Bedrijf starten in Turkije

Gepubliceerd op:
15 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
16 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Turkije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Turks bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Zo heeft elk land zijn eigen regels op het gebied van ondernemingsvormen of belasting afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Turkije. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Turkije

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Ook moet u de juiste vergunningen aanvragen. 'Ease of Doing Business' zet dit soort punten voor u op een rijtje.

Ease of Doing Business

Ease of Doing Business van de Wereldbank is een handige bron als u wilt uitzoeken hoe u een bedrijf start in Turkije. Deze website geeft praktische informatie over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor meer gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Turkije staat op de 33e plaats (ranking 2020).

Turkije scoort goed op 'een eigen bedrijf beginnen'. Dit houdt in dat u met relatief weinig tijd en kosten een onderneming kan oprichten. Turkije scoort minder goed als het gaat om kredietproblemen oplossen. Dit betekent dat het naar verhouding langer duurt en meer geld kost om een faillissement af te wikkelen dan in andere landen.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Turkije

Turkije heeft de ILO-regels grotendeels ondertekend, maar de Turkse wetgeving komt vaak nog niet overeen met deze afspraken. Ook leven bedrijven de arbeidsregels niet altijd na. Illegaal werken en kinderarbeid zijn bekende problemen. Daarnaast wordt er veel gewerkt met onderaannemers, wat het lastig maakt om due-diligence-onderzoek te doen in alle schakels van de keten. Turkije kent nog veel uitdagingen als het gaat om corruptie. Zo wordt corruptie vaak niet genoeg bestraft. Ook oefent de overheid veel invloed uit bij het onderzoeken van corruptiegevallen.

Sinds 2000 is het gebruik van fossiele brandstoffen in Turkije flink toegenomen. Het land stoot veel broeikasgassen uit. Toch is er geen specifieke doelstelling opgenomen in het Turkse nationale actieplan voor klimaatverandering. Wel zijn er plannen voor investeringen die tot efficiënter energiegebruik moeten leiden. Er komen meer faciliteiten voor afvalstort en recycling, inclusief voor medisch afval. Ook zijn er meer faciliteiten voor afvalwaterbehandeling gekomen. Maar er is nog veel ruimte voor vernieuwing en uitbreiding van bestaande faciliteiten.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Wilt u weten welke Turkse ondernemingsvorm het beste bij uw bedrijf past? Hieronder vindt u de belangrijkste vormen en meer informatie. U kunt hier ook over van gedachten wisselen met een van onze adviseurs. Neem contact op. Wij denken graag met u mee.

Buitenlandse investeerders in Turkije kiezen meestal voor één van deze ondernemingsvormen:

 • Joint stock company
 • Limited liability company
 • Branch office
 • Liaison office

Lees meer over Turkse ondernemingsvormen op de website van de officiële investeringsorganisatie Invest in Turkey en in hun Legal guide to investing in Turkey (pdf) (hoofdstuk 3, pagina's 25 - 33). Verschillende consultancygidsen bieden hier ook informatie over.

Speciale economische zones

Speciale economische zones bieden gunstige fiscale regels voor u als buitenlandse investeerder. Turkije heeft veel speciale economische zones. Ze zijn opgedeeld in 3 soorten. Elke soort biedt zijn eigen voordelen:

 • Technology Development Zones (Technoparks): bieden voordelen aan bedrijven actief in Research & Development en de high-techindustrie.
 • Organized Industrial Zones: bieden voordelen voor landaankoop, vastgoed, bouw van fabrieken en nutsvoorzieningen.
 • Free zones: zijn vooral gericht op exportbedrijven. Het grootste voordeel is dat deze zones voor de overheid buiten het douanegebied liggen. Hierdoor zijn er minder douaneregels van toepassing.

Kijk op de interactieve kaart met alle zones van de Turkse investeringsorganisatie om een zone te vinden die bij uw situatie past.

Wilt u meer weten over de free zones? Op de website van het Turkse ministerie van Handel vindt u meer informatie, inclusief een lijst met alle vrije zones.

Uitgebreide gidsen en rapporten

Online is veel informatie te vinden over hoe u een bedrijf start in Turkije. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over het investeringsklimaat, een bedrijf opzetten, belastingen en arbeidswetgeving. Ook als u wilt investeren in een Turks bedrijf zijn deze gidsen een handige hulpbron.

Investeringsgids Turkse overheid

De investeringsgids van de officiële Turkse investeringsorganisatie geeft veel praktische informatie over zakendoen en investeren in Turkije.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Turkije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Turkije

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Turkije. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?