Bedrijf starten in Nigeria

Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2023
Gepubliceerd op:
6 mei 2013

Wilt u een bedrijf starten in Nigeria? Of misschien een partnerschap aangaan met een Nigeriaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Nigeria. Ga altijd na bij de instanties in Nigeria wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Nigeria. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Nigeria

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Nigeriaanse wet- en regelgeving. Er zijn diverse lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in Nigeria

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Dat kan afhangen van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming.

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Nigeria zijn:

 • Private limited company
 • Limited liability company

Lees de toelichting over ondernemingsvormen op de website Nigerian Investment Promotion Commission.

Het juristenplatform Lexicology heeft een overzichtelijk artikel waarin staat hoe je een bedrijf kunt registreren in Nigeria. Hier worden alle ondernemingsvormen in Nigeria besproken. Let op: dit is geen overheidswebsite. Informeer altijd bij de juiste instanties wat het proces is.

Registratie van uw bedrijf in Nigeria

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

  Het Nigeriaanse investerings- en zakenklimaat

  In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Nigeria vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Via de ITC Market Analysis Tools kunt u bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over investeringsmogelijkheden.

  Speciale Economische Zones

  Nigeria heeft 7 actieve free zones. Dat zijn:

  • Adamawa Free State
  • Akwa Ibom State
  • Cross River State
  • Jigawa State
  • Kano
  • Lagos State
  • Ogun State

  Meer informatie over de voordelen van de economische zones vindt u op de website van de Nigeriaanse investeringsautoriteit.

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

  Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

  Bekijk op Zakelijke kansen in Nigeria hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Nigeria.

  Meer weten?

  Online is veel informatie te vinden over investeren in Nigeria. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

  Investeringsautoriteit NIPC

  De Nigerian Investment Promotion Commission (NIPC) is een Nigeriaanse overheidsdienst die investeringen in Nigeria bevordert en coördineert. De NIPC verleent diensten om ondernemers te helpen, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen.

  Vragen over een bedrijf starten in Nigeria?

  Onze adviseurs denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?