Bedrijf starten in Frankrijk

Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

De Franse markt biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Frankrijk oprichten, kan u helpen om hier zo goed mogelijk gebruik van te maken. U kunt er ook voor kiezen in Frankrijk te investeren. In beide gevallen moet u voldoen aan de Franse wetten. Bijvoorbeeld over ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Wij helpen u op weg.

Als exporteur naar Frankrijk overweegt u misschien om ter plaatse een eigen vestiging te starten. Er zijn verschillende mogelijkheden. De keuze van de bedrijfsvorm bepaalt onder andere welke belastingen u moet betalen. In de video hierboven en de tekst hieronder leggen we uit wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf in Frankrijk.

Als u een bedrijf start in Frankrijk, controleer dan altijd bij Franse instanties wat úw verplichtingen zijn. De eisen verschillen namelijk per situatie of rechtsvorm.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemingsvormen in Frankrijk

Welke ondernemingsvorm u kiest hangt onder meer af van uw bedrijfsactiviteiten. Hieronder staan de meest gekozen bedrijfsvormen voor bepaalde activiteiten.

Bureau de liaison: representatieve vestiging

Een 'bureau de liaison' is een mogelijkheid voor buitenlandse ondernemers die de Franse markt willen verkennen, zonder winst te maken. Deze bedrijfsvorm handelt ter plaatselijke namens het Nederlandse moederbedrijf. Van hieruit kunt u onder andere zakencontacten leggen en onderhouden, zonder dat u iets verkoopt.

Succursale: nevenvestiging

Een permanente nevenvestiging is geschikt voor ondernemers die zich voor het eerst in Frankrijk willen vestigen. De bedrijfsstructuur is simpel en kan gemakkelijk bestuurd worden. Bij deze bedrijfsvorm is het buitenlandse moederbedrijf volledig aansprakelijk voor de activiteiten van de nevenvestiging. Een 'succursale' voert winstgevende activiteiten uit.

Micro-entreprise: zzp'er

De zzp'er was in Frankrijk in het verleden bekend onder de naam 'auto-entrepreneur' en 'micro-entrepreneur'. In 2016 zijn deze 2 ondernemingsvormen samengevoegd tot de 'micro-entreprise'. Als zelfstandig ondernemer moet u zich inschrijven in het Franse handelsregister. Deze ondernemingsvorm is aantrekkelijk voor beginnende ondernemers en ondernemers met lage inkomsten.

Filiale: dochteronderneming

Een 'filiale' is een op zichzelf staande juridische organisatie. De buitenlandse moedermaatschappij moet meer dan 50% van het kapitaal inbrengen. De meest bekende Franse vormen van een dochteronderneming zijn:

  • de Société Anonyme (S.A.), vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.; en
  • de Société à la Responsabilité Limitée (S.A.R.L.), vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.

Welke Franse ondernemingsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld in welke sector u actief bent. Voor welk deel u aansprakelijk wilt zijn en hoe groot uw onderneming is. Dit zijn persoonlijke keuzes die iedere ondernemer voor zich maakt.

Komt u er zelf niet uit? Onze adviseurs kunnen u informeren, en met u sparren over uw plannen. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Of overweeg een adviesbureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Frankrijk. Zij kunnen u adviseren welke vorm bij u past en u begeleiden bij het starten van een bedrijf of vestiging in Frankrijk.

Informeer ook bij uw brancheorganisatie of zij ervaringen kunnen delen over starten in Frankrijk en/of mogelijke adviesbureaus.

Registreren van uw Franse onderneming

Vanaf 1 januari 2023 moet elk verzoek tot oprichting maar ook van wijzigingen of beëindiging van een onderneming plaatsvinden via de 'one-stop-shop' van het National Institute of Industrial Property (INPI). Om hiervan gebruik te maken moet u een account aanmaken. Het INPI zorgt ervoor dat uw digitale documenten bij de uitvoerende instantie(s) terechtkomen.

SIRET-nummer

Na inschrijving van uw onderneming ontvangt u uw inschrijfnummer dat in Frankrijk  SIRET-nummer heet. Dit nummer gebruikt u op uw website, contracten, facturen en bij uw belastingaangiften.

Investeren in Frankrijk

Online is veel informatie te vinden over investeren in Frankrijk. Zoals op de website Invest in France. Investeringsgidsen geven onder andere informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen van de Franse overheid

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Belastingwetgeving in Frankrijk

In het hoofdstuk 'France' van de EY's Worldwide Corporate Tax Guide vindt u Engelstalige informatie over Franse belastingzaken en -tarieven. Ook vindt u per regio contactinformatie van belasting- en transactiekantoren die u kunnen helpen met belastingen en juridische zaken. 

Ook de Franse overheid geeft informatie over belastingzaken, -aangiften en -teruggaven.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Als u investeert in het buitenland, denk dan ook na over de invloed die uw bedrijf heeft op de omgeving. Zorg ervoor dat u rekening houdt met mens, dier, milieu en maatschappij. Wilt u met uw bedrijf aanspraak maken op subsidies of leningen voor uw internationale activiteiten? Dan moet u laten zien dat u de OESO-richtlijnen volgt.  

Lees hier meer op onze pagina over Internationaal duurzaam ondernemen.

IMVO steunpunt voor bedrijven

Na 2023 wordt Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) minder vrijblijvend door verwachte EU-richtlijnen. Dit brengt mogelijk veranderingen met zich mee voor uw bedrijf.

Het IMVO-steunpunt voor bedrijven helpt u met praktische informatie en denkt met u mee.

Franse milieuwet voor afvalstromen van producten

Brengt u producten voor consumenten op de Franse markt? Dan bent u – zolang het product bestaat – volgens de Franse milieuwet verantwoordelijk voor de afvalstromen van het product én de verpakking. Op onze pagina Verpakkings- en recyclingregels in Frankrijk leest u wat hierbij komt kijken.

Meer weten?

Advies over bedrijf starten in Frankrijk

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs geven u graag meer informatie over het starten van een bedrijf of over investeren in Frankrijk. Vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?