Bedrijf starten in Nigeria

Gepubliceerd op:
6 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Nigeria? Of misschien een partnerschap aangaan met een Nigeriaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Nigeria. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Nigeria

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg via grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Nigeria staat 2020.

Rapport Doing Business in Nigeria

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business Nigeria (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Speciale Economische Zones

Nigeria heeft 7 actieve free zones. Dat zijn:

 • Adamawa Free State
 • Akwa Ibom State
 • Cross River State
 • Jigawa State
 • Kano
 • Lagos State
 • Ogun State

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Nigerian Export Processing Authority.

 

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Nigeria. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Nigeriaanse overheid

De Nigerian Investment Promotion Commission (NIPC) is een Nigeriaanse overheidsdienst die investeringen in Nigeria bevordert en coördineert. De NIPC verleent diensten om ondernemers te helpen, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen. De service is gratis.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Nigeria zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

 

Advies over bedrijf starten in Nigeria

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Nigeria. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?