Bedrijf starten in Australië

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
30 november 2023

Wilt u een bedrijf starten in Australië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Australisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij een bedrijf beginnen in Australië. Ga altijd na bij de Australische instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over een bedrijf starten in Australië. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Australië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Australische wet- en regelgeving. Er zijn verschillende lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

U kunt u de Australische markt betreden met een van de volgende bedrijfsvormen:

  • Sole trader: een persoon die als enige wettelijk verantwoordelijk is voor alle aspecten van het bedrijf. U kunt als eenmanszaak mensen in dienst nemen om u te helpen uw bedrijf te runnen.
  • Company: een juridische entiteit die gescheiden is van zijn aandeelhouders.
  • Partnership: een vereniging van personen of entiteiten die samen een bedrijf leiden.
  • Trust: een entiteit die vastgoed of inkomsten aanhoudt voor anderen.

De Australische overheidssite Support for Businesses in Australia geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Meer informatie over bedrijfsvormen, maar ook over bedrijfsregistratie, lokale regelgeving en visa, vindt u in het document 'Ondernemen in Australië'. Vraag dit document op door een e-mail te sturen aan het consulaat-generaal in Sydney via syd-ez@minbuza.nl.

Registratie in Australië

Bedrijven die zich in Australië vestigen, moeten zich registreren bij Australian Securities and Investments Commission (ASIC).

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Australische investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Australië vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken aan bod als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel.

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Australia 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Bekijk hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Australië.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Australië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Australische overheid

De investeringsgids van de Australische overheidssite Austrade geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Australië. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

  • een bedrijf beginnen;
  • een bedrijf runnen;
  • financiële voordelen;
  • wonen en werken in Australië;
  • de economie van Australië.

Bekijk ook de informatie van de Australische ambassade in Nederland over zakendoen in Australië.

Vragen over een bedrijf starten in Australië?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?