Marketing Spanje

Gepubliceerd op:
10 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 juli 2020

Een goed marketingplan kan bedrijven helpen om succesvol zaken te doen in Spanje. Het is nuttig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Ondernemersvereniging Evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan. In Spanje worden alle mediakanalen gebruikt voor reclame.

Internet

In Spanje is de onlinemarketing nog onderontwikkeld. Waar in Nederland 89% van de bedrijven een website heeft, geldt dat in Spanje voor 75% van de bedrijven. Vooral kleinere Spaanse bedrijven hebben, vergeleken met andere Europese landen, veel minder vaak een eigen website. Wel doen Spaanse internetgebruikers geregeld aankopen via de mobiele telefoon.

De meest gebruikte vorm van online reclame is search advertising. De verwachting is dat video advertising zich de komende jaren ook flink gaat ontwikkelen. De meest populaire websites in Spanje zijn Google, Youtube, Facebook, Amazon en Twitter. Grootste Spaanse sites zijn Okdiario (nieuws), Hola (nieuws over beroemdheden), El Pais (nieuws) en Marca (ook nieuws).

De European Audiovisual Observatory heeft in 2015 een rapport opgesteld getiteld The Online Advertising Market in the EU. Hier is veel informatie in te vinden over de online advertentiemarkt van Spanje, in vergelijking met andere EU-landen.

Televisie en radio

Televisie is het belangrijkste massamedium. Vrijwel ieder huishouden heeft een televisie. Er zijn twee nationale publieke televisiezenders, TVE 1 en TVE 2. Daarnaast zijn er regionale publieke tv-stations, die in handen zijn van de deelregeringen. Er zijn talloze lokale tv-zenders en een aantal commerciële. De kabel- en satelliet-tv-markten zijn gegroeid en Spanje heeft intussen de overstap gemaakt naar digitale tv (DTT). Radio is ook nog steeds erg populair in Spanje, zoals de zenders SER, COPE en Onda Cero.

Dagbladen

Spanje heeft meer kranten en tijdschriften dan welk ander Europees land. Desondanks heeft de economische crisis de dagbladindustrie flink geraakt. Reclame-inkomsten zijn fors gedaald, er is gesneden in het personeel en lezers halen gratis nieuws van het internet.

De meeste bladen worden verkocht via de kiosk. Een overzicht van de dagbladen vindt u op Worldpress.org.

Meer informatie

• De EU heeft een Directive on Misleading and Comparative Advertising.
• Associación de marketing de España biedt Spaanstalige informatie over marketing in Spanje.

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?