Glastuinbouw in Kentucky haalt inspiratie uit het Westland
Het bedrijf AppHarvest past Nederlandse glastuinbouwtechnologie op grote schaal toe in de Amerikaanse voedselketen. "De regio Appalachia wordt de komende jaren de grootste groente- en fruitproducent in de VS," zegt CEO Jonathan Webb. Hoe gaat dat in zijn werk? Welke uitdagingen komen zij tegen?
Als we Webb spreken, is hij net in Nederland geland. Na ontmoetingen met Amerikaanse senatoren als Mitch McConnell en Joe Manchin is de gedreven Amerikaan nu in Nederland om nog meer mensen bij zijn bedrijf te betrekken. Sinds juni 2020 is er al een Nederlands-Amerikaans consortium, vormgegeven door NLWorks. Webb vertelt waarom er in de VS enorme kansen liggen voor Nederlandse glastuinbouw.
Achtergrond AppHarvest
AppHarvest staat voor Appalachian Harvest, de oogst van Appalachia, een regio die 13 staten in het oosten van de VS beslaat. Vanuit Oost-Kentucky, het centrum van deze regio, kan men 70% van de Amerikaanse bevolking bereiken in 1 dag rijden.
Op dit moment is voedsel vaak 10 tot 14 dagen onderweg naar de oostkust van de VS. Klimaatverandering zorgt ervoor dat grondige veranderingen in de Amerikaanse voedselproductie nodig zijn. In Californië en het zuidwesten van de VS zijn recorddroogtes geweest en zonder water is voedselproductie niet mogelijk. "Die productie verschuift ofwel naar Mexico en wordt dan geïmporteerd, ofwel naar het oosten in glastuinbouw," geeft Webb aan.
Kentucky ligt dan voor de hand als nieuwe locatie voor voedselproductie. Naast veel regenval en de centrale locatie is de beschikbaarheid van arbeidskrachten in Appalachia een reden om voor de regio te kiezen. Er was veel mijnbouw, maar de meeste mijnen zijn de afgelopen 10 jaar gesloten. "De mensen in de regio staan bekend als hardwerkend, en voor veel mensen is dit een enorme kans om weer aan de slag te kunnen."
Nederlandse kennis cruciaal
Waarom is Webb dan in Nederland? "De technologie hier in de glastuinbouw is zó ver ontwikkeld", zegt hij enthousiast, "Als je vanuit Kentucky in het Westland aankomt, denk je dat je op Mars bent geland!"
Hij wil de glastuinbouw in de VS volgens de laatste standaarden ontwikkelen. Deze technologie is te vinden in het Westland en aan Nederlandse universiteiten. Het hele ecosysteem moet opgebouwd en onderhouden worden, dus ook bijvoorbeeld aan onderwijs en logistiek.
AppHarvest werkt al samen met een paar Nederlandse partners, maar ziet graag meer Nederlandse bedrijven dat doen. "Delen van kennis, leren van elkaar: het maakt uiteindelijk ons werk ook makkelijker. We hebben er rond de 30 bedrijven nodig die samenwerken. Een grotere sector trekt ook meer investeerders aan: de sneeuwbal moet gaan rollen."
Daar liggen dus kansen voor Nederlandse ondernemers. "Amerika is de grootste markt ter wereld", aldus Webb, "Als deze sector op gang komt, hebben we het over miljarden tot tientallen miljarden aan kapitaal dat hierin geïnvesteerd gaat worden. Dit soort zaken wordt in de VS groot en snel aangepakt."
Sociale en milieu-impact
Een andere belangrijke drijfveer voor Webb is de impact van het project op de maatschappij en het milieu. Het zou enorm veel nieuwe banen in de VS en in Nederland opleveren. En op deze manier wordt vers voedsel beschikbaar voor mensen met lage inkomens. Daarnaast zorgt een beter landbouwsysteem in de VS voor veel minder watergebruik, bestrijdingsmiddelen, transportkosten en uitstoot: "De druk op het milieu is te hoog, dit kan zo niet langer."
En dan benadrukt Webb nog een reden waarom dit nu het juiste moment is: "De grootste banken ter wereld staan klaar om investeringen te maken. Daar moeten we nu gebruik van maken."
Interesse in samenwerking met de tuinbouwsector in Kentucky?
Neem contact op met:
Daniël da Costa
NLWorks
E: daniel.dacosta@nl-works.nl
NLWorks is een publiek-private organisatie, die de verbinding legt tussen de Nederlandse en Amerikaanse betrokkenen, zowel overheden, kennisinstellingen als bedrijven. Kijk voor meer informatie op de pagina van NLWorks over Agtech en glastuinbouw in Kentucky.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken