvoor onze evenementen over Internationaal ondernemen. Verfijn aan de rechterkant eventueel op land.

Meer weten?

Ontdek uw kansen!

Onze adviseurs denken graag met u mee.

Opkomende markten in Afrika
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?