Betalingsverkeer Frankrijk

Gepubliceerd op:
30 januari 2018
Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2020

Bij het zakendoen in Frankrijk krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Frankrijk en welke betalingsrisico's kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

    Euro

    Als lid van de Europese Unie gebruikt Frankrijk de euro (EUR). In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.

    SEPA

    Frankrijk is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in heel Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.

    Betalen met IBAN

    Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

    Wilt u weten welke landen precies zijn aangesloten bij SEPA en hoe SEPA en IBAN precies werken? De Nederlandsche Bank geeft een heldere, beknopte uitleg. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.

    Meest voorkomende betalingsvormen in Frankrijk

    SEPA-betalingen

    SEPA-betalingen zijn populair vanwege hun snelheid en veiligheid. Hierdoor wordt de Letter of Credit bij transacties binnen de Europese Unie weinig meer gebruikt.

    Cheques

    Veel Franse bedrijven maken van oudsher veel gebruik van cheques. In 2017 was nog twee derde van de cheques in de EU afkomstig uit Frankrijk. De flexibiliteit en het gebruiksgemak spreekt Franse ondernemers aan in cheques. De Franse overheid zet zich in om het gebruik van cheques terug te brengen en het gebruik neemt ook ieder jaar af.

    Wissel

    Fransen gebruiken ook nog vrij vaak wissels voor betalingen. Met name als de leverancier een krediettermijn met zijn afnemer overeenkomt. De 'billet à ordre relevé' (BOR) of ‘lettre de change relevée’ (LCR) zijn verplichtingen om op een overeengekomen tijdstip een bedrag te betalen.

      De betalingsgewoonten in Frankrijk

      Achterstallige betalingen van b2b-facturen

      Frankrijk heeft in West-Europa het op een na hoogste aantal achterstallige betalingen van b2b-facturen. Iets meer dan de helft van de buitenlandse facturen wordt te laat betaald. Alleen in het Verenigd Koninkrijk worden facturen nóg later betaald. Het percentage e-facturen is toegenomen met 70% van de gebruikers (2018).

      Ruime betalingstermijnen

      De gemiddelde betalingsduur in Europa is 56 dagen. Franse leveranciers hebben gemiddeld 65 dagen nodig om b2b-facturen te betalen.

      Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Frankrijk meer informatie over de betalingsgewoonten.

      Betalingsrisico’s in Frankrijk

      Late betalingen

      De vertragingen in betalingen aan b2b-klanten in het buitenland zijn toegenomen. Ook die van de binnenlandse b2b-klanten zijn toegenomen, maar die voor het buitenland nog iets meer. Houd hier rekening mee bij het aangaan van betalingsverplichtingen met de importeur.

      Kredietwaardigheid

      Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Frans bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

      Lees op de website van Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

      Meer weten?

      Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in Frankrijk?

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?