Service menu right

WBSO: fiscale regeling voor research en development

Heeft u een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wilt u uw kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3-D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, duurzame kinderwagens; zomaar een paar voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden.
De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Bent u zelfstandig ondernemer? Dan ontvangt u een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget

Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Voor 2019 bedraagt het budget € 1.205 miljoen, voor 2020 stelt het kabinet € 1.281 miljoen beschikbaar.
Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden

U kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van uzelf en/of uw medewerkers;
  • kosten en uitgaven die u maakt voor het uitvoeren van uw eigen S&O-project.

Lees meer over de Voorwaarden en de beoordelingscriteria.

Aanvraagproces

U kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dient u dus altijd vooraf in. Lees meer over het aanvraagproces of raadpleeg de belangrijke data van een WBSO-jaar in de WBSO-kalender.

Bereken uw voordeel

De berekening van het financiële voordeel van de WBSO hangt onder andere af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Lees meer over de voordeelpercentages en bedragen per rechtsvorm of bereken zelf uw voordeel met de WBSO regelhulp.

WBSO in de praktijk

“We ontdekten al snel de mogelijkheden van de WBSO. Daarmee betaal je minder loonbelasting voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Dat is 80% van wat we doen, dus logisch dat de WBSO aantrekkelijk is voor ons.”

Aan het woord is Qurein Biewenga, medeoprichter van Lightyear. Lees hoe dit bedrijf de WBSO inzette voor ontwikkeling van een zeer duurzame auto.
Via onze pagina 25 jaar WBSO vindt u nog veel meer innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt door deze innovatieregeling.
Bekijk ook een animatiefilmpje over de WBSO.

Wet- en regelgeving/Publicaties

Uitgebreide informatie over de WBSO in 2020 vindt u in de WBSO-handleiding (pdf). Bekijk alle publicaties die u informeren over de WBSO of raadpleeg de relevante wet- en regelgeving.

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragen over: