Professor Schoemaker Plantage Delft, Zuid-Holland

Meer artikelen

Omschrijving

Op de voormalige TNO-locatie wordt de eerste buurt in Delft met bijzonder energiezuinige huizen gerealiseerd. Voor het bepalen van de juiste invulling van deze wijk, heeft AM al in een vroeg stadium contact gezocht met belangstellenden, omwonenden en andere betrokkenen. Dit heeft geresulteerd in een plan dat goed aansluit bij de wensen van potentiële kopers en waarvoor veel belangstelling is.

Meest energiezuinige stadsbuurt in Delft
De Schoemaker Plantage is een buurt met bijzondere aandacht voor de uitstraling van de zogenaamde Nul-op-de-Meterhuizen (NOM). De zonnepanelen zijn fraai geïntregreerd in het ontwerp van de huizen, die hiermee kunnen voorzien in hun eigen energiebehoefte. Bij een Nul-op-de-Meterhuis zijn de in- en uitgaande energiestromen in balans en wordt voorzien in gezond en comfortabel wonen.

In het ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten komen verleden en toekomst samen: de huizen hebben het karakteristieke uiterlijk van de Delftse school, terwijl ze al het comfort van een bijzonder energiezuinig huis hebben. De huizen zijn voorzien van een warmte/koude opslag (WKO)-systeem met warmtepomp. Zo hebben de huizen niet alleen vloerverwarming in de winter, maar ook vloerkoeling in de zomer en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dat zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

De prijzen voor de huizen variëren van € 329.000 tot en met € 526.000 v.o.n. inclusief Nul-op-de-Meterinstallatie. De toekomstige bewoners van een NOM-huis zijn voordeliger uit dan bij een regulier huis. De energielasten zijn lager. Bovendien kunnen kopers van een NOM-huis € 27.000 meer lenen.

Wonen aan het stadspark
Het hart van de nieuwe woonbuurt wordt gevormd door een groot stadspark, dat al tijdens de bouw van de huizen wordt aangelegd. De eerste 26 kopers wonen dus al aan het park bij het betrekken van hun nieuwe huis. Combinatie van duurzaamheid en uitstraling De combinatie van een hoge ambitie voor de architectuur, het klantgericht bouwen en het realiseren van duurzame Nul-op-de-Meterhuizen is een uitdaging die projectontwikkelaar AM als initiatiefnemer heeft opgepakt. Wilco van den Ban (directeur AM Zuidwest): “We willen een inspirerende nieuwe stadsbuurt aan Delft toevoegen in de stijl van een eigentijdse Delftse School. Door Nul-op-de-Meter, met tot wel veertig zonnepanelen per huis, in het ontwerp te integreren laten we zien dat duurzaamheid en uitstraling heel goed samen kunnen gaan”.

Over ZEN

ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. De vraag is: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat? Dat is de hamvraag.
ZEN programma

Kenmerken

Aantal woningen in project

26 (fase 1 Klinkerbuurt)

Projecttype

Rijwoning - Nieuwbouw
Hoekwoning - Nieuwbouw

Doelgroep

Koop

Ambitie

Nul-op-de-Meter (NOM) met prestatiegarantie

Beschrijving concept

Bouwkundige kenmerken/schil
- Triple glas

Installatietechnische kenmerken
- WKO
- Warmtepomp
- Zonne-PV
- Balansventilatie met wtw systeem D.2b2
- regeling ventilatie: CO2-sturing ook in slaapkamer

Overig
- Monitoring bewoningsfase
- Extra aandacht voor bewonerscommunicatie
- Minder huishoudelijk elektriciteitsverbruik stimuleren

BENG indicatoren (ten opzichte van de concepteis vanaf 2020)
Energiebehoefte (kWh/m².jr): 39 (25)
Primair energiegebruik (kWh/m².jr): 9  (25)
Percentage hernieuwbare energie: 85% (50 %)

Betrokkenen

Opdrachtgever:  AM
Contactpersoon: Maarten Markus (email: maarten.markus_at_AM.nl)

Bouwer: BAM
Adviseur: BAM Energy Systems
Architect: Bedaux de Brouwer Architecten

Startbouw: 06/10/2016

 

 

Media

Afbeeldingen

ZEN

ZEN

ZEN

Youtube video NOM woning Schoenmakerplantage

NOM overzicht

ZEN

Links

Service menu right