Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Hynetwork is van plan in de provincies Drenthe en Overijssel een transportnet voor waterstofgas aan te leggen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) coördineert de besluiten en vergunningen. Het uitgangspunt voor dit waterstofnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport. Waar dit niet mogelijk is, komen nieuwe leidingen in de grond. Daarnaast komen er enkele nieuwe bovengrondse installaties.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.hynetwork.nl.
Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).
Waarom het waterstofnetwerk Drenthe Overijssel?
In het duurzame energiesysteem van de toekomst is CO2-vrije waterstof onmisbaar. Waterstof kan onder meer worden ingezet als vervanger voor aardgas. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijk waterstofnetwerk aangelegd om waterstof te transporteren.
Het waterstofnetwerk Drenthe Overijssel is onderdeel van het landelijk waterstofnetwerk van Hynetwork. Het verbindt grote industriegebieden met elkaar, met waterstofopslag en met het buitenland. Het project maakt de verbinding met het industriecluster Noord-Nederland (Eemshaven en Delfzijl) en op termijn ook met Zuid-Limburg (Chemelot) en Zuidwest Nederland. In de toekomst komt er ook een verbinding met het Ruhrgebied in Duitsland.
Het waterstofnetwerk Drenthe Overijssel is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige gebruikers, zoals de industrie in Emmen. De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot van Nederland. Het waterstofnetwerk helpt de industrie over te stappen op waterstof en versnelt zo de energietransitie in de regio. Huizen en kleine bedrijven kunnen niet aansluiten op dit waterstofnetwerk van Hynetwork.
Projectfase
In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Stand van zaken
Van vrijdag 7 maart tot en met donderdag 17 april 2025 lag het concept Voorkeursalternatief (concept-VKA) ter inzage. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen.
In het concept-VKA wordt een voorkeur aangegeven voor een locatie van een tracé (route). De keuze hiervoor is gemaakt op basis van opgevraagde adviezen, reacties, het milieueffectrapport fase 1 (MER fase 1) en de integrale effectenanalyse (IEA). Op deze conceptversie kon iedereen reageren.
Het definitieve VKA wordt op een later moment op deze website gepubliceerd.
Het concept-VKA, het MER, de IEA en bijbehorende documenten zijn hieronder in te zien. Op de website van Hynetwork vindt u daarnaast een digitale versie van het MER.
Concept-VKA
Project-MER fase 1 (en bijlagen)
MER (13 februari 2025) - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage C - Kaarten traces en HDS - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage D - Achtergrondrapport Bodem - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage E - Achtergrondrapport Water - Waterstofnetwerk - Drenthe Overijssel
MER Bijlage F - Achtergrondrapport Natuur - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage G - Achtergrondrapport Landschap, Cultuurhistorie en Archeologie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage H - Achtergrondrapport Externe veiligheid - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage I - Achtergrondrapport Geluid en Trillingen - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage J - Achtergrondrapport Ruimtegebruik - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage K - Achtergrondrapport Duurzaamheid - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MER Bijlage L - Achtergrondrapport Ontplofbare oorlogsresten - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Integrale Effectanalyse (IEA) (en bijlagen)
Overige bijlagen
Bijlagedocument Bodem - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Duurzaamheid - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Externe Veiligheid - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Geluid en Trillingen - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Landschap, Cultuurhistorie en Archeologie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Natuur - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Ontplofbare Oorlogsresten - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Bijlagedocument Ruimtegebruik - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Wat gebeurt hierna?
Het voorkeursalternatief (VKA) wordt definitief vastgesteld. Alle reacties worden beoordeeld en betrokken bij de definitieve besluitvorming. Het definitieve voorkeursalternatief wordt naar verwachting binnen enkele maanden na de terinzagelegging vastgesteld. Daarbij wordt aangegeven hoe met de reacties rekening is gehouden. Van deze vaststelling wordt in de Staatscourant en op deze webpagina melding gedaan.
Het VKA wordt in de periode daarna onderzocht. De resultaten hiervan staan in het project-MER fase 2. Daarin komen ook de effecten op de ondergrond uitgebreid aan de orde. Het project-MER fase 2 wordt samen met het ontwerpprojectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Opnieuw kan iedereen hierop reageren. Hierna wordt het projectbesluit vastgesteld.
Inloopbijeenkomsten
Het ministerie van KGG organiseerde samen met Hynetwork diverse inloopbijeenkomsten in maart 2025.
Participatieplan
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en Hynetwork vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Deze versie gaat over participatie in de tweede fase van dit project. In deze fase wordt toegewerkt naar de keuze voor het voorkeursalternatief. Wilt u op een andere manier betrokken worden of heeft u vragen? Neem gerust contact op met Hynetwork via info@hynetwork.nl. U kunt de nieuwste versie van het participatieplan hieronder downloaden.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Op 14 september 2024 is een besluit van de minister van Klimaat en Groene Groei, om een aantal vergunningen niet mee te nemen in de coördinatie van de overige vergunningen die nodig zijn voor de uiteindelijke aanleg van het waterstofnetwerk Drenthe Overijssel, in werking getreden. Dit besluit is te vinden in de Staatscourant.
Van 19 januari tot en met 29 februari 2024 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) voor de MER voor Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel ter inzage. Alle reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage, zijn meegenomen bij het vaststellen van de definitieve NRD. De vaststelling van de definitieve NRD is bekend gemaakt door publicatie van een kennisgeving in de Staatscourant van donderdag 19 september 2024.
Hieronder vindt u de vastgestelde NRD.
Van vrijdag 19 januari tot en met donderdag 29 februari 2024 heeft de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen en organiseerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2 inloopbijeenkomsten. Er zijn in totaal 15 reacties ingediend. Momenteel wordt er gewerkt aan het opstellen van de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin wordt vastgelegd welke informatie in het milieueffectrapport wordt opgenomen.
De concept-NRD en de inspraakbundel met ingediende reacties kunt u hieronder raadplegen.
Het ministerie van EZK en Hynetwork namen op 26 juni 2023 een webinar op over het Voornemen en voorstel voor participatie. Dit webinar kunt u terugkijken op: Webinar Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel 26 juni 2023.
Tijdens het webinar zijn vragen gesteld. De antwoorden op deze vragen vindt u hieronder.
Van vrijdag 16 juni tot en met donderdag 27 juli 2023 hebben het Voornemen en voorstel voor participatieplan van dit project ter inzage gelegen. In die periode was het mogelijk om te reageren door een schriftelijke of mondelinge reactie te geven. Het Voornemen en voorstel voor participatie, de inspraakbundel en de reactienota kunt u hieronder inzien.
Voornemen en voorstel voor participatie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Correctie - Voornemen en voorstel voor participatie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Inspraakbundel Voornemen en voorstel voor participatie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
Reactienota Voornemen en voorstel voor participatie - Waterstofnetwerk Drenthe Overijssel
MIEK project
Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).
Wat speelt er verder in uw regio?
Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.