Hoe onderneem ik internationaal en circulair?

Laatst gecontroleerd op:
26 februari 2024
Gepubliceerd op:
27 december 2023

De circulaire economie is grenzeloos. Wilt u met uw circulaire product de grens over en heeft u ondersteuning nodig? Wij helpen u graag verder. U vindt internationale partners in Europa en de rest van de wereld. Wij voeren verschillende programma’s uit om internationale samenwerking in circulair ondernemen te ondersteunen. Denk hierbij onder meer aan internationale samenwerking, financiering, kennis of evenementen en missies. 

Waarom circulair ondernemen?

Grondstoffen om producten te maken, worden steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze deels kunnen hergebruiken. Een circulaire economie is de sleutel tot duurzaamheid en economische veerkracht. De overgang naar een circulaire economie wordt versneld door het delen van kennis, best practices en technologieën. Internationale samenwerking speelt daarbij een belangrijke rol, want zo kunnen we gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om circulaire concepten te integreren in onze economie. 

Financiering bij circulair ondernemen 

Ook als u van plan bent u buiten de Nederlandse grenzen te begeven bij het circulair ondernemen, bestaan er verschillende financieringsmogelijkheden zoals subsidies, leningen, fiscaal voordeel en opdrachten. De Europese programma’s Interreg, Horizon Europe en LIFE financieren samenwerkingsprojecten. Bij LIFE is samenwerking met Europese partners geen vereiste. 

Verken al uw internationale mogelijkheden

Circulaire economieën wereldwijd   

Hulp bij internationale samenwerking kan gunstig zijn voor u om verschillende redenen. Het biedt u toegang tot netwerken en vergemakkelijkt de samenwerking met buitenlandse partijen. Bovendien profiteert u van deskundige begeleiding van onze adviseurs en ondersteuning bij het internationaal zakendoen en de internationale regelgeving. Door middel van kennisuitwisseling, capaciteitsopbouw en het aanbieden van financiële instrumenten streven we ernaar om een wereldwijde verschuiving naar duurzame en circulaire praktijken te stimuleren. 

Bekijk uw zakelijke kansen wereldwijd  

Sectorstudie: internationale kansen in de duurzame bouw

Welke internationale kansen biedt de duurzame bouwsector voor Nederlandse bedrijven? Dat leest u in de sectorstudie Duurzame Gebouwen en Openbare Ruimte. Vraag het rapport gratis aan.

Publicaties over internationaal circulair ondernemen

Lees relevante Engelstalige publicaties over hoe we in Nederland bezig zijn met circulair ondernemen. 

Internationale circulaire evenementen 

Bekijk alle internationale circulaire evenementen die gepland staan.

Nieuws over internationaal circulair ondernemen

Lees alle nieuwsberichten over circulair ondernemen in binnen- en buitenland. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?