Bedrijf starten in Australië

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in Australië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Australisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Australië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Australië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Australië staat 14e (ranking 2020). Australië scoort goed op de punten een eigen bedrijf beginnen, het verkrijgen van krediet en het betalen van belastingen. Het land scoort iets minder goed als het gaat om het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Australia

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Australia 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste ondernemingsvormen in Australië zijn:

 • Branch office (filiaal of bijkantoor)
 • Sole trader (eenmanszaak)
 • Partnership (samenwerkingsverband met een lokale partner)
 • Joint venture (samenwerkingsverband van 2 of meer bedrijven of personen, waarbij de deelnemers delen in de opbrengsten van de onderneming)
 • Limited liability company (vergelijkbaar met de Nederlandse BV)

De limited liability company is de meest voorkomende ondernemingsvorm. De 3 belangrijkste varianten zijn:

 • Proprietary limited (private company)
 • Limited (public company)
 • No liability (public company for Australian mining industry)

De Australische overheidssite Support for Businesses in Australia geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Australië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Australische overheid

De investeringsgids van de Australische overheidssite Austrade geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Australië. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • een bedrijf runnen;
 • financiële voordelen;
 • wonen en werken in Australië;
 • de economie van Australië.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Australië zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Aanvullend advies

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Australië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?