Maatschappelijke organisatie
Wilt u verduurzamen of meedoen aan duurzame projecten? Bekijk onze mogelijkheden, suggesties en regels op het gebied van klimaat en energie voor u als school, zorgorganisatie, culturele instelling of andere maatschappelijke organisatie. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.
Verduurzaam uw gebouwen
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
Subsidie om eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet te komen in de kosten om te verduurzamen.
Aanvragen vanaf 3 juni 2024 tot en met 31 oktober 2024.
Ontzorgingsprogramma
Het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed ondersteunt eigenaren om hun klein maatschappelijk vastgoed te verduurzamen.
Kennisnetwerken en samenwerken
In het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed (KIP MV) bundelen organisaties van de sectoren zorg, sport, monumenten, musea, onderwijs en gemeenten hun krachten. Binnen het platform wisselen zij kennis uit, worden goede voorbeelden gedeeld en innovaties aangejaagd.
Tools per sector
Onze tools met praktische informatie helpen u bij de verduurzaming van uw maatschappelijk vastgoed. Bijvoorbeeld de verschillende wegwijzers die voor iedere sector in kaart brengen wat de financieringsstappen en -mogelijkheden zijn.
Meedoen in duurzame projecten
Maatschappelijke organisaties in convenanten (Pijler 2)
Subsidie ter ondersteuning van maatschappelijke organisaties die deelnemen aan ondertekende IMVO-convenanten van Fonds Verantwoord Ondernemen pijler 2.
Regio Deals
In Regio Deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Dit gaat over de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in Nederland.
Aanvragen vanaf 1 augustus 2024 tot en met 31 oktober 2024.
LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten
Subsidie voor samenwerkende ondernemers, overheden en ngo's voor het ontwikkelen en uitvoeren van Europees natuur- en milieubeleid.
Periode van indienen verschilt per call.
Belastingvoordeel op uw investeringen
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
MIA en Vamil voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
Bekijk welke regels voor u gelden
Energiebesparingsplicht
Als u een energiebesparingsplicht heeft, moet u hier elke 4 jaar over rapporteren via de Informatieplicht en/of Onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige bedrijven geldt ook een rapportageplicht volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED-auditplicht).
Zakelijk verkeer doorgeven
Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers.
Meer regels voor energiebesparing
Bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten voor hun activiteiten en gebouwen energie besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Bekijk met de Wetchecker energiebesparing welke wettelijke verplichtingen voor u gelden.
Bekijk de subsidiewijzer voor alle subsidies voor maatschappelijke organisaties over klimaat en energie.