Import van biologische producten

Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2023
Gepubliceerd op:
4 mei 2015

Biologische producten worden verbouwd of geteeld met respect voor de natuur en de dieren, dus zonder gebruik van bijvoorbeeld kunstmest, conserverings- en bestrijdingsmiddelen.

Heeft u vragen over de import van biologische producten of over uw registratie in TRACES? Sinds 17 juli 2023 neemt u hiervoor contact op met SKAL. Stuur een e-mail naar import@skal.nl of kijk op de website van SKAL.

Biologische producten komen ook vanuit landen buiten de Europese Unie (derde landen) naar Europa. Gaat u uit een derde land in ons land of Europa een biologisch product verkopen? Dan heeft u een controlecertificaat voor het invoeren van biologische producten nodig.

Elektronisch controlecertificaat

De importeur kan een controlecertificaat elektronisch aanvragen. Bij het inklaren van de goederen moet de douane dit certificaat ondertekenen en na ontvangst van de goederen moet de eerste geadresseerde dit certificaat ondertekenen.

TRACES NT

Voor het elektronisch en online aanvragen en aftekenen van een controlecertificaat gebruikt u de applicatie Trade Control and Expert System New Technology (TRACES NT). Medewerkers van importeurs van biologische landbouwproducten kunnen hierin zelf digitaal een certificaat aanvragen voor invoer van biologische producten.

Medewerkers van de eerste geadresseerde van de biologische producten ondertekenen in TRACES NT het certificaat voor de ontvangst van de producten.

Voordelen van TRACES NT zijn:

 • Gebruiksgemak en toegankelijkheid (24/7 wereldwijd beschikbaar).
 • Eenvoudige communicatie met verantwoordelijke controleorganisaties via dit systeem.
 • Gegevens en data van het certificaat zijn gemakkelijk op te vragen in het systeem en bijvoorbeeld als Excel, Acces of PDF bestand te downloaden.
 • De herkomst van biologische producten is beter te traceren.
 • Vermindering van administratieve lasten.

Inloggen in TRACES NT

Voordat u in TRACES NT kunt werken vraagt u als gebruiker eerst een EU-login account aan. Een EU-login account vraagt u aan op naam van een persoon en met het e-mailadres van het bedrijf. Dus niet op naam van een groep of een bedrijf.

Is uw bedrijf als importeur of eerste geadresseerde pas sinds kort gecertificeerd door Skal? Dan staat dit bedrijf nog niet in TRACES NT geregistreerd. U registreert uw bedrijf dan eerst in TRACES NT.

In de Login guide (pdf) onder Handleidingen TRACES NT leest u:

 • hoe u een EU-login account aanvraagt;
 • het bedrijf registreert;
 • uw account koppelt aan het bedrijf dat u heeft geregistreerd of al staat geregistreerd in TRACES NT.

Nadat uw accounts is geactiveerd, kunt u in TRACES NT inloggen en kunt u controlecertificaten voor de invoer van biologische producten aanvragen. In de Quick Reference guide (pdf) onder Handleidingen TRACES NT leest u de procedure voor:

 • inloggen in TRACES NT,
 • aanvragen en
 • aftekenen van een certificaat.

Handleidingen TRACES NT

Import vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 gaat de nieuwe Bio Verordening in.

Bekijk de Belangrijke wijzigingen in TRACES met betrekking tot het COI (pdf). Met daarin informatie over:

 • bio zendingen met naast het COI ook een CHED voor veterinaire producten;
 • bio zendingen met naast het COI ook een CHED voor fytosanitaire producten of levensmiddelen/diervoeders;
 • bio zendingen met het COI zonder samenloop met controles voor veterinaire producten, fytosanitaire producten en levensmiddelen en diervoeder.

In Releasenote Traces (pdf) vindt u de aangepaste, Engelstalige handleiding voor werken in Traces. De veelgestelde vragen (Engels) staan in Q&A Organic Import controls (pdf). Meer informatie over de nieuwe bio-verordening Import en Export vindt u op de website van Skal.

Meer weten?

Meer achtergrondinformatie over import van biologische producten vanaf 1 januari 2022 vindt u op:

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?