Bedrijf starten in België

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
24 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in België? Of een partnerschap aangaan met een Belgisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in België. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in België

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in de vorm van grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. België staat 46e (ranking 2020). België scoort goed op de punten oplossen van kredietproblemen en een eigen bedrijf beginnen, maar minder goed als het gaat om de registratie van onroerend goed en het verkrijgen van krediet.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Rapport Doing Business in Belgium

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in Belgium 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De 2 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in België zijn:

  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA)

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in België. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Belgische overheid

De Belgische overheidssite business.belgium.be geeft veel informatie over investeren in de verschillende regio’s van België, belastingen en advies.

Flanders Investment & Trade heeft Engelstalige informatie over investeren, toegespitst op de regio Vlaanderen. U kunt door het achterlaten van uw e-mailadres een handboek ontvangen over investeren in Vlaanderen: 'Setting up your business in Flanders'.

Voor investeren in de regio Wallonië kunt u terecht op de Engelstalige website Wallonia.be. In het investeringshandboek 'Feel inspired: Investing in Wallonia / Belgium' (pdf) vindt u informatie over arbeidscontracten, financiële steun en de infrastructuur.

Tot slot heeft het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning een one-stop-shop voor buitenlandse bedrijven en investeerders met interesse in Brussel.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor België zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in België

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in België. Maak kennis met onze dienstverlening.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?