Het nieuwe GLB: de basispremie en andere betalingen

Gepubliceerd op:
7 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
5 december 2022

De basispremie uit het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) lijkt op de basisbetaling uit het huidige GLB. Een van de verschillen: er zijn geen betalingsrechten meer. Ook komt er een extra betaling voor de eerste 40 hectare van uw bedrijf en voor jonge landbouwers.

Het nieuwe GLB is nog in ontwikkeling. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze pagina.

De basispremie

De basispremie is een aanvulling op uw landbouwinkomen. Zo vergroten we de voedselzekerheid in Europa.

Voor elke hectare subsidiabele grond krijgt u straks een geldbedrag. De hoogte van het bedrag is nog niet bekend, maar het zal helaas lager zijn dat de huidige basisbetaling. Een paar voorwaarden voor deze subsidie: u bent actieve landbouwer en uw totale uitbetaling is dit jaar € 500 of hoger.

Een voordeel van de nieuwe basispremie is dat u geen betalingsrechten meer nodig heeft. Voor al uw subsidiabele grond krijgt u de premie. Ook als u hier eerder geen betalingsrechten voor had. Ook is het nieuw dat u subsidie voor landschapselementen kunt krijgen.. En u hoeft geen actieve landbouwer meer te zijn als uw uitbetaling vorig jaar lager was dan € 5000.

Kijk voor alle informatie op Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare 2023.

Extra betaling voor de eerste 40 hectare

Heeft u recht op de basispremie? Dan krijgt u voor de eerste 40 hectare van uw subsidiabele grond een extra betaling. Het gaat om ongeveer € 54 extra premie per hectare.

Kijk voor alle informatie op Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare 2023.

Extra betaling jonge landbouwers

We stimuleren jonge landbouwers om een bedrijf over te nemen, te starten of te verduurzamen.

U krijgt als jonge landbouwer een extra bedrag bovenop de basispremie. Deze kunt u aanvragen als u in het huidige GLB nog niet de 5 jaar heeft vol gemaakt. De extra betaling is niet meer verbonden aan het aantal hectare subsidiabele grond, maar wordt een vast bedrag.

Meer informatie leest u op Het nieuwe GLB: jonge landbouwers.

Brede weersverzekering

Met een brede weersverzekering bent u verzekerd tegen schade door extreem weer. U loopt zo minder risico op inkomstenverlies.

De brede weersverzekering blijft gelijk aan de regeling uit het huidige GLB. U krijgt maximaal 63,7% van de verzekeringspremie vergoed. U bent actieve landbouwer en teelt in de open grond. Ook moet uw brede weersverzekeraar door ons zijn goedgekeurd.

Meer informatie over de aanvraag en de voorwaarden leest u later op deze pagina.

Vragen over het nieuwe GLB?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?