Producten verkopen & marketing Spanje
Of uw exportproduct succesvol is in Spanje, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Product, prijs, plaats en promotie zijn allemaal essentieel.
Voor de promotie van uw product is er een grote hoeveelheid kanalen beschikbaar. Afhankelijk van uw product en de doelgroep kunt u kiezen voor internet, tv, radio en/of billboards.
Zoekt u meer informatie over marketing of producten verkopen in Spanje dan u hieronder tegenkomt? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs.
Achtergrond: Spaanse consumenten zijn prijsbewust
De Spaanse consument is heel prijsbewust en is hierdoor ook niet trouw aan een bepaald merk. Ze gaan ook steeds vaker naar discountwinkels en kopen daar goedkopere producten.
Toch doen de bekende producten het meestal beter dan nieuwe producten. Jongere consumenten verschillen daarin van oudere consumenten: ze zijn minder loyaal aan merken en staan veel meer open voor nieuwe producten.
Product: past uw exportproduct op de markt?
Past uw product in de markt van het exportland? Zijn er al soortgelijke producten? En hoe zit het eigenlijk met de concurrentie?
Allemaal belangrijke vragen waarop u het antwoord moet weten voordat u gaat exporteren. Hieronder geven we de 4 belangrijkste producttrends weer.
1. Voeding blijft belangrijk
Voedsel is van oudsher een belangrijk product voor Spaanse consumenten. Spanjaarden besteden ook relatief meer aan uit eten gaan.
In 2020 namen de uitgaven voor voedsel nog eens fors toe. Dat had te maken met de coronacrisis. Door lockdowns konden Spanjaarden in dat jaar ook veel minder vaak uit eten gaan.
Smaak en kwaliteit zijn meestal de 2 belangrijkste overwegingen om een voedselproduct aan te schaffen.
2. Meer producten op het gebied van gezondheid
De voedingssector in Spanje en de consumptiegewoonten, veranderen wel langzaam. Meer mensen eten gezonder en natuurlijker voedsel. In een enquête gaf twee derde van de Spanjaarden aan gezonder te willen eten.
Spanje behoort met 82 jaar tot de top 10 van landen met een hoge levensverwachting. Daarin staat het op hetzelfde niveau als Zweden en Italië.
3. Meer online verkoop modeproducten
Er wordt in Spanje veel minder online verkocht dan in bijvoorbeeld Duitsland en het VK. Opvallend is dat zelfs de Nederlandse consumenten meer modeproducten online kopen dan de Spaanse consumenten, hoewel die markt veel groter is.
Wel neemt de onlineverkoop toe, vooral van kleding. Dat komt vooral door de coronaperiode. Tegenwoordig kopen consumenten ongeveer 20% van de modeproducten online, waar dat voor de coronacrisis nog nauwelijks 10% was.
4. Meer verkoop via b2b
Grote bedrijven doen steeds meer zaken met elkaar, dus b2b. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitwisseling van documenten, digitale aanvragen, inkooporders, facturen, scheepvaart, mededelingen.
B2B-Platforms spelen hierop in door specifieke software-oplossingen aan te bieden. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en de toeristische sector doen hoofdzakelijk zaken via b2b.
Denk aan de producteisen
Voor uw product en de bijbehorende verpakking gelden in het buitenland vaak specifieke eisen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Producteisen Spanje.
Prijs: vergelijkbaar met andere landen in Europa
De economische situatie in uw exportland kan drastisch verschillen van de situatie in Nederland. Een economische crisis, of juist een economische bloei, kan flinke invloed hebben op de prijs die consumenten willen betalen voor een product.
De prijsstijgingen of -dalingen in Spanje zijn vergelijkbaar met andere landen in Europa. Bekijk bijvoorbeeld de statistieken op de website van de Wereldbank. Hierin is het jaar 2022 (met gestegen inflatie) nog niet meegenomen. Opmerkelijk is dat in Spanje de huizenprijzen de laatste jaren zijn gedaald.
Krijg inzicht in de prijsverschillen
Een handige tool om inzicht te krijgen in de prijsverschillen tussen landen is de Big Mac index. Deze index maakt een vergelijking tussen de verschillende valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de koopkracht van de dollar te vergelijken met die van een andere munt, ziet u hoeveel dollars die munt 'eigenlijk' waard is en of de wisselkoers te hoog of te laag is.
Zo kost een Big Mac in Spanje € 4,650 (2022)
Meer informatie over de huidige economische situatie vindt u op onze pagina Handel Nederland - Spanje.
Plaats: e-commerce in Spanje groeit
Door de economische crisis is het consumentengedrag veranderd. Kleinere, gespecialiseerde winkels en hypercentra zagen het aantal consumenten afnemen. Vanwege de lagere transportkosten zoekt de consument zijn producten dichter bij huis. Enkele supermarktketens hebben hiervan geprofiteerd.
De e-commercemarkt beleeft een aanzienlijke groei. Verhoudingsgewijs zijn de uitgaven aan e-commerce in Spanje groter dan in andere Zuid-Europese landen, met bijna 5% van het bruto binnenlands product (bbp). Mode, elektronica, voeding en schoonheid/verzorging zorgen voor het grootste aandeel.
Een belangrijk aspect voor consumenten die online kopen is de veiligheid van betaalmethodes. De mobiele telefoon is ook in opmars om producten mee te kopen. Vooral modeproducten worden veel via de mobiel gekocht.
In dit artikel van de KVK leest u waar u rekening mee moet houden als u de Spaanse markt wilt veroveren met uw webshop.
Promotie: veel keuzemogelijkheden
Digitale media: grote markt
De digitale reclame is zich aan het ontwikkelen in Spanje. Na VK, Duitsland, Frankrijk en Rusland is het de grootste digitale reclamemarkt van Europa, vergelijkbaar met Italië. Reclame op de mobiel is intussen de desktop aan het overvleugelen. Vooral de detailhandel en de auto-industrie gebruiken digitale reclame.
Vooral banner- en search advertising worden ingezet voor reclameboodschappen. In mindere mate ook social media.
De meest populaire websites in Spanje zijn Google, YouTube, Facebook, Amazon en Twitter. Grootste Spaanse sites zijn Okdiario (nieuws), Hola (nieuws over beroemdheden), El Pais (nieuws) en Marca (ook nieuws).
Kleinere Spaanse bedrijven hebben – vergeleken met andere Europese landen – minder vaak een eigen website.
Televisie: belangrijkste medium
Televisie is nog steeds de grootste reclamemarkt. Het is het belangrijkste massamedium in Spanje. Vrijwel ieder huishouden heeft een televisie.
Er zijn twee nationale publieke televisiezenders, TVE 1 en TVE 2. Daarnaast zijn er regionale publieke tv-stations, die in handen zijn van de deelregeringen. Er zijn talloze lokale tv-zenders en een aantal commerciële.
De kabel- en satelliet-tv-markten zijn gegroeid en Spanje heeft intussen de overstap gemaakt naar digitale tv (DTT).
Radio is ook nog steeds erg populair in Spanje, zoals de zenders SER, COPE en Onda Cero.
Dagbladen: veel bladen
Spanje heeft meer kranten en tijdschriften dan welk ander Europees land. Desondanks heeft de economische crisis de dagbladindustrie flink geraakt. Zoals in veel landen zijn de reclame-inkomsten fors gedaald in de laatste 10 jaar.
De meeste bladen worden verkocht via de kiosk. Een overzicht van dagbladen vindt u op Worldpress.org.
Meer weten?
Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in Spanje. Het is nuttig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.
Kijk ook naar de volgende bronnen voor meer informatie:
- De EU heeft een Directive on Misleading and Comparative Advertising.
- Bekijk de Código de Derecho de la Publicidad (wetboek reclame) op de website van Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática.
- Associación de marketing de España biedt Spaanstalige informatie over marketing in Spanje.
- Kijk voor statistische informatie op de website van Instituto Nacional de Estadistica.
De data van bovenstaande teksten komt – tenzij anders aangegeven – van Statista.
Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?
Onze adviseurs helpen u gratis verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken