Veelgestelde vragen SDE++: Samenwerkingsverband
Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de SDE++ en samenwerkingsverbanden.
Ja, maar alleen als u het Model toestemming locatie-eigenaar bij uw aanvraag doet. Met dit formulier geeft de eigenaar toestemming aan het samenwerkingsverband of aan de deelnemer(s) die op de locatie (delen van) de productie-installatie realiseren en exploiteren.
Voert u werkzaamheden voor het project uit op een locatie die wel eigendom is van een deelnemer uit het samenwerkingsverband? Dan is een toestemmingsverklaring niet nodig.
De subsidiebeschikking komt op naam van de penvoerder van het samenwerkingsverband. Dit is het (enige) aanspreekpunt voor ons. In de beschikking noemen wij wel alle deelnemers van het samenwerkingsverband, deze zijn samen de producent.
De penvoerder van het samenwerkingsverband ondertekent de uitvoeringsovereenkomst. De penvoerder moet er met een eigen contract voor zorgen dat de samenwerkingspartners de gesubsidieerde activiteiten (blijven) uitvoeren.
Eén bankgarantie (ter hoogte van 2% van het verleende subsidiebedrag) is voldoende. Het maakt niet uit welke deelnemer uit het samenwerkingsverband de bankgarantie afgeeft.
Ja. U moet alleen wel voor elke wijziging vooraf toestemming aan ons vragen. Dit geldt ook voor wijzigingen in de samenstelling van het samenwerkingsverband. Projectwijzigingen voor de ingebruikname van uw productie-installatie staan wij vrijwel nooit toe. U wijkt dan namelijk af van het projectplan dat wij toetsen in de aanvraagfase. En waarvoor u een subsidiebeschikking kreeg. In de samenwerkingsverklaring heeft u hier ook afspraken over gemaakt. Lees meer over wijzigingen na realisatie op de pagina Beheer.
Wij doen een MSK-toets één jaar na ingebruikname van de productie-installatie. Dit doen wij om te beoordelen of uw installatie niet méér steun ontvangt dan volgens Europese regels is toegestaan. Dit kan het geval zijn als deelnemers aan het samenwerkingsverband ook andere subsidies of steun dan de SDE++ hebben ontvangen voor de productie-installatie. Of dit nog in de toekomst gaan ontvangen.
Voor de volgende technieken voeren wij altijd een MSK-toets uit. Dit doen wij ook als het project geen andere subsidie of steun krijgt:
- restwarmte;
- elektroboiler;
- afvang en permanente opslag van CO2;
- afvang en gebruik van CO2;
- verlengde levensduur-categorieën voor de productie van hernieuwbare warmte of voor de gecombineerde opwekking van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte door verbranding.
De MSK-toets kan leiden tot een verlaging van de subsidie. U maakt als samenwerkingsverband onderling afspraken over een mogelijke verlaging van de subsidie. Als wij een MSK-toets doen, moeten alle deelnemers aan het samenwerkingsverband daarnaast een overzicht aan ons laten zien. Hierop moeten staan:
- de daadwerkelijke investeringskosten;
- overige kosten en baten gedurende de exploitatie;
- de al ontvangen subsidies en overige steun;
- de nog te ontvangen subsidies en overige steun.
Wij toetsen alle kosten. Blijkt het project meer steun te krijgen dan mag? Dan volgt een korting die voor het hele project geldt.
Kijk voor meer informatie over MSK-toetsing op de pagina MSK-toets voor SDE-subsidie.