Bedrijf starten in Singapore

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2021

Wilt u een bedrijf starten in Singapore? Of misschien een partnerschap aangaan met een Singaporees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Op deze pagina helpen we u op weg met de belangrijkste zaken.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Singapore. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen. 

Een bedrijf of start-up beginnen in Singapore

Elke buitenlandse of lokale ondernemer boven de 18 jaar kan een bedrijf in Singapore registreren. Wilt u een bedrijf starten in Singapore en hiervan zelf formeel de directeur van zijn? Dan heeft u nodig: een verblijfsvergunning, een bedrijfsplan, kapitaal, accreditatie en een lokale bankrekening. Heeft een ondernemer geen verblijfsvergunning, dan moet een lokaal ingezetene als directeur worden aangewezen.

Werkvisum

Alle buitenlanders die in Singapore willen wonen en werken moeten een werkvisum hebben. Een aantal voorbeelden zijn:

Registratie bedrijf

Voor de registratie van een bedrijf in Singapore moet u een document indienen met de volgende punten:

 • bedrijfsnaam
 • beschrijving bedrijfsactiviteiten
 • aandeelhouders en gegevens
 • directeuren en gegevens
 • lokaal statutair adres
 • 'company secretary'; een 'resident' die het bedrijf lokaal vertegenwoordigt
 • memorandum and Articles of Association (MAA) (de bedrijfsregistratie in Singapore moet voorzien zijn van een standaard MAA document)

Alle bedrijven moeten zijn geregistreerd bij de Accounting and Corporate Regulatory Authority (ACRA). Dat gebeurt online. Kijk voor meer informatie op de ACRA-website.

Ease of Doing Business

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. U vindt er praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Ranking Singapore

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Singapore staat op nummer 2 (ranking 2020). Het land scoort goed op de punten toegang tot elektriciteit en een eigen bedrijf beginnen. Singapore scoort minder goed als het gaat om betalingsproblemen oplossen en krediet verkrijgen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Handige websites

Ondernemingsvormen

De meest voorkomende bedrijfsstructuren in Singapore zijn:

Eenmanszaak (Sole-proprietorship)

 • De eigenaar is persoonlijk aansprakelijk voor alle activiteiten van het bedrijf.

Vennootschap (Partnership)

 • General Partnership: de General Partnership is vergelijkbaar met de Nederlandse vennootschap onder firma (VOF)
 • Limited Liability Partnership (LLP): de LLP is vergelijkbaar met de Nederlandse naamloze vennootschap (NV)
 • Limited Partnership (LP): LP's worden steeds vaker gebruikt voor private equity- en fondsinvesteringsbedrijven

Bedrijf (Company)

 • Private Company limited by shares "Private Limited"/ "Pte Ltd": meest voorkomend en is vergelijkbaar met de Nederlandse besloten vennootschap (BV)

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Intellectueel eigendom

De IP-bescherming van een bedrijf in Singapore gaat via het Intellectual Property Office of Singapore.

Singapore heeft een strenge naleving en handhaving voor bescherming van intellectueel eigendom. Boetes kunnen oplopen tot SGD 100.000 en celstraffen van 3 tot 5 jaar.

Financiering start-ups

De overheid in Singapore biedt verschillende financieringsschema's aan voor start-ups. Ook Nederlandse ondernemers kunnen hiervan gebruik maken. Zij hebben dan een permanente verblijfsvergunning nodig en hun onderneming moet bij ACRA zijn ingeschreven.

Dit zijn de subsidieregelingen voor geregistreerde ondernemingen in Singapore zonder lokaal aandeelhouderschap:

 • Productivity Solutions Grant (PSG): ondersteunt bedrijven bij de acceptatie van IT-oplossingen of apparatuur die de productiviteit verbeteren. Start-ups kunnen tot 80% financieringssteun ontvangen voor in aanmerking komende kosten;
 • Start-up SG Equity: deze subsidie is voor start-ups die op zoek zijn naar co-investering van de overheid met onafhankelijke externe investeerders.

Private investeerder

Startende ondernemers kunnen ook geld ophalen door samenwerking met een 'venture capital firm' of 'angel investor', een particulier die voor eigen risico en rekening investeert. Een voordeel van zo'n investeerder is dat die vaak marktkennis en ervaring inbrengt die de onderneming verder kan helpen.

Kijk op de website rikvin.com voor een overzicht van venture capital firms in Singapore.

Gunstig belastingklimaat

Het belastingklimaat in Singapore is zeer gunstig voor start-ups. De overheid wil zo ondernemingen stimuleren en buitenlandse ondernemers aantrekken.

Kijk op de website van de Belastingdienst in Singapore voor meer informatie.

Co-working en techhubs

Het huren van een kantoor in Singapore is prijzig. Daarom zijn er verschillende, soms door de overheid ondersteunde, co-working spaces. Voorbeelden hiervan zijn:

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

 

 

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?