Bedrijf starten in Frankrijk

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Frankrijk? Of een partnerschap aangaan met een Frans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Frankrijk. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Frankrijk

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank geeft handvaten bij een aantal zaken die u tegenkomt als u een eigen bedrijf begint. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Frankrijk staat 32e (ranking 2020). Frankrijk scoort goed op de punten handhaving van contracten en elektriciteit verkrijgen, maar minder goed als het gaat om registratie van bezit.

Rapport Doing Business in France

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in France 2019 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende ondernemingsvormen in Frankrijk voor buitenlandse ondernemers zijn:

  • Société Anonyme (S.A.)
  • Société à la Responsabilité Limitée (S.A.R.L.)
  • Société par Actions Simplifiée (S.A.S.)

Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Frankrijk heeft slechts 1 free zone: de Zone Franche du Verdon, onderdeel van de haven van Bordeaux. Le Verdon is de containerhaven van Bordeaux. Bordeaux ontwikkelt er nu nog een nieuwe containerhaven, om de te verwachten groei te ondersteunen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Frankrijk. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Franse overheid

bij Agence France Entrepreneur: Les aides à la création d'entreprise vindt u meer informatie over zakendoen in Frankrijk. France Diplomatie legt de voordelen van investeren in Frankrijk uit.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten ook vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden voor Frankrijk.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Frankrijk

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Frankrijk. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?