Vereniging of coöperatie

Laatst gecontroleerd op:
11 september 2024
Gepubliceerd op:
31 mei 2024

Wilt u samen met anderen aan de slag met verduurzamen? Bekijk onze mogelijkheden, suggesties en regels op het gebied van klimaat en energie voor u als vereniging of coöperatie. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

Samen investeren in duurzame energie

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van duurzame energie uit zon, wind of waterkracht (voorheen subsidieregeling Postcoderoos).

Nieuwe aanvraagronde verwacht in januari 2025.

Open voor aanvragen

Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen, particuliere woningeigenaren die hun woning verhuren, en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.

Aanvragen tot en met 31 december 2030. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2027 ook subsidie voor kleinschalige windturbines.  

Energiecoöperaties of bewonersinitiatieven houden zich samen bezig met energiebesparing en het verduurzamen van hun huizen. U heeft dan een gezamenlijk belang: duurzame energie opwekken voor uw eigen omgeving.

Energiehubs zijn een lokale samenwerking tussen gebruikers en producenten van energie. U stemt dan energieopwek, -transport, -opslag, -conversie en -verbruik af met andere inwoners en bedrijven. 

Verduurzaam uw woningen of gebouwen

Subsidie voor (gemengde) Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie om gebouwen te verduurzamen. Dat kan met bijvoorbeeld het nemen van energiebesparende maatregelen of het aanschaffen van een warmtepomp. 

Open voor aanvragen

Subsidie voor particuliere verhuurders en institutionele beleggers die huurwoningen willen verduurzamen door het uitvoeren van energiebesparende en/of onderhoudsmaatregelen.

Aanvragen vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2025.

Open voor aanvragen

Subsidie voor gemengde VvE’s en verhuurders die bestaande huurwoning(en) aardgasvrij willen maken door een aansluiting op een warmtenet.

Aanvragen vanaf 1 mei 2020 tot en met 31 december 2024.

Open voor aanvragen

Investeringssubsidie voor ondernemers die snel (kunnen) starten met de aanleg van een warmtenet om bestaande woningen aardgasvrij te maken. 

Aanvragen vanaf 1 juli 2024 tot en met 13 december 2024.

Belastingvoordeel en geld lenen

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Indientermijn verschilt per kostensoort.

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.

Indientermijn verschilt per kostensoort.

Open voor aanvragen

Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.

U kunt doorlopend aanvragen.

Bekijk welke regels voor u gelden

Als u een energiebesparingsplicht heeft, moet u hier elke 4 jaar over rapporteren via de Informatieplicht en/of Onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige bedrijven geldt ook een rapportageplicht volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED-auditplicht).

Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers.

Bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten voor hun activiteiten en gebouwen energie besparen en de uitstoot van CO2 verminderen. Bekijk met de Wetchecker energiebesparing welke wettelijke verplichtingen voor u gelden.

Bekijk de subsidiewijzer voor alle subsidies voor verenigingen en coöperaties over klimaat en energie.

Bent u tevreden over deze pagina?