Internationaal circulair ondernemen

Laatst gecontroleerd op:
9 juli 2024
Gepubliceerd op:
27 december 2023

De circulaire economie is grenzeloos. Wilt u met uw circulaire product de grens over en heeft u ondersteuning nodig? Wij helpen u graag verder. U vindt internationale partners in Europa en de rest van de wereld. Om u te ondersteunen met internationale samenwerking in circulair ondernemen voeren wij verschillende programma’s uit. Denk aan financiering, kennisdeling, evenementen en innovatie- en handelsmissies.

Waarom circulair ondernemen?

Grondstoffen om producten te maken, worden steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze deels kunnen hergebruiken. Een circulaire economie is de sleutel tot duurzaamheid en economische veerkracht. De overgang naar een circulaire economie wordt versneld door het delen van kennis, best practices en technologieën. Internationale samenwerking speelt daarbij een belangrijke rol, want zo kunnen we gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om circulaire concepten te integreren in onze economie. 

Financiering bij circulair ondernemen 

Ook als u van plan bent u buiten de Nederlandse grenzen te begeven bij het circulair ondernemen, bestaan er verschillende financieringsmogelijkheden zoals subsidies, leningen, fiscaal voordeel en opdrachten. 

De Europese programma’s Interreg, Horizon Europe en LIFE financieren samenwerkingsprojecten. Bij LIFE is samenwerking met Europese partners geen vereiste. 

Verken uw internationale mogelijkheden via de subsidiewijzer (selecteer hierbij het land waar u zaken doet of wilt gaan doen).

Circulaire economieën wereldwijd

Hulp bij internationale samenwerking kan gunstig zijn voor u om verschillende redenen. Het biedt u toegang tot netwerken en vergemakkelijkt de samenwerking met buitenlandse partijen. Bovendien profiteert u van deskundige begeleiding van onze adviseurs en ondersteuning bij het internationaal zakendoen en de internationale regelgeving. Door middel van kennisuitwisseling, capaciteitsopbouw en het aanbieden van financiële instrumenten streven we ernaar om een wereldwijde verschuiving naar duurzame en circulaire praktijken te stimuleren. 

Bekijk uw zakelijke kansen wereldwijd 

Publicaties over internationaal circulair ondernemen

Lees onze (grotendeels) Engelstalige publicaties over circulaire kansen in het buitenland en onze Nederlandse activiteiten binnen specifieke sectoren. 

Circulair bouwen

De bouwsector is een van de grootste gebruikers van (zware) grondstoffen. In de publicatie 'Circular Buildings: constructing a sustainable future' leest u hoe duurzame en circulaire concepten kunnen helpen bij het oplossen van actuele en toekomstige uitdagingen in de bouwsector.

In de sectorstudie 'Duurzame gebouwen en openbare ruimte' leest u welke internationale kansen de duurzame bouwsector voor Nederlandse bedrijven biedt.

Circulaire infrastructuur

In de publicatie 'Circular infrastructure: the road towards a sustainable future' leest u over de Nederlandse best practices voor circulaire infrastructuur. Ook bespreken we de noodzaak van circulaire concepten en beschrijven we een internationaal actieplan voor circulaire infrastructuur.

Circulaire textiel en kleding

In de publicatie 'From linear to circular in the textile and apparel industries' leest u over de noodzaak van een circulaire textiel industrie. We bespreken hoe circulaire strategieën en businessmodellen de potentie hebben om de huidige uitdagingen in de textielindustrie eerlijker, duurzamer en veiliger te maken. 

Circulaire batterijen

In de publicatie 'Circular batteries charging the future' leest u over de uitdagingen en kansen op weg naar een circulaire waardeketen voor batterijen. We bespreken succesvolle strategieën en een visie op de toekomst voor het stimuleren van internationale samenwerking en kennisuitwisseling.

Circulaire agrifood en biomassa

In de publicatie 'Circular agrifood & biomass: food & materials for a sustainable future' leest u de Nederlandse visie op de huidige globale agrifood uitdagingen en kansen. Het doel van de publicatie is het stimuleren van discussie, actie en samenwerking en het maken van de transitie naar een circulair agrifood systeem. 

Circulaire chemie

In de publicatie 'Chemical recycling in circular perspective' leest u over best practices van ondernemers, en inzichten en lessen van Nederlandse overheden en kennisinstellingen uit de circulaire chemische recycling industrie.

Circulaire afvalverwerking

In de publicatie 'Waste wanagement as a catalyst to a circular economy' leest u de belangrijkste lessen die ondernemers, (lokale) overheden en instituties hebben geleerd over afvalverwerking, en delen zij hun kennis over dit onderwerp. De publicatie bevat ook een toolkit voor het opzetten van een adequaat afvalbeheersysteem.

Vragen over internationaal circulair ondernemen?

Heeft u vragen over internationaal circulair ondernemen of ondersteuning nodig? Neem contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Internationale circulaire evenementen 

Bekijk alle internationale circulaire evenementen en webinars die gepland staan in onze evenementenagenda.

Road2Osaka

Van 13 april tot en met 13 oktober 2025 vindt de wereldtentoonstelling Expo 2025 Osaka plaats in Japan. Meer dan 160 landen en organisaties nemen deel. Nederland is ook aanwezig met een eigen paviljoen en thema. Dit biedt kansen voor ondernemers, kennisinstellingen en (culturele) organisaties om Nederlandse innovatieve oplossingen te laten zien, zich te promoten en zakelijke contacten te leggen. 

De Nederlandse deelname focust op 5 sectoren. Eén daarvan is de energietransitie, duurzaamheid en circulaire economie. Voor deze focussectoren worden via de Road2Osaka evenementen georganiseerd, voorafgaand en tijdens de Expo. 

Lees meer over de Road2Osaka

Nieuws over circulair ondernemen

Lees al onze nieuwsberichten over circulair ondernemen in binnen- en buitenland.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?