Bedrijf starten in Roemenië

Laatst gecontroleerd op:
6 december 2023
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Roemenië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Roemeens bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de regels in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Wij helpen u de juiste informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Roemenië. Ga altijd na bij de instanties in Roemenië wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Roemenië. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Eigen bedrijf beginnen in Roemenië

Een eigen bedrijf beginnen in Roemenië vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. De onderstaande bronnen geven u een overzicht van wat u moet regelen om een bedrijf te starten in Roemenië.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen, ondernemingsvormen en arbeidswetgeving. Enkele voorbeelden voor Roemenië zijn:

Investeringsinformatie Roemeense overheid

Invest Romania is de Roemeense overheidsorganisatie die buitenlandse ondernemers informeert over investeren. Op hun website vindt u onder meer informatie over:

 • strategische sectoren;
 • hoe de economie het doet;
 • het gemiddelde opleidingsniveau en salaris;
 • hoe hoog de belastingen zijn;
 • hoe de infrastructuur eruit ziet;
 • welke steun de Roemeense overheid biedt.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Ondernemingsvorm kiezen en registreren

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De meeste ondernemers in Roemenië kiezen voor een van de vormen hieronder:

 • Societate cu răspundere limitată (SRL). Vergelijkbaar met het Nederlandse besloten vennootschap (bv).
 • Societate pe acţiuni (SA). Vergelijkbaar met het Nederlandse naamloze vennootschap (nv).
 • Sucursala. Een filiaal of vestiging.

Lees meer over deze en andere ondernemingsvormen op de website van het Roemeense handelsregister en in investeringsgidsen van consultancybureaus.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Roemenië willen vestigen, moeten zich eerst registreren bij het Roemeense handelsregister. Op deze website vindt u alle benodigde formulieren.

Verschillende Roemeense bedrijven bieden ook overzichten van wat u moet doen om een bedrijf te registreren. 2 voorbeelden zijn Servicii SRL en Darie & Manea Law Firm.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeft u in bepaalde zones geen invoerrechten of btw te betalen. Roemenië heeft 5 zones:

 • Curtici – Arad
 • Braila
 • Galati
 • Giurgiu
 • Sulina

Elke zone heeft zijn eigen voordelen, waardoor het geschikt is voor specifieke sectoren. Bekijk welk zone bij uw bedrijf past op de Engelstalige website van Invest Romania.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen - (I)MVO. IMVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u helpen om deze situatie te verbeten.

Lees meer over IMVO in Roemenië

Vragen over een bedrijf starten in Roemenië?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?