Bedrijf starten in Roemenië
Wilt u een bedrijf starten in Roemenië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Roemeens bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de regels in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Op deze pagina helpen we u om de juiste informatie te vinden.
Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Roemenië.
Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.
Een eigen bedrijf beginnen in Roemenië
Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.
Ease of Doing Business
De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:
- aanvragen van bouwvergunningen;
- registreren van onroerend goed;
- bescherming van investeerders;
- betalen van belastingen;
- handhaven van contracten.
Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.
De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Roemenië staat e (ranking ).
Roemenië scoort bijvoorbeeld erg goed op het punt 'handelen over de grens'. Het kost er relatief weinig tijd en geld om goederen de grens over te krijgen. Aan de andere kant kan het bijvoorbeeld erg lastig zijn om elektriciteit aan te leggen voor een nieuw te bouwen distributiecentrum of kantoor.
Rapport Doing Business in Romania
De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Romania 2020 (pdf).
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.
MVO in Roemenië
Roemenië is lid van de International Labour Organization (ILO) en heeft verschillende ILO-standaarden goedgekeurd. Toch passen bedrijven en overheden deze niet altijd toe. Vakbondsleiders geven aan dat medewerkers vaker moeten overwerken dan is toegestaan en dat zij hiervoor niet altijd betaald worden. Vrouwen hebben nog vaak te maken met discriminatie op het werk. Andere groepen die last hebben van discriminatie zijn LHBTIQ-personen, gehandicapten, mensen met HIV, Roma, en migranten.
Roemenië kent veel milieuproblemen. Slechte landbouwpraktijken veroorzaken bodemaantasting en erosie. Ook ontbossing door (illegale) houtkap is een bekend probleem. Daarnaast komt nog veel afvalwater in meren en rivieren terecht, waardoor het drinkwater vervuild raakt. Vergeleken met andere landen doet Roemenië weinig aan recycling en compostering. Daardoor komt het meeste afval op vuilstortplaatsen terecht.
Handige websites
- In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
- De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
- MVO Nederland biedt uitgebreide informatie over MVO.
- In de Corruption Perceptions Index van Transparency International kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.
- Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.
Ondernemingsvormen
Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De meeste ondernemers in Roemenië kiezen voor één van de vormen hieronder:
- Societate cu răspundere limitată (SRL). Vergelijkbaar met het Nederlandse besloten vennootschap (bv).
- Societate pe acţiuni (SA). Vergelijkbaar met het Nederlandse naamloze vennootschap (nv).
- Sucursala. Een filiaal of vestiging.
Lees meer over deze en andere Roemeense ondernemingsvormen in de investeringsgidsen van consultancybureaus.
Speciale Economische Zones
Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeft u in bepaalde zones geen invoerrechten of btw te betalen. Roemenië heeft 5 zones:
- Curtici – Arad
- Braila Free
- Galati
- Giurgiu
- Sulina
Elke zone heeft zijn eigen voordelen, waardoor het geschikt is voor specifieke sectoren. Bekijk welk zone bij uw bedrijf past op de Engelstalige website van Invest Romania.
Meer informatie
Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Roemenië is online veel informatie te vinden.
Investeringsgidsen consultancybureaus
In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen, ondernemingsvormen en arbeidswetgeving. Enkele voorbeelden voor Roemenië zijn:
- Moore Stephens: Doing business in Romania 2018 (pdf)
- Healy consultants: Doing Business in Romania
- UHY: Doing business in Romania (pdf)
- HSBC: International business guide – Central and Eastern Europe. Hierin staat veel informatie over Roemenië, naast informatie over Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.
Investeringsinformatie Roemeense overheid
Invest Romania is de Roemeense overheidsorganisatie die buitenlandse ondernemers informeert over investeren. Op hun website vindt u onder meer informatie over:
- hoe de economie het doet;
- wat het gemiddelde opleidingsniveau is;
- wat de gemiddelde salarissen zijn;
- hoe hoog de belastingen zijn;
- hoe de infrastructuur eruit ziet;
- welke steun de Roemeense overheid biedt.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken