Bedrijf starten in Israël

Gepubliceerd op:
1 mei 2020
Laatst gecontroleerd op:
25 september 2023

Wilt u een bedrijf starten in Israël? Of misschien een partnerschap aangaan met een Israëlisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Israël. Ga altijd na bij de Israëlische instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Israël. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Israël

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen in Israël

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

In Israël zijn er 3 ondernemingsvormen mogelijk:

  • Subsidiary Company
  • Branch Office
  • Representative Office

De organisatie Israel Business Connection biedt meer informatie over ondernemingsvormen.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Registratie in het handelsregister

Buitenlandse bedrijven die zich in Israël vestigen, moeten zich registreren bij de Registrar of Companies dat valt onder het Israëlische ministerie van Justitie. Daarnaast is ook een registratie bij de Tax Authorities verplicht, dit valt onder het ministerie van Financiën.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

De website Israel Business Connection biedt meer informatie over bedrijfsregistratie, btw en het openen van een bankrekening.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Het Israëlische investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

Israël staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 35e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Israël scoort goed op de punten oplossen van kredietproblemen en bouwvergunningen. Het land scoort minder goed als het gaat om belastingen betalen en het naleven van contracten.

Rapport Doing Business in Israel

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Israel 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Israël heeft 1 Free Trade Zone in Eilat. 

Daarnaast heeft Israël verschillende industriële parken. Op de website The Industrial Parks leest u meer over deze parken en welke economische mogelijkheden ze bieden voor u als investeerder.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Israël. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

EuroMed Trade Helpdesk

De EuroMed Trade Helpdesk maakt handel en investeringen in de Euromediterrane regio eenvoudiger. Gebruik deze portal om onderzoek te doen naar zakelijke kansen of om vereisten voor markttoegang te bekijken. U vindt er ook de contactgegevens van het handelsnetwerk in deze regio. Alle marktinformatie over Israël, Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Marokko, Palestina en Turkije is beschikbaar via deze tool.

Investeringsgidsen Israëlische overheid

Invest in Israël geeft algemene informatie over investeren in Israël en biedt via een contactformulier de mogelijkheid om vragen te stellen. Op dezelfde website is ook een overzicht te vinden van hulpprogramma's voor investeren in Israël.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Israël zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Israël

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Israël. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?