Zakendoen in Somalië

Laatst gecontroleerd op:
30 oktober 2023
Gepubliceerd op:
4 juli 2019

Somalië is geen grote economische speler in de wereld. Toch biedt ook dit Afrikaanse land zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Somalië en waar liggen de kansen voor u? En waar vind u de informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg.

Inwoners en maatschappij van Somalië

Somalië is een land met een rijke geschiedenis, gelegen aan de Indische Oceaan in de Hoorn van Afrika. Somalië is een federale parlementaire republiek. Het inwonersaantal schommelt rond de 16,1 miljoen miljoen (2023). De bevolkingsdichtheid is de afgelopen decennia flink toegenomen. De hoofdstad van Somalië is Mogadishu. Deze havenstad vormt het commercieel en financieel centrum van Somalië.

Het land kent een jonge bevolking en een lage gemiddelde levensverwachting. Klimaatverandering, corruptie en een gebrek aan veiligheid hebben ervoor gezorgd dat veel Somaliërs het land zijn ontvlucht. Het grootste deel van die vluchtelingen woont in de buurlanden van Somalië, maar ook zijn er veel Somaliërs gevlucht naar Europa en naar de Verenigde Staten.

Het afgelopen decennium keerden veel Somaliërs vanuit de diaspora terug naar hun vaderland. Vooral in Hargeisa (Somaliland) zijn Somalische Nederlanders actief in het mkb. Somaliland is een deel van Somalië dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard.

Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Somalië.

Economie van Somalië

De economie van Somalië steunt vooral op de agrarische sector. Daardoor is het land kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Droogte kan ervoor zorgen dat de economie ineens hard wordt geraakt. Die droogte zorgt er ook voor dat Somalië voedsel moet importeren.

Daarnaast is de Somalische economie kwetsbaar door maatschappelijke en politieke onrust. Ook is de infrastructuur niet optimaal.

Ondanks deze lastige omstandigheden kende de Somalische economie de voorbije jaren een groei van rond de 2,5%. Bovendien zit er volop ontwikkeling in de financiële sector en de telecommunicatiesector.

Recente economische ontwikkelingen

In Somalië maakt de economie na veel moeilijke jaren een bescheiden groei door. Alleen blijven aanhoudende droogtes voor problemen zorgen in de landbouwsector.

Wilt u meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Somalië? Bekijk de analyse op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland-Somalië

De handel tussen Nederland en Somalië is nog bescheiden, vergelijkbaar met de exportwaarde van Tsjaad en Djibouti. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Somalië € 19,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Somalië:

Zakelijke kansen in Somalië

Op zoek naar kansen in Somalië? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Somalië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Somalië

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Somalië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Somalië staat op plaats 190 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Somalië mogelijk zijn.

Sancties voor Somalië

Als u zaken gaat doen in Somalië, kunt u te maken krijgen met internationale sancties. Deze gelden bijvoorbeeld voor personen of bedrijven. Hierdoor kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kunt zakendoen.

Wilt u weten welke sancties er op dit moment precies gelden voor Somalië? Bekijk dan onze informatie over zakendoen in een land met sancties. Hier leest u precies hoe u de juiste informatie vindt.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Somalië biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Somalië. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

  • RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
  • Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.

Exportregels voor Somalië

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Islamitische voorschriften

Somalië is voor een groot deel Islamitisch. Houd daar rekening mee wanneer u bijvoorbeeld voedsel exporteert of Islamitisch bankiert. Lees onze informatie over Halalcertificering.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Nairobi (Kenia) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Somalië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Somalië.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Somalië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?