Beschermde dieren
In Nederland wordt de natuur beschermd. U mag daarom sommige diersoorten niet vangen, bezitten of vervoeren. Maar soms is dat toch nodig. De Wet natuurbescherming biedt hiervoor verschillende mogelijkheden.
Kwetsbare diersoorten
Wilde diersoorten zijn kwetsbaar. U mag niets doen wat schadelijk is voor beschermde soorten. Wij gaan altijd netjes met onze omgeving om. Ook als het om dieren gaat die niet beschermd zijn. Dit staat in de Wet natuurbescherming.
Ontheffing of vrijstelling
Soms mag u afwijken van de regels uit de Wet natuurbescherming. U mag sommige diersoorten bijvoorbeeld alleen houden als u een bezitsontheffing heeft. Er zijn ook regels voor wanneer u een opvangcentrum heeft of u dieren prepareert.
Bezitsontheffing
U mag sommige soorten alleen met een ontheffing houden. Dit hangt af van de soort en hoe streng deze beschermd is. En of de soort uit het wild komt of niet. Voor sommige Cites-dieren heeft u ook een bezitsontheffing nodig. Bekijk op Ontheffing bezit en vervoer beschermde soorten hoe en wanneer u deze aanvraagt.
Opvangcentra
Heeft u een opvangcentrum voor uitheemse diersoorten, invasieve exoten of zeezoogdieren? Bekijk op Opvangcentrum dieren waar u zich aan moeten houden. Daar kunt u een ontheffing aanvragen. Wilt u inheemse diersoorten opvangen, zoals een egel of een ree? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de provincie.
Heeft u een dier gevonden? Of wilt u afstand doen van uw huisdier? Soms kunt u het naar een opvangcentrum brengen. Bekijk op de pagina Opvangcentra voor dieren welke hiervoor een ontheffing hebben.
Dieren prepareren
Preparen is een dood dier bewerken, zodat het bewaard blijft. U mag niet alle diersoorten prepareren. Voor het preparen van vogels heeft u merktekens nodig. Bekijk alle informatie hierover op Dieren prepareren.
Valkeniersakte
Wilt u gaan jagen met een slechtvalk of havik? Of voert u beheer en schadebestrijding uit met een slechtvalk, havik of woestijnbuizerd? Dan heeft u een geldige valkeniersakte nodig.
Vragen over Beschermde dieren?
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit