Betalingsverkeer Frankrijk

Gepubliceerd op:
30 januari 2018
Laatst gecontroleerd op:
21 augustus 2023

Bij het zakendoen in Frankrijk krijgt u te maken met betalingen ter plaatse. Wat zijn de meest gebruikte betalingsgewoonten in Frankrijk en welke betalingsrisico's kunt u voorkomen?

Euro en vrij verkeer van kapitaal

Als lid van de Europese Unie gebruikt Frankrijk de euro (EUR). In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.

Kijk op de website van Europese Centrale Bank (ECB) om de koers van de euro af te zetten tegen andere munteenheden.

SEPA

Frankrijk is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in heel Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.

Een van de doelen van SEPA is om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Wilt u meer weten over elektronisch betalen? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.

Meest populaire betalingen in Frankrijk

  • SEPA-betalingen zijn in Frankrijk het meest gebruikt vanwege hun snelheid en veiligheid. Franse bedrijven zullen hierbij om uw RIB (Relève d'Identité Bancaire) vragen. Dit is een document waarop uw bankgegevens staan, inclusief IBAN en BIC.
  • Ook SEPA incasso's worden regelmatig in Frankrijk gebruikt. De Franse belastingdienst en de meeste overheidsstructuren gebruiken dit betaalmiddel ook.

Minder gebruikte betaalmiddelen in Frankrijk

  • Het gebruik van cheques en wissels neemt in Frankrijk ieder jaar verder af. Kleine retailers gebruiken nog wel eens cheques om betalingen te doen aan hun groothandel. In de bouw komt af en toe het gebruik van wissels voor. Wissels kunnen gefinancierd worden, zodat er direct betaald wordt in plaats van op het eind van de termijn.
  • Een Letter of Credit (L/C) wordt in Frankrijk ook niet veel meer gebruikt. Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt, garant voor de betaling. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u meer hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Betalingsgewoonten van bedrijven in Frankrijk

Op krediet daalt

De verkoop op krediet in Frankrijk is gezakt naar gemiddeld 40% van alle b2b-verkopen. Waarschijnlijk komt dit door een zwakke binnen- en buitenlandse vraag naar producten. In de voedingssector ligt dit percentage hoger.

Late betalingen

Frankrijk scoort met 45% onder het Europese gemiddelde in achterstallige betalingen van b2b-facturen. Het Europese gemiddelde ligt op 49%.

Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Frankrijk meer informatie over de betalingsgewoonten.

Betalingsrisico's in Frankrijk

Late betalingen

In Frankrijk worden b2b-facturen vaak eerder betaald dan in de meeste andere West-Europese landen. De gemiddelde betalingstermijn ligt in Frankrijk rond de 53 dagen. In West-Europa rond 79 dagen.

Kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Frans bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

Lees op de website van Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico's.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Frankrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?