Veelgestelde vragen SDE++: Aanvraagfase
Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het aanvragen van de SDE++.
Nee, dit is niet mogelijk. Aanvragers concurreren met elkaar om het beschikbare subsidiebudget. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk zekerheid te krijgen over de realisatie van uw project. We krijgen deze zekerheid onder andere door u te vragen naar de noodzakelijke vergunningen.
In de meeste gevallen heeft u één of meer vergunningen nodig voor een productie-installatie. Op het moment dat u uw aanvraag indient, moet u deze vergunningen al hebben. U stuurt de verleende vergunning(en) mee met uw subsidieaanvraag, samen met uw omgevingsvergunningaanvraag. De ontwerpvergunningen hoeft u niet mee te sturen.
Let op: als er bezwaar of beroep is aangetekend voor uw vergunning, is de verleende vergunning nog niet onherroepelijk. Dit betekent dat deze bijvoorbeeld nog ingetrokken of gewijzigd kan worden. U kunt dan al wel een aanvraag indienen.
Uitzonderingen:
- CCS en CCU: hiervoor zijn andere indieningseisen. U stuurt bij uw aanvraag in elk geval de volledige, ingediende vergunningaanvraag mee voor het milieudeel van de omgevingsvergunning (op grond van de Wet algemene bepaling Omgevingsrecht). Dit geldt voor de onderdelen die volgens de aanwijzingsregeling nieuw moeten zijn (afvanginstallatie en/of vervloeiingsinstallatie). Bij vloeibaar transport stuurt u dus ook de volledige aanvraag mee van ten minste het milieudeel van de nieuwe vervloeiingsinstallatie.
- Tender-aanvragen voor productie-installaties op Rijksgrond, waarbij in de opstalovereenkomst een aanvraagbedrag voor de SDE++ is opgenomen: u stuurt alleen het ontwerp van de omgevingsvergunning mee. Wilt u meer weten over een omgevingsvergunning, ga dan naar de website van het Omgevingsloket.
Lees meer over welke bijlagen u moet meesturen bij uw subsidieaanvraag op de pagina Bijlagen bij uw aanvraag.
Ja, bij iedere aanvraag moet u dit bijvoegen. Bij aanvragen voor zon-PV < 1 MWp is het voldoende om een onderbouwing van het eigen vermogen (van de aanvrager) bij uw aanvraag te voegen. En daarnaast een gedetailleerde tekening op schaal. Op deze tekening is de beoogde productie-installatie ingetekend. Lees meer op de pagina Bijlagen bij uw aanvraag.
Ja. U geeft op het aanvraagformulier aan of u wel of niet de eigenaar bent van de locatie waar u de productie-installatie plaatst. Bent u niet de eigenaar? Stuur dan het (verplichte) formulier 'Model toestemming locatie-eigenaar' mee met uw subsidieaanvraag. In dit formulier geeft de eigenaar u toestemming om de productie-installatie op de beoogde locatie te installeren en exploiteren. Dit formulier vindt u op de pagina Bijlagen bij uw aanvraag. U kunt hiervoor niet een eigen model gebruiken.
Let op: de subsidieaanvrager of degene die de modelverklaring invult, moet volgens het Kadaster daadwerkelijk geregistreerd staan als eigenaar of als erfpachter van de locatie.
Per openstellingsronde kunt u per categorie productie-installaties maximaal één aanvraag indienen per adres (het adres waarop u de productie-installatie plaatst). Wel is het mogelijk om op één adres voor verschillende categorieën productie-installaties subsidie aan te vragen.
Ja. Subsidieaanvragen behandelen we op volgorde van binnenkomst. Aanvragen die we ontvangen na 17:00 uur of op niet-werkdagen, tellen we de eerstvolgende werkdag mee. Binnen een werkdag (van 17:00 tot 17:00 uur de volgende werkdag) maakt het tijdstip van ontvangst niet uit. Deze volgorde geldt ook bij de start van een nieuwe fase in een openstellingsronde.
Let op: wij nemen een onvolledige aanvraag niet in behandeling totdat u deze volledig heeft gemaakt. De datum waarop u de aanvraag volledig heeft gemaakt, is dan de datum die wij aanhouden voor de behandeling van uw aanvraag.
Overschrijden de aanvragen het budgetplafond op een bepaalde dag? Dan rangschikken we op die dag de projecten op volgorde van subsidie-intensiteit. De subsidie-intensiteit is het bedrag in euro’s subsidie per vermeden ton CO₂-uitstoot. Dit betekent dat projecten met een lagere subsidie-intensiteit voorrang krijgen. Overschrijden de aanvragen het budgetplafond op een bepaalde dag met projecten met dezelfde subsidie-intensiteit? Dan loten we tussen deze projecten. Lees meer op de pagina Kenmerken SDE++.
Ja. Wij streven ernaar de online aanvraagomgeving 2 weken voor de start van de openstellingsronde te openen. U kunt dan uw aanvraag in concept klaarzetten.
Let op: u moet uw aanvraag tijdens de openstellingsronde nog wel daadwerkelijk indienen. Anders telt deze niet mee als ingediende subsidieaanvraag. Vooraf klaargezette (concept) aanvragen nemen wij niet in behandeling.
Ja, maar alleen als er op de locatie voldoende ruimte is om beide productie-installaties te realiseren. Het is niet mogelijk om voor dezelfde productie-installatie zowel SDE- als SCE-subsidie te ontvangen. Wilt u beide subsidieregelingen gebruiken (bijvoorbeeld om het maatschappelijk draagvlak van uw project te vergroten)? Dan stuurt u bij uw aanvragen een gedetailleerde tekening op schaal mee van de productie-installaties op de beoogde locatie. Hieruit blijkt waar u de beide productie-installaties realiseert.
Nee. Heeft u voor de investering in uw productie-installatie een EIA-, ISDE-, of SCE-beschikking van > € 0? Dan komt die productie-installatie niet ook voor SDE++-subsidie in aanmerking.
Onder ‘investering’ verstaan we de bestanddelen zoals het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meeneemt in de berekening van het SDE++-basisbedrag. Delen van het project die hierbuiten vallen, kunnen wel voor EIA in aanmerking komen. U moet voor die delen aan de eisen van de EIA voldoen.
U kunt daarnaast wel EIA aanvragen voor de investeringskosten van de netaansluiting. Dit geldt alleen voor niet-gebouw gebonden zon-PV-projecten met een positieve SDE-beschikking uit een openstellingsronde van 2016 tot en met 2020. Zie hiervoor de Energielijst van de EIA.
Ja. Wij zijn een overheidsorganisatie. Burgers en bedrijven kunnen daarom een beroep doen op de Wet open overheid (Woo) en vragen om het openbaar maken van gegevens. Per 1 mei 2022 vervangt deze wet de Wet openbaarheid bestuur (WOB).
Op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), geldt dit niet voor gegevens van particulieren, vof’s en maatschappen die tot personen herleidbaar zijn. Meer hierover leest u op onze pagina over privacy en de AVG.