Bedrijf starten in Portugal

Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Portugal? Of misschien een partnerschap aangaan met een Portugees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Portugal. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Portugal

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? 

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Portugal staat op plaats 39 (ranking 2020).

Portugal scoort goed op de punten grensoverschrijdende handel, een eigen bedrijf beginnen en het betalen van belastingen. Het land scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet en het beschermen van investeerders.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Portugal zijn:

 • Eenmanszaak;
 • Sociedade por Quotas of Sociedade Unipessoal por Quotas, vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.;
 • Sociedade Anónima (S.A.), vergelijkbaar met de Nederlandse N.V..

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Portugal heeft twee free trade zones:

Goederen die naar deze zones worden gebracht, zijn bijvoorbeeld voor latere wederuitvoer vrijgesteld van btw, accijnzen en douanerechten.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Portugal. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Portugese overheid

De investeringsgids van de Portugese overheidssite Invest in Portugal geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Portugal. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen
 • een bedrijf runnen
 • financiële voordelen
 • wonen en werken in Portugal
 • de economie van Portugal

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Portugal zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Portugal

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Portugal. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?