Zakendoen in Somalië
Somalië is geen grote economische speler in de wereld. Toch biedt ook dit Afrikaanse land zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Somalië en waar liggen de kansen voor u? En waar vind u de informatie over internationaal MVO? Deze pagina helpt u op weg.
Let op: er gelden sancties in Somalië.
Inwoners en maatschappij van Somalië
Somalië is een land met een rijke geschiedenis, gelegen aan de Indische Oceaan in de Hoorn van Afrika. Somalië is een federale parlementaire republiek. Het inwonersaantal schommelt rond de 16,1 miljoen miljoen (2023). De bevolkingsdichtheid is de afgelopen decennia flink toegenomen. De hoofdstad van Somalië is Mogadishu. Deze havenstad vormt het commercieel en financieel centrum van Somalië.
Het land kent een jonge bevolking en een lage gemiddelde levensverwachting. Klimaatverandering, corruptie en een gebrek aan veiligheid hebben ervoor gezorgd dat veel Somaliërs het land zijn ontvlucht. Het grootste deel van die vluchtelingen woont in de buurlanden van Somalië, maar ook zijn er veel Somaliërs gevlucht naar Europa en naar de Verenigde Staten.
Het afgelopen decennium keerden veel Somaliërs vanuit de diaspora terug naar hun vaderland. Vooral in Hargeisa (Somaliland) zijn Somalische Nederlanders actief in het mkb. Somaliland is een deel van Somalië dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard.
Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Somalië.
Economie van Somalië
De economie van Somalië steunt vooral op de agrarische sector. Daardoor is het land kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Droogte kan ervoor zorgen dat de economie ineens hard wordt geraakt. Die droogte zorgt er ook voor dat Somalië voedsel moet importeren.
Daarnaast is de Somalische economie kwetsbaar door maatschappelijke en politieke onrust. Ook is de infrastructuur niet optimaal.
Ondanks deze lastige omstandigheden kende de Somalische economie de voorbije jaren een groei van rond de 2,5%. Bovendien zit er volop ontwikkeling in de financiële sector en de telecommunicatiesector.
Recente economische ontwikkelingen
In Somalië maakt de economie na veel moeilijke jaren een bescheiden groei door. Alleen blijven aanhoudende droogtes voor problemen zorgen in de landbouwsector.
Wilt u meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Somalië? Bekijk de analyse op de website van de Wereldbank.
Handel Nederland-Somalië
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Somalië € 30,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Somalië en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Somalië.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Somalië.
Zakelijke kansen in Somalië
Op zoek naar kansen in Somalië? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Somalië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Somalië
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Somalië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Somalië staat op plaats 190 in de Ease of Doing Business 2020.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Somalië mogelijk zijn.
Sancties voor Somalië
Als u zaken gaat doen in Somalië, kunt u te maken krijgen met internationale sancties. Deze gelden bijvoorbeeld voor personen of bedrijven. Hierdoor kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kunt zakendoen.
Wilt u weten welke sancties er op dit moment precies gelden voor Somalië? Bekijk dan onze informatie over zakendoen in een land met sancties. Hier leest u precies hoe u de juiste informatie vindt.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Zakendoen in Somalië biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.
De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Breng risico's in kaart
De volgende bronnen geven een indruk van de MVO-risico's in Somalië. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties)
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
Meer weten of hulp nodig?
- RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
- Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Exportregels voor Somalië
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
Islamitische voorschriften
Somalië is voor een groot deel Islamitisch. Houd daar rekening mee wanneer u bijvoorbeeld voedsel exporteert of Islamitisch bankiert. Lees onze informatie over Halalcertificering.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Nairobi (Kenia) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Somalië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Somalië.
Meer weten?
- Bekijk onze landingspagina voor Zakendoen in Afrika.
- Kijk wat handelsakkoorden voor uw handel kunnen betekenen, en wat u kunt doen tegen handelsbelemmeringen.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
- Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.
Vragen over ondernemen in Somalië?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken