Betalingsverkeer in Griekenland
Tijdens de economische crisis was het Griekse betalingsverkeer ernstig verstoord. Die periode is inmiddels voorbij. De laatste jaren groeit de Griekse economie weer. Ook zijn de beperkingen op het betalingsverkeer opgeheven. Toch is het goed om op de hoogte te blijven van de betalingsrisico's in Griekenland. RVO.nl helpt u daarbij.
Als u zakendoet met Griekse bedrijven, zorg dan dat u heldere afspraken maakt over financiële verplichtingen. Laat u informeren door de Griekse bankenvereniging.
Komt u er niet uit, of heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek meer vertellen over de kansen en risico's bij ondernemen in Griekenland.
Vrij verkeer van kapitaal in de EU
Euro
Griekenland is lid van de eurozone en voert dus de euro als munteenheid. Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.
Wilt u de koers van de euro afzetten tegen andere munteenheden? Kijk dan op de website van Europese Centrale Bank (ECB).
Betalen met IBAN
Griekenland is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in Europa veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.
Met de invoering van SEPA moeten ook retailbetalingen sneller verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Wilt u weten welke landen precies zijn aangesloten bij SEPA en hoe SEPA en IBAN precies werken? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.
Betalingsgewoonte in Griekenland
Griekse consumenten geven bij betalingen de voorkeur aan contant in plaats van elektronische betalingen, zoals pinnen. Dit was al zo voor de crisisjaren. De kapitaalbeperkingen hebben het vertrouwen in elektronische betalingen verder geschaad. Met het economisch herstel, zal naar verwachting ook het vertrouwen in het bancaire systeem terugkomen. Houd bij b2c-verkopen desondanks wel rekening met een voorkeur voor contante betalingen.
In de b2b-verkoop wordt in Griekenland relatief veel op krediet verkocht. In Nederland gebeurt dit in grofweg een derde van de b2b-verkopen, in Griekenland gebeurt dit in de helft van de gevallen. B2b-betalingen zijn vaak te laat, maar volgens de Payment Barometer van kredietverzekeraar Atradius verbetert de situatie wel.
Betalingsrisico's in Griekenland
Volgens de Payment Barometer van kredietverzekeraar Atradius kent Griekenland een van de hoogste percentages van rekeningen die niet verhaald kunnen worden. Bepaalde sectoren worden genoemd als risicovol, waaronder de chemische, bouw-, voedsel- en de dienstensector. Bent u actief in een van deze sectoren? Overweeg dan om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten.
Twijfel over kredietwaardigheid?
Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? Dan kunt u een commerciële kredietbeoordelaar inhuren. Zo kunt u inzicht krijgen in de financiële status van een ander bedrijf.
Hoe kunt zich indekken tegen risico's?
Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over:
- het indekken van financiële risico's via debiteurencontrole; en
- wat te doen bij vertragingen van rechtstreekse betalingen.
Op Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering. Met zo'n verzekering kunt u uw bedrijf indekken tegen risico’s.
Meer informatie
- Evofenedex heeft meer informatie over de letter of credit, een populaire manier van betalen bij het internationaal zakendoen.
- De Bank of Greece (Trapeza tis Ellados) is de Griekse centrale bank. Zij hebben meer informatie over de bancaire sector van Griekenland.
- De Europese Centrale Bank is de centrale bank voor het eurogebied. Deze Europese instelling is verantwoordelijk voor het monetair en bankentoezicht in de eurolanden.
- Lees meer over betalingsvormen bij internationaal zakendoen op Ondernemersplein.kvk.nl.
Vragen over ondernemen in Griekenland?
Onze experts helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken