Bedrijf starten in België

Laatst gecontroleerd op:
24 april 2024
Gepubliceerd op:
10 april 2013

De Belgische markt biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf starten of een vestiging oprichten in België kan voordelen opleveren. Met een eigen bedrijf heeft u veel zelf in de hand. Zorg er wel voor dat u rekening houdt met Belgische wetten en regels. Wij helpen u op weg.

Deze pagina biedt handvatten voor het starten van een bedrijf in België. Ga altijd na bij (plaatselijke) Belgische instanties wat uw verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een bedrijf starten in België

Houd bij het starten van een eigen bedrijf in België rekening met Belgische wetten en regels. Er zijn diverse lokale en regionale regels waaraan u moet voldoen. En denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De Belgische overheid steunt starters op verschillende manieren:

Keuze juridische structuur en rechtsvorm

Als u een onderneming gaat starten in België, komt u voor de keuze wat de meest geschikte juridische structuur is voor uw bedrijf. Elke vorm brengt andere kosten en gevolgen voor aansprakelijkheid met zich mee:

Meer over de verschillen per keuze leest u op de website van de Belgische overheid:

Net als in Nederland kunt u in België kiezen uit verschillende bedrijfsvormen/rechtsvormen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De meest voorkomende rechtsvormen voor Nederlandse ondernemers in België zijn:

  • BV (voorheen BVBA)
  • NV

Welke Belgische bedrijfsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming. Deze afweging is voor iedere ondernemer anders.

Komt u er zelf niet uit? Overweeg dan een adviesbureau in te schakelen, die gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in België. Zij kunnen u – tegen betaling – advies geven over welke vorm bij u past. Daarnaast kunnen ze u begeleiden bij het starten van een bedrijf of vestiging in België.

U kunt ook bij uw brancheorganisatie informeren of zij ervaringen kunnen delen over starten in België.

Registreren van uw Belgische onderneming

Op de website business.belgium.be leest u meer over de stappen die u moet nemen voor het opzetten van uw bedrijf. Dit proces is niet eenvoudig. U kunt ervoor kiezen gebruik te maken van erkende ondernemingsloketten. Zij kunnen u helpen bij het opzetten van uw bedrijf in België.

Personeel (aannemen) in België

Heeft u personeel in dienst in België of wilt u die aannemen? In België gelden sociale wetten voor het beheren en werven van personeel.

U kunt dit zelf regelen, maar u kunt u ook aansluiten bij een erkend sociaal secretariaat. Zo’n secretariaat helpt u bij de uitvoering van sociale wetten. Deze aansluiting is niet verplicht en er zijn kosten aan verbonden. Via de lijst van erkende sociale secretariaten kunt u contact opnemen met één of meerdere secretariaten om er achter te komen wat zij voor u kunnen betekenen en wat de kosten daarvan zijn.

Tips voor een goede start in België (video)

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Investeringskansen

Online is veel informatie te vinden over investeren in België. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetten.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bieden vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Een paar voorbeelden voor België zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Vragen over een bedrijf starten in België?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?