Open voor aanvragen

Innovatiekrediet

Gepubliceerd op:
11 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023

Bent u bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Of met de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat? Profiteer dan van het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief.

Budget en looptijd

Startdatum:
maandag 2 januari 2023
Einddatum:
vrijdag 29 december 2023
Totaal budget:
€ 60.000.000

Met het Innovatiekrediet levert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bijdrage aan de innovatiekracht en een duurzame groei van de Nederlandse economie. De overheid voorziet daarmee in een behoefte op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. Alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven, kunnen profiteren van het Innovatiekrediet.

Verdeling budget

Het budget voor 2023 is als volgt verdeeld: € 30 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten en € 30 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten. Per project kunt u maximaal € 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten en maximaal € 10 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten aanvragen. Het kredietpercentage varieert per aanvraag en is afhankelijk van de grootte van uw onderneming. En of u het project in een mogelijk samenwerkingsverband uitvoert.

Voorwaarden

RVO keurt niet elke aanvraag voor Innovatiekrediet goed. Uw project moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kunt u alleen Innovatiekrediet aanvragen voor één concreet ontwikkelingstraject. U moet aantonen dat er binnen het ontwikkelingstraject sprake is van een systematische afbouw van de technische – of klinische risico’s. Ook onderbouwt u het eigen deel van uw financiering met getekende termsheets of contracten, inclusief een buffer voor tegenvallers en vertraging.

Lees meer over de voorwaarden voor Innovatiekrediet

Webinar

Op 28 juni 2022 hielden wij het webinar Innovatiekrediet voor meer informatie en tips over de regeling. U kunt dit webinar terugkijken. Na het bekijken van dit webinar weet u:

  • wat en voor wie het Innovatiekrediet is;
  • welke stappen u tijdens het aanvraagproces moet doorlopen;
  • hoe de beheer- en aflossingsfase na toekenning eruit ziet;
  • waarvoor een Quick Scan dient.

Bekijk het webinar

Maandelijks online vragenuurtje

Heeft u na het bekijken van het webinar Innovatiekrediet nog vragen? Bijvoorbeeld over een Quick Scan of aanvraag? Meld u dan aan voor het online vragenuurtje. Wij organiseren er elke maand 1. 

Bekijk de data van de vragenuurtjes en meld u aan

Quick Scan

Via onze Quick Scan legt u uw plan of projectidee voor, zonder dat u vastzit aan verdere verplichtingen. Onze adviseurs gebruiken de informatie uit de Quick Scan om u advies te geven. Met dit advies kunt u een zo goed mogelijke aanvraag doen. Heeft u de Quick Scan ingevuld? Dan neemt één van onze adviseurs binnen 2 werkdagen contact met u op.

Aanvragen

U kunt Innovatiekrediet gedurende het hele jaar aanvragen, vanaf 2 januari 2023 tot en met 29 december 2023, 17:00 uur. Het is belangrijk dat u de aanvraag voor het Innovatiekrediet compleet indient. Wij behandelen de aanvragen namelijk in de volgorde van compleetheid. Lees meer over het aanvraagproces en de benodigde bijlagen voor het indienen van een complete aanvraag.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag plannen we altijd met u een intakegesprek met één van onze adviseurs. Vervolgens beoordelen wij, en een externe adviescommissie uw aanvraag. Is het verleningsbesluit positief? Dan geeft u tijdens de projectperiode de voortgang aan ons door. U kunt uw plannen in deze periode nog steeds aanpassen. Of u dient een verhogingsaanvraag in bij tegenvallers of vertraging. Aan het einde van het project bepalen wij het subsidiebedrag en het aflossingsschema gezamenlijk. Mocht uw project niet slagen, dan kunnen wij u in bepaalde gevallen tijdelijk of volledig ontheffen van terugbetaling van het vastgestelde kredietbedrag.

Lees meer over het proces na uw aanvraag.

Innovatiekrediet in de praktijk

Het cleantechbedrijf Ioniqa kan PET-afval met een uniek procedé terugbrengen tot pure, nieuwe grondstof. Dat gebeurt al in een eigen fabriek in Geleen, maar Ioniqa wil verder ontwikkelen met onze hulp. Lees het verhaal van Ioniqa of andere inspirerende innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt met het Innovatiekrediet.

Ondertussen heeft het Innovatiekrediet sinds 2008 al veel innovaties mogelijk gemaakt. Benieuwd naar de resultaten voor het Innovatiekrediet van 2018 tot en met 2022? Bekijk de infographic.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?