Bedrijf starten in Turkije

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
15 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Turkije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Turks bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Zo heeft elk land zijn eigen regels op het gebied van ondernemingsvormen of belasting afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ondernemingsvormen

Wilt u weten welke Turkse ondernemingsvorm het beste bij uw bedrijf past? Hieronder vindt u de belangrijkste vormen en meer informatie. U kunt hier ook over van gedachten wisselen met een van onze adviseurs. Neem contact op. Wij denken graag met u mee.

Buitenlandse investeerders in Turkije kiezen meestal voor één van deze ondernemingsvormen:

  • Joint stock company
  • Limited liability company
  • Branch office
  • Liaison office

Lees meer over Turkse ondernemingsvormen via:

Het Turkse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Turkije vergelijken met die in andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken aan bod als belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones

Speciale economische zones bieden gunstige fiscale regels voor u als buitenlandse investeerder. Turkije heeft veel speciale economische zones. Ze zijn opgedeeld in 3 soorten. Elke soort biedt zijn eigen voordelen:

  • Technology Development Zones (Technoparks): bieden voordelen aan bedrijven actief in Research & Development en de high-techindustrie.
  • Organized Industrial Zones: bieden voordelen voor landaankoop, vastgoed, bouw van fabrieken en nutsvoorzieningen.
  • Free zones: zijn vooral gericht op exportbedrijven. Het grootste voordeel is dat deze zones voor de overheid buiten het douanegebied liggen. Hierdoor zijn er minder douaneregels van toepassing.

Kijk op de interactieve kaart met alle zones van de Turkse investeringsorganisatie om een zone te vinden die bij uw situatie past.

Wilt u meer weten over de free zones? Op de website van het Turkse ministerie van Handel vindt u meer informatie, inclusief een lijst met alle vrije zones.

Uitgebreide gidsen en rapporten

Online is veel informatie te vinden over hoe u een bedrijf start in Turkije. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over het investeringsklimaat, een bedrijf opzetten, belastingen en arbeidswetgeving. Ook als u wilt investeren in een Turks bedrijf zijn deze gidsen een handige hulpbron.

Investeringsgids Turkse overheid

De investeringsgids van de officiële Turkse investeringsorganisatie geeft veel praktische informatie over zakendoen en investeren in Turkije.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Turkije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Turkije

Turkije heeft de ILO-regels grotendeels ondertekend, maar de Turkse wetgeving komt vaak nog niet overeen met deze afspraken. Ook leven bedrijven de arbeidsregels niet altijd na. Illegaal werken en kinderarbeid zijn bekende problemen. Daarnaast wordt er veel gewerkt met onderaannemers, wat het lastig maakt om goed onderzoek te doen in alle onderdelen van het proces. Turkije kent nog veel uitdagingen als het gaat om corruptie. Zo wordt corruptie vaak niet genoeg bestraft. Ook oefent de overheid veel invloed uit bij onderzoeken naar corruptiegevallen.

Sinds 2000 is het gebruik van fossiele brandstoffen in Turkije flink gestegen. Bijna alle olie en gas wordt geïmporteerd. Het land stoot veel broeikasgassen uit. Voor een lange periode zijn er geen specifieke doelstellingen opgenomen in het Turkse nationale actieplan voor klimaatverandering. Actuele gebeurtenissen zoals overstromingen en bosbranden hebben ervoor gezorgd dat er dringend een plan nodig was. In december 2022 publiceerde Turkije het Nationale Energie Plan voor 2020-2035. Dit helpt bij het grote plan van Turkije om in 2053 netto niets uit te stoten (bron: Wereldbank).

Handige websites

Advies over bedrijf starten in Turkije

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Turkije. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?